ΒΙΝΤΕΟ-Σαμαράς: Προτεραιότητα η θαλάσσια πολιτική

ΒΙΝΤΕΟ-Σαμαράς: Προτεραιότητα για την προεδρία η θαλάσσια πολιτική

Το πλάνο δράσης της Ελληνικής Προεδρίας για την ανάδειξη της θαλάσσιας περιοχής της Αδριατικής και του Ιονίου σε πεδίο στρατηγικής για την ανάπτυξη και την ασφάλεια, παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου της ΕΕ που διεξάγεται στην Αθήνα για το θέμα.

“Η συνεργασία Αδριατικής-Ιονίου πρέπει να μετεξελιχθεί  σε άξονα οικονομικής Ανάπτυξης της Ευρώπης. Μια ακόμη διέξοδος για να φύγει μπροστά η Ευρωπαϊκή οικονομία, μετά από μια περίοδο μεγάλης κρίσης και αβεβαιότητας, που όλοι ευχόμαστε ότι την αφήνουμε οριστικά πίσω μας. Και η Ελληνική Προεδρία έβαλε στην ατζέντα των θεμάτων το σύνολο των θαλασσίων πολιτικών μας αναδεικνύοντας τι; Αναδεικνύοντας και τη γεωστρατηγική σημασία της θάλασσας, που υπήρξε πάντα όχι μόνο μια ατμομηχανή Ανάπτυξης για την Ευρώπη αλλά και αυτό που τη γέννησε, αυτό που τη διαμόρφωσε, αυτό που την έκανε, την Ευρώπη, πηγή πλούτου, Ιστορίας και πολιτισμού. Η Ευρώπη από τη θάλασσα αναδείχτηκε, κυριάρχησε στις θάλασσες και ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει τη θάλασσα όχι αποσπασματικά αλλά συνολικά. Δηλαδή, όχι ευκαιριακά αλλά στρατηγικά” σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του.

“Η στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο δεν είναι ούτε ένα αφηρημένο σχέδιο, ούτε καν βέβαια βρίσκεται στην αρχή. Αποτελεί ήδη πεδίο συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας για όλους τους λαούς στην περιοχή. Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, δημιουργεί πολλαπλές ευκαιρίες. Μένει αυτή τη στρατηγική να την ολοκληρώσουμε και να την προωθήσουμε ακόμα περισσότερο, πράγμα που θα αποτελέσει και προηγούμενο για τη θαλάσσια πολιτική μας και τη θαλάσσια πολιτική ευρύτερα, στις άλλες περιοχές” πρόσθεσε.

 

Δείτε το βίντεο από την ΔΤ:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ