«Μάχη» για την επανάσταση του 1821

«Μάχη» για την επανάσταση του 1821

 

Τι σχέση μπορεί να έχει το ΚΚΕ, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Ροβεσπιέρος, ο Παπαφλέσσας, ο Μωάμεθ και το ΠΑΜΕ με τον Β. Πολύδωρα; Καμία θα πείτε. Και όμως, όλοι αυτοί πρωταγωνιστούν σε ένα νέο πολιτικό σίριαλ για το ποιος κήρυξε την Επανάσταση του 1821!

«Είναι ψέμα ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε πρώτος τη σημαία της επανάστασης του 1821. Τη σημαία στην Πάτρα την ύψωσε ο λαϊκός ηγέτης Παναγιώτης Καρατζάς, τον οποίο δολοφόνησαν οι πρόκριτοι της Πάτρας». Αυτό αναφέρεται σε επιστολή εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ που διανεμήθηκε στα σχολεία της Πάτρας ενόψει της εθνικής επετείου, ανάβοντας νέες φωτιές στο πολιτικό σύστημα, όπως αναφέρει ο «Βηματοδότης».

Στη μακροσκελή επιστολή (εκτός εάν πρόκειται περί προβοκάτσιας) των εκπαιδευτικών που ανήκουν στο ΠΑΜΕ,  αναφέρεται ακόμα ότι «η επανάσταση του 1821 ήταν σύγκρουση με τον Οθωμανικό Δεσποτισμό και συνδεόταν με την απελευθέρωση. Όλοι οι Έλληνες δεν ήταν υπέρ της επανάστασης. Μάλιστα υπήρχαν Έλληνες που ήταν μέρος του Οθωμανικού Συστήματος εξουσίας». Σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι «το 1821 κάποιοι έβλεπαν στον Οθωμανό κατακτητή, τον φίλο, το στήριγμα της δικής τους εξουσίας. Το 1940 κάποιοι έλεγαν, ” οι Γερμανοί είναι φίλοι μας” και συνεργάστηκαν με τους φασίστες. Είναι οι πολιτικοί πατεράδες των σύγχρονων ναζιστών της Χρυσής Αυγής», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αναφερόμενοι στους μαθητές οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν: «Δεν σου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι γιορτάζουμε την έναρξη της επανάστασης του 1821 στις 25 Μαρτίου ενώ ήδη στις 23 Μάρτη του 1821 η Καλαμάτα και άλλα μέρη της Πελεποννήσου είχαν απελευθερωθεί από τους Τούρκους; Η απάντηση είναι με διάταγμα του 1838, δηλαδή 13 χρόνια αργότερα, ορίσθηκε εθνική εορτή η ημέρα του Ευαγγελισμού για να ντύσουν την επανάσταση με θρησκευτικό μανδύα…»

Η πρώτη αντίδραση στην επιστολή, ήρθε από τον Β. Πολύδωρα, που φάνηκε να εξοργίζεται από την επιστολή των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και λέει ότι «εκφράζουν ένα πνεύμα επιθετικό ανιστόριτο και βλάσφημο». Και επισημαίνει ότι «την ώρα που χρειάζεται φωτισμός των σημείων εθνικής συμφωνίας και εθνικής  συνέγερσης για την αντιμετώπιση της κρίσης, αυτή την ώρα οι συντάκτες της επιστολής διασπείρουν διχαστικά μηνύματα. Λυπούμαι και καταδικάζω τέτοιες συμπεριφορές».

 

Πηγή: Βηματοδότης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ