Το Προξενιό της Ιουλίας: Ένα ξεχωριστό ταξίδι στην παράδοση μέσα από μια συγκλονιστική ιστορία που θα καθηλώσει

Μία από τις πολυαναμενόμενες παραγωγές της ελληνικής τηλεόρασης, «Το Προξενιό της Ιουλίας» έρχεται στο νέο πρόγραμμα του Alpha. Με συγκλονιστική πλοκή και με ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών, η νέα δραματική σειρά θα μας μεταφέρει στη δεκαετία του 1950, σε μια εποχή όπου τα έθιμα και οι παραδόσεις κυριαρχούν.

Στην νέα σειρά «Το Προξενιό της Ιουλίας» πρωταγωνιστούν η Ελισάβετ Μουτάφη, ο Μελέτης Ηλίας, η Πέγκυ Τρικαλιώτη και άλλοι καταξιωμένοι ηθοποιοί. Το σενάριο υπογράφει ο Νίκος Απειρανθίτης και την σκηνοθεσία ο Νίκος Κρητικός, σε παραγωγή Διονύση Παναγιωτάκη.

Η υπόθεση της νέας σειράς του Alpha

Η σειρά «Το Προξενιό της Ιουλίας» βασίζεται στο βιβλίο του Γιώργου Σ. Πολίτη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Κεντρικό στοιχείο της πλοκής είναι ένα προξενιό. Ένα προξενιό που στόχο έχει να κρύψει ένοχα μυστικά αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να γεννήσει περισσότερα.

Η ιστορία διαδραματίζεται στον κάμπο της Λάρισας στα τέλη του ’50. Δύο δολοφονίες έχουν συγκλονίσει την περιοχή την ώρα που η κατηγορούμενη ετοιμάζεται να εκτελεστεί. Με αναδρομή στο παρελθόν, η ιστορία θα ξετυλιχτεί από την αρχή με έντονο σασπένς και μεγάλες ανατροπές.

Ελληνική επαρχία, τέλη του ’50. Καμπάνες, ετοιμασίες, προικιά, λουλούδια, στολισμοί, παραδοσιακή κουλούρα, ντύσιμο νύφης. Γάμος. Αντί για γέλια, δάκρυα. Αντί για χαρές, πρόσωπα παγωμένα, βλέμματα καθηλωτικά. Αντί για τραγούδια, κραυγή.

«Το Προξενιό της Ιουλίας» είναι μια ωδή στην ελληνική παράδοση. Στο πρόσωπο της Ιουλίας διακρίνονται καθαρά οι γυναίκες του τότε, οι οποίες ήταν δέσμιες της μοίρας τους και δεν είχαν την ευθύνη της ζωής τους. Ο έρωτας πάντα καταδικασμένος σε μια κοινωνία που οι ηθικοί νόμοι έχουν τον κυρίαρχο ρόλο.

Οι ηθοποιοί της σειράς

Τους χαρακτήρες ενσαρκώνει ένα σπουδαίο καστ πρωταγωνιστών: Μελέτης Ηλίας, Ελισάβετ Μουτάφη, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Άννα Μάσχα, Δημήτρης Αλεξανδρής, Γιάννος Περλέγκας, Χριστίνα Μαξούρη, Βασίλης Κουκαλάνι, Ευγενία Ξυγκόρου, Δημήτρης Σέρφας, Σίσσυ Τουμάση, Τάσος Λέκκας, Μελίνα Λεφαντζή, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Χριστίνα Μαθιουλάκη, Δημήτρης Γεωργιάδης, Ευτυχία Μελή, Ηλίας Βαλάσης.

Και για πρώτη φορά σε ελληνική σειρά, ο Έλληνας πρωταγωνιστής του Φατίχ Ακίν, Αδάμ Μπουσδούκος.

Η μοναδική Ελισάβετ Μουτάφη υποδύεται τη Στάσα Σκούταρη

Ελισάβετ Μουτάφη

Η Στάσα, μητέρα της Ιουλίας, είναι μια γυναίκα που παντρεύτηκε τον Νικόλα Σκούταρη με προξενιό που της έκανε ο πατέρας της λίγο πριν πεθάνει. Ο Σκούταρης ήταν ένας καλός άνθρωπος που, όμως, εκείνη δεν αγάπησε ποτέ.

«Η Στάσα αγαπά πολύ τα παιδιά της και κάνει ό,τι μπορεί για να τα προστατεύσει. Έχει παράλληλη πορεία ζωής με την κόρη της Ιουλία καθώς και εκείνη παντρεύτηκε τον άνδρα της με προξενιό. Έχει πολύ δυνατό χαρακτήρα, εκείνη είναι η αρχηγός της οικογένειας. Ο ρόλος έχει δυσκολίες αλλά μου αρέσει και τις αντιμετωπίζω ως προκλήσεις», δήλωσε η Ελισάβετ Μουτάφη για το ρόλο της.

Η Άννα Μάσχα για τον ρόλο της: «Η Χάδω είναι η κακιά της παρέας»

Στον θεσσαλικό κάμπο, εξέχουσα θέση κατέχει η οικογένεια του μεγαλοκτηματία Γιωργίκη Προβιού. Στο σπίτι των Προβιών συναντάμε τη Χάδω, τη μεγάλη αδελφή του Γιωργίκη, την οποία ενσαρκώνει η Άννα Μάσχα.

«Η Χάδω είναι μια γυναίκα σκληρή με όλους και κυρίως με τον αδελφό της. Μοιάζει να μην έχει τρυφερότητα και αγάπη για κανέναν. Την απασχολεί μόνο η ομαλή λειτουργία του σπιτικού των Προβιών που είναι το βασίλειό της, ο χώρος που κάνει κουμάντο», λέει η Άννα Μάσχα για τον ρόλο της.

Η Χάδω είναι η «κακιά της παρέας» γεγονός που αποτελεί πρόκληση για την Άννα και τον τρόπο που θα προσεγγίσει το συγκεκριμένο χαρακτήρα. Όπως λέει «θα προσπαθήσω να αφήσω να φανεί το συναισθηματικό της βάθος, τα κίνητρά της, τα δίκια της, η εσωτερική της πάλη, καθώς κανένας κακός δεν είναι μόνο κακός».

Όπως λέει «θα προσπαθήσω να αφήσω να φανεί το συναισθηματικό της βάθος, τα κίνητρά της, τα δίκια της, η εσωτερική της πάλη, καθώς κανένας κακός δεν είναι μόνο κακός».

Η Πέγκυ Τρικαλιώτη υποδύεται την Κυριακούλα Ραζίνη

Η Κυριακούλα είναι σύζυγος του Στράτου Ραζίνη και μητέρα του Γρηγόρη, του νέου που αγαπά η Ιουλία. Είναι μια καλοσυνάτη γυναίκα, αγαπητή στο χωριό και είναι αφοσιωμένη στον άνδρα και στα παιδιά της.

Η Πέγκυ Τρικαλιώτη δήλωσε για τον ρόλο της: «Η Κυριακούλα είναι η τυπική γυναίκα εκείνης της εποχής που είναι εγκλωβισμένη στα ήθη και τα έθιμα της κοινωνίας, που την απασχολούν οι φήμες και το τι θα πει ο κόσμος. Δεν είχε ποτέ τον πρώτο λόγο, μα όταν οι συνθήκες αλλάζουν ξαφνικά, αναγκάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για πρώτη φορά στη ζωή της. Στο χαρακτήρα της Κυριακούλας μου αρέσει πολύ ότι ενώ η ίδια δεν έχει φταίξει σε κάτι, προσπαθεί να τα βγάλει πέρα. Προσπαθεί να σταθεί όρθια και να σώσει την οικογένειά της και θα κάνει το παν για να τα καταφέρει. Η Κυριακούλα δεν είναι αρνητικός χαρακτήρας αλλά αναγκάζεται να γίνει σκληρή».

Το συγκλονιστικό τρέιλερ της σειράς και οι συμβολισμοί

Ένα προξενιό είναι η αφορμή μιας δυνατής ιστορίας που θα καθηλώσει το τηλεοπτικό κοινό. Το τρέιλερ κινείται στον χώρο και στον χρόνο που διαδραματίζεται η ιστορία, αποπνέοντας έντονη συγκινησιακή φόρτιση. Η πρώτη αγάπη, το πέρασμα από την παιδικότητα στην ενηλικίωση μιας γυναίκας και η «φυλακή» ενός επιβεβλημένου γάμου.

Στο τρέιλερ της σειράς «Το Προξενιό της Ιουλίας» ακούγεται το παραδοσιακό τραγούδι «Μαν’ αργυρό κλωντήρι» σε διασκευή και ερμηνεία των: Λιάκου Ευγενία, Ποζατζίδου Ελένη & Τσέρνου Ρούλα. Ένα παραδοσιακό γαμήλιο τραγούδι που εξιστορεί τα γεγονότα με σπαραγμό και θρήνο. Σαν ένα γαμήλιο μοιρολόι.

Το τρέιλερ έγραψε, σκηνοθέτησε και επιμελήθηκε καλλιτεχνικά η Έφη Γούση που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τι συμβολίζει το λογότυπο της σειράς

Από τα ήθη και έθιμα της δεκαετίας του 1950 στη Θεσσαλία είναι εμπνευσμένο και το ξεχωριστό λογότυπο, ώστε να χαρακτηρίζει απόλυτα τη σειρά. Πατώντας στους άξονες της παράδοσης, της προίκας, του γάμου, της αθωότητας, το λογότυπο παριστάνει ένα κεντητό πουλί με μια vintage αισθητική που δημιουργεί μια γλυκιά νοσταλγία. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μέρος από πραγματικό εργόχειρο και μάλιστα οικογενειακό κειμήλιο που μετρά μισό αιώνα ζωής.

Για το συγκεκριμένο κέντημα είχε γίνει ειδική παραγγελία, και δεν αποκλείεται να προοριζόταν για προικώο εργόχειρο, στην Ιερά Μονή Σαββαθιανών Ηρακλείου Κρήτης, ένα γυναικείο μοναστήρι που φημίζεται για τα μοναδικά χειροποίητα κεντήματα από κοπανέλι.

Η ιστορία του κρητικού κοπανελιού αρχίζει τον 20ο αιώνα και τα έργα από κοπανέλι, λόγω της ιδιαιτερότητας της κατασκευής τους με τους λεπτούς χειρισμούς και τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς, αποτελούν μοναδικά έργα λαϊκής τέχνης και η φήμη τους είναι γνωστή ανά τον κόσμο.
Το εργόχειρο διατηρήθηκε σχεδόν ατόφιο και οι μικρές παρεμβάσεις έγιναν με ιδιαίτερο σεβασμό ώστε το λογότυπο να εξακολουθεί να αποπνέει την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής.

«Το προξενιό της Ιουλίας», μία σειρά εποχής που «συνομιλεί» με την ελληνική παράδοση, με φόντο την ελληνική επαρχία στην εκπνοή της δεκαετίας του ‘50, έρχεται στον Alpha.

Το προξενιό της Ιουλίας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ