Δεν άρεσε το… Μέρκελ-Νίμιτς

Δεν άρεσε το… Μέρκελ-Νίμιτς

Ρεπορτάζ: Τασούλη Αλεξία

Δεν ήταν εκ των προτέρων ενημερωμένη ούτε η ελληνική πλευρά, ούτε η πλευρά των Σκοπίων για την συνάντηση που είχε ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμτς με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ στο Βερόλινο.

Η συνάντηση εκκρεμούσε εδώ και πολύ καιρό, όμως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε αυτή τη χρονική στιγμή και ενώ η Α.Μέρκελ δεν έχει σχηματίσει ακόμη κυβέρνση, καθώς είναι σε εξέλιξη οι πολιτικές διαβουλεύσεις στη χώρα της. Παρ’ όλα αυτά βρήκε χρόνο να συζητήσει για το Σκοπιανό και για τις προσπάθειες του Μ. Νίμιτς.

Η καγκελαρία μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση όπου κάνει λόγο για εμπόδια που μπορούν να ξεπεραστούν με την ανάλογη πολιτική βούληση στις πρωτεύουσες των δύο χωρών.

Διπλωματικές πηγές δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι δεν ήταν ενήμεροι για αυτή τη συνάντηση, και ενώ ο τελευταίος -άκαρπος- γύρος των διαπραγματεύσεων του Έλληνα και Σκοπιανού διαπραγματευτή υπό τον Μ. Νίμιτς, πραγματοποιήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες στη Νέα Υόρκη.

Σημειώνεται ότι πριν από δύο εβδομάδες ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ν. Γκρούεφσκι είχε συνάντηση με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιο για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ο οποίος έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα έντονη κινητικότητα και έχει προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη FYROM σημειώνοντας –ωστόσο- ότι τα Σκόπια θα πρέπει να αξιολογήσουν το κόστος της έλλειψης διάθεσης συμβιβασμού.

Παρά τις προσπάθειες Νίμιτς και Φούλε η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι η θέση της είναι απολύτως σαφής -σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων- και η οποία έχει εκφραστεί και με την επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στον Σκοπιανό ομόλογό του Ν. Γκρούεφσκι.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ