Τι απαντά η ΕΡΤ στην κριτική για λογοκρισία σε δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου

Στην καταγγελία δημοσιογράφου της ΕΡΤ Ιωαννίνων ότι “κόπηκαν” οι δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου σχετικά με τις παρακολουθήσεις, απάντησε η δημόσια τηλεόραση.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΡΤ κάνει λόγο για fake news, σημειώνοντας ότι το θέμα μεταδόθηκε και στο κεντρικό ενημερωτικό site και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Μάλιστα επισυνάπτει και σχετικό βίντεο.

Η ανακοίνωση της ΕΡΤ και το βίντεο

“Το τελευταίο διήμερο ασκείται κριτική στην ΕΡΤ, ότι δήθεν αποσιώπησε δηλώσεις του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, σχετικά με το θέμα των επισυνδέσεων της ΕΥΠ, στη διάρκεια ομιλίας του στο Κομμένο της Άρτας επ’ αφορμή της επετείου της σφαγής αμάχων, στις 16 Αυγούστου του 1943.

Το θέμα θα ήταν άνευ σημασίας αν αναπαραγόταν μόνον στα Social Media, οι χρήστες των οποίων συχνά διασπείρουν -ακόμη και εν αγνοία τους- fake news. Καθώς, ωστόσο, την ίδια “είδηση” άκριτα υιοθέτησαν συγκεκριμένες εφημερίδες και ενημερωτικά sites, χωρίς να έχουν προβεί σε καμιά προηγούμενη διασταύρωση, η ΕΡΤ ενημερώνει τους αναπαραγωγείς των fake news ότι οι δήθεν “κομμένες” δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου όχι μόνον μεταδόθηκαν στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, ήδη, από τις 16 Αυγούστου, αλλά για προφανείς δημοσιογραφικούς λόγους επελέγη να αναδειχθούν στο κεντρικό ενημερωτικό site της ΕΡΤ ertnews.gr(και όχι στην επιμέρους ιστοσελίδα της ΕΡΤ Ιωαννίνων που υπάγεται στο ertnews), ενώ την ίδια μέρα μεταδόθηκαν και στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο της ΕΡΤ1, στις 21:00.

Kάτι που μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει πατώντας το λινκ που ακολουθεί,στο οποίο υπάρχει και το σχετικό βίντεο-απόσπασμα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/politiki/o-fakelos-ton-tilefonikon-parakoloythiseon-pyrodotei-nees-sfodres-politikes-sygkroyseis/

Κατόπιν τούτων, η ΕΡΤ ζητεί την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας απ’ όσους την επέκριναν, ενώ το ίδιο ζήτησε από την πρώτη στιγμή και προς τον συντάκτη της ΕΡΤ Ιωαννίνων, κ. Σωτήρη Αργύρη, ο οποίος κατήγγειλε με αναιτιολόγητα επιπόλαιο τρόπο την εταιρεία στην οποία εργάζεται, διασπείροντας fake news.”

Η καταγγελία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Ιωαννίνων και η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και η ΠΟΣΠΕΡΤ κάνοντας λόγο για λογοκρισία.

“Φαίνεται πως ο έλεγχος της ενημέρωσης και η λογοκρισία, τείνουν να γίνουν το αγαπημένο σπορ κυβέρνησης και διορισμένης διοίκησης της ΕΡΤ. Τελευταία θύματα στα συνεχή περιστατικά που συμβαίνουν στην κατα τ’ άλλα «Δημόσια» Ραδιοτηλεόραση, αφ’ ενός ο συνάδελφος δημοσιογράφος Σωτήρης Αργύρης και αφ’ ετέρου ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Το μεγαλύτερο θύμα ο ελληνικός λαός, που βιώνει με κρατικό πρόσημο την διάλυση της ελευθεροτυπίας, την απόκρυψη της πληροφορίας, την άμεση και έμμεση χειραγώγηση και τον έλεγχο στην ενημέρωση προς όφελος πολιτικών, ιδιωτικών και άλλων ποικίλων συμφερόντων.

Ο λόγος για το περιφερειακό site της ertnews Ιωαννίνων στο οποίο όπως καταγγέλθηκε, δεν αναρτήθηκε ώς όφειλε σύμφωνα με την δημοσιογραφική δεοντολογία, ολόκληρο το ρεπορτάζ ειδήσεων του συνάδελφου δημοσιογράφου από την επίσκεψη του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κομμένο της Άρτας και αποκρύφθηκε ειδικά η βαρυσήμαντη δήλωση του τελευταίου, αναφορικά με το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Αν και η δήλωση του κ. Παυλόπουλου εμφανίσθηκε στο κεντρικό ertnews καταχωνιασμένη και υποβαθμισμένη  σε γενικό ρεπορτάζ για το θέμα των υποκλοπών, εν τούτοις σε καμία περίπτωση δεν έτυχε της μεταχείρισης που θα έπρεπε, καθώς ο κ. Παυλόπουλος μόνο τυχαίος δεν είναι, ενώ οι θέσεις του ως συνταγματολόγου για τα ζητήματα δημοκρατίας και η θητεία του στην υπηρεσία του ανώτατου πολιτειακού θεσμού, καθιστούν ενίοτε καθοριστικές και καταλυτικές τις παρεμβάσεις του.

Τα λόγια είναι περιττά, και μόνο ντροπή μπορεί να αισθάνεται σύσσωμο το  εργατικό δυναμικό της ΕΡΤ, μπροστά στις καταφανείς επαναλαμβανόμενες αντιδημοκρατικές πρακτικές των υπεύθυνων της Σύνταξης, της Διοίκησης και των εντολοδόχων τους απ’ όπου κι αν προέρχονται. Ειδικά μάλιστα στην τρέχουσα περίοδο, που η κατάλυση των δημοκρατικών Θεσμών και της δημοκρατίας λόγω και του σκανδάλου των υποκλοπών, παίρνουν πλέον πρωτοφανείς διαστάσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΠΟΣΠΕΡΤ καταγγέλλει ανάλογα περιστατικά, αναδεικνύοντας το μεγάλο πρόβλημα στην αντικειμενική ενημέρωση, στον έλεγχο της πληροφορίας και της είδησης, καθώς και στην απόκρυψή της. 

Γι’ αυτό παραθέτουμε αυτούσια την έγγραφη καταγγελία του συναδέλφου και το κομμάτι του ρεπορτάζ που κόπηκε από το ertnews Ιωαννίνων και καλούμε όλους και κατ’ αρχήν τους συναδέλφους δημοσιογράφους να προστατέψουμε με κάθε τρόπο την συνταγματική μας υποχρέωση στην ελευθεροφωνία και την ελευθεροτυπία. Η ΕΡΤ πρέπει  επιτέλους να κόψει τον ομφάλιο λώρο με την εκάστοτε κρατική εξουσία και ν’ αποκτήσει πραγματικά δημόσιο χαρακτήρα, στην υπηρεσία του ελληνικού λαού και του δημοσίου συμφέροντος.

Η Καταγγελία: 

«Η παρακάτω είδηση «κόπηκε» και δεν αναρτήθηκε στο site του περιφερειακού Σταθμού της ΕΡΤ Ιωαννίνων, από την Συντακτική Ομάδα των Αθηνών. Αναφέρεται στην παρέμβαση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και θεωρώ αδιανόητο να απαλείφεται από «συναδέλφους» δημοσιογράφους. Θεωρώ, επίσης, ότι είναι υποχρέωσή μου να καταδειχθεί η λειτουργία ενός μηχανισμού που αγνοεί τους δημοσιογράφους της περιφέρειας και πετσοκόβει άνευ λόγου μείζονες ειδήσεις. Ούτε καν σεβασμό στον κ. Παυλόπουλο δεν επιδεικνύουν, με έωλα επιχειρήματα και φυσικά κατακρεουργούν την Ελευθεροτυπία. Οι έχοντες την ευθύνη ας αναλογιστούν ότι η ΕΡΤ είναι Δημόσιος Ενημερωτικός Φορέας και η ελευθερία του κάθε συντάκτη δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Λυπάμαι, ειλικρινά. Και δεν κατανοώ την… ενόχληση των εν Αθήναις συντακτών του Ραδιομεγάρου.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΕΡΤ Ιωαννίνων». 

Και το Ρεπορτάζ: 

«Ηχηρή παρέμβαση για τις παρακολουθήσεις
Στο μείζον θέμα των ημερών, που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στην ελληνική πολιτική σκηνή, και είναι οι παρακολουθήσεις πολιτών και πολιτικών, αναφέρθηκε από το Κομμένο της Άρτας ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι εκφέρει προσωπική θέση, με την ιδιότητα του πολίτη, εκτιμώντας πως υπάρχει κίνδυνος παραβίασης του απορρήτου έναντι του οιουδήποτε πολίτη αλλά και πολιτικών. «Πρέπει να υπερασπιστούμε τους θεσμούς και τη Δημοκρατία», τόνισε και σημείωσε εμφατικά πως «οι πολιτικοί ταγοί έχουν χρέος να υπερβαίνουν τη διαχείριση της εξουσίας».”

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ