Ανδρουλάκης:Διαπραγμάτευση δεν είναι τα τσιριμπίμ-τσιριμπόμ

Ανδρουλάκης:Διαπραγμάτευση δεν είναι τα τσιριμπίμ-τσιριμπόμ

 

Πρόταση νόμου που αποκλείει για πέντε χρόνια τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, από την ανάληψη κορυφαίων θέσεων στην ΕΕ κατέθεσε ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος εκπροσωπώντας τους ανεξάρτητους βουλευτές στην Επιτροπή Οικονομικών στη συζήτηση για το νέο προϋπολογισμό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “μετέθεσε τον άξονα της εντολής που έλαβε από τον ελληνικό λαό για αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου”. 

“Διαπραγμάτευση δεν είναι τα “τσιριμπίμ-τσιριμπόμ”. Διαπραγμάτευση σημαίνει να πεις πως πληρώνω τόκους 6 δισ. αντί για 12 δισ. πέρσι, και πως αν έχουμε μια πραγματική περίοδο χάριτος, μπορούμε να εξασφαλίσουμε 36 δισ. σε ένα χρόνο, τα οποία, μαζί με τα 16,5 δισ. του ΕΣΠΑ, μπορούν να δημιουργήσουν ένα επενδυτικό σοκ. Αυτή είναι η διαπραγμάτευση!” τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών αυτοπαγιδεύονται με τη φιλολογία περί πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο έχει αξία μονάχα ως διαπραγματευτικό χαρτί, “αλλιώς, θα σου πουν πως συνταγή που πετυχαίνει δεν την αλλάζεις”.

Η κυβέρνηση έπρεπε να επισημάνει στους δανειστές, ότι “δεν είναι η εσωτερική υποτίμηση που έφερε τη βελτίωση στο εσωτερικό ισοζύγιο, αλλά το ότι δεν αγοράζουμε τώρα πλοία και έχουμε και “εξαγωγές καυσίμων”, δηλαδή λαθρεμπόριο του πετρελαίου, ότι ο τουρισμός σε μια ευλογημένη περσινή χρονιά δεν μπορεί να αντισταθμίσει μια ανεπανόρθωτη συρρίκνωση της βιομηχανίας μας, ότι εξωστρεφείς, κερδοφόρες επιχειρήσεις θα κλείσουν γιατί είναι υπερχρεωμένες”¨.

Στην πραγματικότητα τόνισε “η κυβέρνηση δεν έχει εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, το οποίο είχαμε συμφωνήσει να φέρει τον Μάιο. Ο Στουρνάρας μου είπε πως έχουμε το Μνημόνιο! Πήρατε και τον Σαμαρά να κάνει road show στην Αμερική, συνοδεία των γνωστών κερδοσκόπων του ελληνικού χρέους. Τα funds αυτά μπαίνουν και βγαίνουν -προκαλούν μια ανατιμητική κερδοσκοπία και την κοπανάνε” υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκη.

“Ο Γιάννης Στουρνάρας, από σύμβουλος του Σημίτη, έγινε αδελφή ψυχή του Σαμαρά. Ο Θεός να βάλει το χέρι του! (…) Για να προασπίσουμε το κύρος των διαπραγματευτών και την ακεραιότητα της διαπραγματευτικής ομάδας, προτείνω να υπάρξει νόμος, που να αποκλείει για πέντε χρόνια τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, από την ανάληψη κορυφαίων θέσεων στην ΕΕ”, πρόσθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής.

 

Η πρόταση νόμου

 

Πρόταση νόμου για την πρόληψη ζητημάτων ηθικού κινδύνου και σύγκρουσης συμφερόντων κατέθεσε ο κ. Ανδρουλάκης  προς όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Αιτιολογική Έκθεση

Επί της αρχής

Η παρούσα πρόταση νόμου αποσκοπεί στην πρόληψη ζητημάτων ηθικού κινδύνου και σύγκρουσης συμφερόντων, την ενίσχυση του κύρους των προσώπων τα οποία από θέση πολιτικής ευθύνης εκπροσωπούν την ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και την θωράκιση της ακεραιότητας της διαπραγματευτικής ομάδας από αθέμιτες, ακούσιες ή εκούσιες, επιρροές.

Πρόταση Νόμου

Άρθρο 1

Αποκλείονται για πέντε χρόνια από την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και σε άλλες κορυφαίες θεσμικές θέσεις σε υπερεθνικούς οργανισμούς τα πρόσωπα τα οποία εκπροσωπούν την ελληνική πλευρά από θέση πολιτικής ευθύνης, αιρετός ή διορισμένος, στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα των δανειστών της χώρας. 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ