Πεφάνη – Στριφτάρης στα «7 κουτιά της Πανδώρας» που σκηνοθετεί η Τζανετοπούλου

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Ένα ξεχωριστό θεατρικό ραντεβού θα μας δίνουν από τις 23 Οκτωβρίου κάθε Τετάρτη – Πέμπτη στο «Από Κοινού Θέατρο» οι ικανότατοι αλλά και πολυσχιδείς Βάνα Πεφάνη – Γιώργος Στριφτάρης, μια και θα παίζουν μαζί στο δυνατό έργο του Βασίλη Ζιώγα «Τα 7 κουτιά της Πανδώρας» που σκηνοθετεί η ευφάνταστη Φαίη Τζανετοπούλου. Σου έχω και αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό από την υποσχόμενη δουλειά που… μαγειρεύουν, τι άλλο θες; Πάμε τώρα να στα πω όλα για αυτή;

Η Πανδώρα ηθοποιός ρεπερτορίου, και ο Γιώργος ευφυής αυτοεξόριστος συγγραφέας, ζευγάρι συνυπάρχουν στο δικό τους αρμονικό κόσμο.

Η Πανδώρα φέρνει δώρα. Με τα κοστούμια της Ιουλιέτας, της Μαργαρίτας, της Αντρέγιεβνα, της Τζένης, της Αγίας Ιώαννας της Τζούλιας και της Κατερίνας, το θέατρο συνεχίζεται και εκτός θεάτρου, μετατρέπεται σε ένα παιχνίδι που στήνουν οι ίδιοι ,στο σπίτι τους μεταμορφώνοντας τη σχέση τους από την Αρχή ως το Τέλος. Αγάπη λύτρωση υποταγή μίσος απελευθέρωση. Έρωτας και θάνατος ζυγίζονται. Τη σκηνοθεσία κάνει η Φαίη Τζανετοπούλου, τα σκηνικά- κοστούμια η Λαμπρινή Καλδάρα, τη μουσική ο Γιάννης Μακρίδης και είναι μια παραγωγή του «Texnis».

Τι σημειώνει η σκηνοθέτιδα…

«Το θέατρο για τον Β. Ζιώγα δεν είναι διασκέδαση, είναι μυσταγωγία όπως και στην αρχαιότητα. Ο μύθος γίνεται Αλήθεια. Πώς να χωρέσει σε μια σελίδα ο πολυσήμαντος και αιρετικός Β.Ζιώγας; Τα 7 κουτιά της Πανδώρας, ίσως το πιο προκλητικό του έργο, πρωτοπαρουσιάσθηκαν στη Βιέννη ( και όχι στο τόπο του, όχι τυχαία) το 1982 στο Thetear beim Auersberg.7 κουτιά της Πανδώρας , 7 στιγμές ενός πολυεπίπεδου έρωτα, που ζει και αναπνέει μέσα από μια σχέση αιωνιότητας, βαδίζοντας σε ένα δρόμο πολλαπλών και επικίνδυνων επιλογών. 7 κουτιά 7 στιγμιότυπα ενός σκληρού παιχνιδιού, ανάμεσα στο θηλυκό και στο αρσενικό. 7 ετερόκλητοι ρόλοι, 7 διαφορετικών εκδοχών. Ένα ερωτευμένο ζευγάρι, ο Γιώργος ένας αυτοεξόριστος – ανατρεπτικός συγγραφέας, και η Πανδώρα , ηθοποιός ρεπερτορίου, που έχει την ιδιομορφία; Παραξενιά; να επιστρέφει στο σπίτι της με το κοστούμι – του ρόλου, φέρνοντας μαζί της και την ηρωίδα της. Ένα ταξίδι αιώνων στο χώρο – χρόνο, για να μας αποκαλύψει τη διαμάχη των δύο φύλων και τη συμφιλίωση της Αγάπης, το Θάνατο, τη Ζωή.Η Ιουλιέτα, (Ρωμαίος και Ιουλιέτα Σαίξπηρ) η Μαργαρίτα (Φάουστ Γκαίτε), η Αντρέγιεβνα (Βυσσινόκηπος Τσέχωφ), η Τζένη ( η όπερα της πεντάρας Μπρέχτ ), η αγ.Ιωάννα ( Μπ.Σω), η Τζούλια ( Στρίνμπεργκ) , η Κατερίνα ( το ημέρωμα της στρίγγλας Σαίξπηρ), θα διεισδύσουν, θα μεταμορφώσουν , θα αποσυνθέσουν , όλα τα δεδομένα . Και οι ΔΥΟ γίνονται υποχείρια του παιχνιδιού, φθάνοντας στην αποσύνθεση τους. Έρωτας Λύτρωση Υποταγή Μίσος Απελευθέρωση Αγάπη. Στοιχεία και σύμβολα παίζουν στο καμβά του ζωγράφου, μια εκδρομή στη φύση αυτός είναι ο πίνακας, με την Πανδώρα και τον Γιώργο. Εκεί συντελείται ο Ιερός γάμος, η δύναμη της μαγικής ένωσης, του αρσενικού και του θηλυκού. Η ανασύνθεση του Ανδρόγυνου. Στο τέλος, αν υπάρχει τέλος “δεν θα έρθει ο θάνατος , μη φοβάσαι . Δεν θα συμβεί ποτέ… δεν συμβαίνει ποτέ”, “έχουμε τη πολυτέλεια να είμαστε Δύο . Αυτό είναι μια φοβερή δύναμη”. ‘’.Η αγάπη λειτουργεί καταλυτικά , και ίσως νικήσει”.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.