ΒΙΝΤΕΟ-Η Ελλάδα στο τιμόνι της Ευρώπης

ΒΙΝΤΕΟ-Η Ελλάδα στο τιμόνι της Ευρώπης

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Μηνύματα στήριξης, εύσημα για τις προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά και ιδιαίτερες αναφορές από τους Μπαρόζο και Ρομπάι για τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών περιελάμβανε η επίσημη πρώτη της χώρας μας στο τιμόνι της Ευρωπαικής προεδρίας.

Σε μια λιτή εκδήλωση η οποία δεν είχε να ζηλέψει τίποτα τις προεδρίες άλλων χωρών που προηγήθηκαν, ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τους ευρωπαίους επιτρόπους. Το στοίχημα όπως είπε ο ίδιος ο Α. Σαμαράς είναι να βγει η χώρα μας όσο το δυνατόν κερδισμένη από αυτή την προεδρία. «Να αφήσουμε την κρίση πίσω μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Είναι η ώρα των πράξεων, όχι των λόγων. Είναι η ώρα να νικήσουμε την ύφεση και την ανεργία. Είναι η ώρα να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στην σταθεροποίηση που χρειαζόμαστε και την Ανάπτυξη που αποζητάμε. Είναι η ώρα να θεμελιώσουμε ακόμα πιο στέρεα τη δημοσιονομική Ένωση, την Τραπεζική Ένωση, το κοινό μας νόμισμα».

Παράλληλα στις κοινές δηλώσεις με τον Ζ.Μ. Μπαρόζο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μίλησε για τις σημαντικές προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών.

«Η Ελλάδα πέρασε απίστευτες δυσκολίες. Η Ελλάδα «έχασε» βιοτικό επίπεδο που δεν έχει χάσει κανένας λαός από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο μέχρι σήμερα. Και το έκανε συντονισμένα, με τη βοήθεια της Ευρώπης, προκειμένου να δώσουμε το δικαίωμα στα νέα παιδιά να έχουν μέλλον, να έχουν ελπίδα και να έχουν γνώση ότι η Ευρώπη ενωμένη μπορεί να λύνει τα προβλήματα».

Ο πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο της Κομισιόν, όσο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι οποίοι δήλωσαν την αμέριστη στήριξη τους στην ελληνική κυβέρνηση.

«Θα είμαστε στο πλευρό σας σε όλο το δρόμο μέχρι την ανάκαμψη» δήλωσε ο δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποδίδοντας -όπως είπε- φόρο τιμής στο θάρρος και τις θυσίες των πολιτών της Ελλάδας. «Η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη είναι ένας κακοτράχαλος δρόμος, που απαιτεί κοινές θυσίες. Ολοι θα πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στο θάρρος και την αντοχή των ανθρώπων της Ελλάδας,ανδρών και γυναικών. Η Ελλάδα έκανε μεταρρυθμίσεις και η Ενωση έδειξε αλληλεγγύη», είπε ο Βαν Ρομπάι.

Ιδιαιτέρως θετικά ήταν τα σχόλια του Ζ. Μ. Μπαρόζο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες. «Είναι η τρίτη Ελληνική προεδρία στην οποία μετέχω και βλέπω πως η Ελλάδα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και αποφασισμένη για να πετύχει».

«Η επιμονή ανταμείβεται», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία δείχνουν όπως είπε ότι “η Ελλάδα βγαίνει εφέτος από την ύφεση και αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα”. Την τελευταία πενταετία, τόνισε, η ΕΕ αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της. Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και σήμερα βρίσκεται στο πηδάλιο της Ευρώπης. “Είμαστε δίπλα της, είμαστε μαζί σας”, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ