• Χατζηδάκης:Οι 4 πυλώνες της κυβέρνησης

  7:31 μμ, Δευτέρα 15 Απρ 2013 7:31 μμ, Δευτέρα 15 Απρ 2013

  Χατζηδάκης: Οι 4 πυλώνες της κυβέρνησης

  Το σχέδιο δράσης για την επανενεργοποίηση της Ελλάδας, παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, στο συνέδριο του Economist και έθεσε ως προϋποθέσεις την εξασφάλιση πολιτικής σταθερότητας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την αξιοπιστία της χώρας.

  Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, γίνεται προσπάθεια για συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του οικονομικού περιβάλλοντος, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιείται και η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Ταυτόχρονα αναπτύσσεται μια ευρύτερη στρατηγική για τα Logistics, ενώ επιχειρείται να αλλάξει το εξαγωγικό μοντέλο».

  Παράλληλα προανήγγειλε νέο φορέα εξωστρέφειας μέχρι τον Ιούνιο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Παρουσίασε επίσης, στους τέσσερις πυλώνες του σχεδίου της κυβέρνησης για την ανάπτυξη, οι οποίοι είναι η ρευστότητα, η επανεκκίνηση των έργων, οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι αποκρατικοποιήσεις.

  Ο Υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι για την αντιμετώπιση της ρευστότητας προέχει η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων των ελληνικών τραπεζών και της ανακεφαλαιοποίησης. Αναφέρθηκε στην συμφωνία με την ΕΤΕπ για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 1,5 δισ. ευρώ και στην προώθηση ενός συστήματος παρακολούθησης των εκταμιεύσεων.

  Όπως είπε, «ως το τέλος του μήνα μπαίνει σε εφαρμογή νέο σύστημα εγγυήσεων 500 εκατ. ευρώ για το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο, με σκοπό την κάλυψη των εγγυητικών επιστολών των τραπεζών μας».

  Υπενθύμισε την σημασία του επενδυτικού ταμείου με management διεθνούς κύρους για την αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και στα δημόσια έργα, απαντώντας στους αμφισβητίες: «Ας έρθουν την επόμενη εβδομάδα να δουν τις μπουλντόζες» και τόνισε ότι το Μετρό ξεπέρασε τα προβλήματα του 2010 και οι σταθμοί αρχίζουν να παραδίδονται, 7 σταθμοί το 2013, ενώ συνεχίζονται τα έργα επέκτασης προς τον Πειραιά - τόσο του Μετρό όσο και του Τραμ.

  O κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε, επίσης, στα προγράμματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών μέσα στο 2013, καθώς και σε μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, όπως: η απλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές, η απελευθέρωση των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία, η απελευθέρωση της αγοράς φορτηγών, τουριστικών υπηρεσιών, καυσίμων κ.ο.κ.

  Τόνισε, τέλος ότι «ο νέος επενδυτικός νόμος περιορίζει τη γραφειοκρατία με τη λειτουργία μιας κεντρικής αδειοδοτικής αρχής».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα