Προτεραιότητες Χατζηδάκη για την ελληνική προεδρία

Προτεραιότητες Χατζηδάκη για την ελληνική προεδρία

Μία από τις βασικότερες προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για το εξάμηνο της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, είναι η ολοκλήρωση της οδηγίας που θα προβλέπει αποζημιώσεις για καταναλωτές και επιχειρήσεις από καρτέλ.

Όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, «η προσπάθειά μας θα είναι η ελληνική Προεδρία να είναι πραγματιστική. Θα έχει στόχο δηλαδή, την επίλυση συγκεκριμένων και ώριμων θεμάτων και να είναι προσανατολισμένη σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Θέλουμε να εκπλήξουμε τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι επιτυχημένη προεδρεύουσα χώρα».

Τρία επιμέρους συμβούλια υπουργών θα διαχειριστεί το υπουργείο Ανάπτυξης, Εξωτερικού Εμπορίου, Ανταγωνιστικότητας και Συνοχής. Εντός αυτού του πλαισίου, πέντε είναι οι νομοθετικές προτεραιότητες, η διαπραγμάτευση των οποίων αφορά το υπουργείο: η ολοκλήρωση της οδηγίας για την αποζημίωση επιχειρήσεων και καταναλωτών από καρτέλ, η ασφάλεια των προϊόντων -εκτός των τροφίμων-, η αναθεώρηση του κανονισμού για το κοινοτικό εμπορικό σήμα και η απλοποίηση καταχώρησης σημάτων για τις ΜμΕ.

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση στις δημόσιες συμβάσεις, με όφελος που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ και η δημοσιοποίηση μη οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων με ενιαίους κανόνες, είναι δύο ακόμη θέματα προτεραιότητας, ενώ στην ατζέντα του υπουργείου για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής υπάγεται και η μείωση του ενεργειακού κόστους.

Σε ό,τι αφορά στο εξωτερικό εμπόριο, στόχος είναι η προώθηση διμερών εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με τρίτες χώρες και, κυρίως, με τις ΗΠΑ. Το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο του Συμβουλίου Υπουργών στο τέλος Φεβρουαρίου, όπου θα καταθέσουν τις απόψεις τους και επιχειρηματίες. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης θα δοθεί έμφαση στην προστασία περισσοτέρων από 1.200 ευρωπαϊκών προϊόντων ΠΟΠ και στην καθιέρωσή τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο υφυπουργός Αθ. Σκορδάς αναφέρθηκε στα θέματα προστασίας καταναλωτή από παραβιάσεις ανταγωνισμού και στα θέματα βιομηχανικής πολιτικής που θα συζητηθούν στο άτυπο συμβούλιο στο τέλος της Προεδρίας.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ