ΣτΕ: Αύριο η απόφαση για τις άδειες

Στην αυριανή κρίσιμη διάσκεψη της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κριθεί η συνταγματικότητα ή μη του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Κατά την χθεσινή τετράωρη διάσκεψη των 25 μελών της ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου δεν βγήκε «λευκός καπνός».

Ο εισηγητής Γιώργος Παπαγεωργίου ολοκλήρωσε την εισήγησή του και τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, σημειώνοντας τη δυσκολία συγκρότησης στη παρούσα φάση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου είχε εισηγηθεί επίσης στην προηγούμενη διάσκεψη, να κριθούν ως απαράδεκτες οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών, κάτι το οποίο απέρριψε η ολομέλεια του δικαστηρίου με ψήφους 16/9.

Στο τραπέζι της διάσκεψης έχουν τεθεί οι αιτιάσεις των καναλιών που έχουν προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο σχετικά με το σύννομο με βάση το Σύνταγμα του νόμου που καθορίζει τον αριθμό των αδειών σε τέσσερις.

Οι κρίσιμες πτυχές που εξετάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι:

• Οι αρμοδιότητες ΕΣΡ, αν δηλαδή μόνο στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο απονέμεται από το Σύνταγμα η αρμοδιότητα να διαχειρίζεται τα των τηλεοπτικών αδειών ή εάν μπορεί και ο υπουργός Επικρατείας, όπως έχει προβλέψει ο νόμος Παππά. Επίσης,

• Ο αριθμός των αδειών, αν δηλαδή ο περιοριστικός από τον νόμο αριθμός των πανελλαδικής εμβέλειας καναλιών που προβλέπει ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες προσκρούει στο Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία που προβλέπει τον πλουραλισμό και την πολυφωνία.

Εάν τελικά το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο κρίνει ότι μόνο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μπορούσε να οργανώσει και να φέρει σε πέρας τη διαγωνιστική διαδικασία, και όχι ο υπουργός κατά την πρόβλεψη του νόμου, τότε ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες προσκρούει στις προβλέψεις του Συντάγματος και θα πρέπει να αλλάξει. Το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά το παρελθόν -και μάλιστα δυο φορές- για την υπόθεση της ΕΡΤ είχε αποφανθεί πως το μοναδικό αρμόδιο για οποιαδήποτε αλλαγή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι το ΕΣΡ.

Αντιθέτως, αν η πλειοψηφία των 25 Συμβούλων Επικρατείας κρίνει ότι δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα στο νομοθέτημα με την υφιστάμενη μορφή του, τότε η εφαρμογή του νόμου θα συνεχιστεί κανονικά χωρίς κανένα εμπόδιο και όσα κανάλια δεν έχουν αδειοδοτηθεί θα πρέπει να κλείσουν μετά από σχετική απόφαση του αρμοδίου υπουργού.

Διαβάστε επίσης:

Ο Τσίπρας για τις τηλεοπτικές άδειες: Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις

Η απάντηση του Μουζάλα στις καταγγελίες Βουδούρη: Δεν άσκησε σωστά τις αρμοδιότητές του – ΒΙΝΤΕΟ

Η απάντηση του Τσίπρα στους δημοσιογράφους για τον ανασχηματισμό

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.