Έσπασε ο πάγος

Έσπασε ο πάγος

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Σε καλό κλίμα διεξήχθη, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η συνάντηση του προέδρου του Σύριζα Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν ΄Ολι Ρεν χθες στο Στρασβούργο.

Όπως παρατήρησαν κύκλοι των Βρυξελλών ο πάγος έσπασε μεταξύ των δύο ανδρών και η πόρτα του διαλόγου έχει ανοίξει. Ο Αλέξης Τσίπρας παρέδωσε στον ΄Ολι Ρεν τη λεγόμενη μαύρη βίβλο του μνημονίου, ένα κείμενο 75 σελίδων που θυμίζει στη δομή και τη διάρθρωση τις εκθέσεις της Κομισιόν που εκδίδει για την Ελλάδα η γενική διεύθυνση οικονομικών, της οποίας προΐσταται ο κ. Ρεν.

Τα στελέχη της επιτροπής και οι υφιστάμενοι του ΄Ολι Ρεν στην Τρόικα είναι συνηθισμένοι στο να διαβάζουν τέτοιου είδους κείμενα, παρότι το συγκεκριμένο καταλήγει σε συμπεράσματα εντελώς αντίθετα από αυτά των εκθέσεων της DGECFIN.

Και στην ίδια τη συνάντηση η συζήτηση ήταν μεν πολιτική αλλά έγινε επί συγκεκριμένου. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στον επίτροπο για τις κόκκινες γραμμές που βάζει η ίδια η κοινωνία και όχι το πολιτικό σύστημα σε θέματα όπως οι πλειστηριασμοί και οι πολιτικές λιτότητας.

Ο πρόεδρος του Σύριζα εξήγησε στον επίτροπο ότι μετά από τρία χρόνια μονόπλευρης λιτότητας η χώρα χρειάζεται άμεση αλλαγή πολιτικής που θα πρέπει να υποστηριχτεί με αναδιάρθρωση του χρέους, διαγραφή μέρους του, με μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και ρήτρα ανάπτυξης. Έκανε λόγο για συντονισμένη πολιτική για την ανάπτυξη και την αύξηση των δεικτών του ΑΕΠ και συνέδεσε το θέμα των πλειστηριασμών με τη χρεοκοπία των τραπεζών.

Όπως είπε στον κ. Ρεν, εκτός από την ανεπανάληπτη κοινωνική ένταση που θα δημιουργήσει η άρση των πλειστηριασμών, η πτώση των τιμών των ακινήτων θα οδηγήσει σε υποτίμηση των αξιών της ακίνητης περιουσίας, νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες και στο τέλος εκκαθάρισή τους με το μοντέλο της Κύπρου.

Η απάντηση βέβαια του ΄Ολι Ρεν σε όλα αυτά δεν ήταν άλλη από αυτή που δίνει και στην κυβέρνηση: Το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί. Το ζήτημα για την Ελλάδα είναι πώς θα διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και για να συμβεί αυτό οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν και όχι να καθυστερήσουν και άλλο. Εξήγησε δε στον Αλέξη Τσίπρα ότι το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα περιέχει το πλαίσιο για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας που παρέμειναν ανεπίλυτα για πολλά χρόνια και βρίσκονται στη ρίζα της κρίσης.

Ξεκαθάρισε δε ότι χωρίς αυτό η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει και οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες θα ήταν καταστροφικές για τον ελληνικό λαό. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ολι Ρεν και οι δύο συμφώνησαν πως η ανάπτυξη πρέπει να τονωθεί και να υπάρξουν πολιτικές τόνωσης της απασχόλησης.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ