Πρωτοβουλία της Realnews για τη συμμετοχή της ελληνικής ομάδας στη διεθνή μαθηματική ολυμπιάδα

Πρωτοβουλία προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με τη συμμετοχή της ελληνικής ομάδας στη διεθνή μαθηματική ολυμπιάδα, η οποία θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στην Ταϋλάνδη, αναλαμβάνει η Realnews όπως προανήγγειλε ο Νίκος Χατζηνικολάου μέσα από την εκπομπή του στον Real Fm 97,8.

Το ζήτημα δημιουργήθηκε μετά την ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με την αδυναμία κάλυψης των εξόδων για το ταξίδι των μελών της ελληνικής αποστολής λόγω της δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας.

Ήδη αρκετές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να καλύψουν το ποσό και να ταξιδέψουν οι μαθητές στην Ταϋλάνδη ενώ ακόμη και αν δεν βρεθούν τα χρήματα το κόστος θα καλυφθεί από την Realnews.

Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε χθες και η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε επισήμως από το Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων ότι για πρώτη φορά  το Υπουργείο, λόγω της δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας δεν καλύπτει τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής της Ελληνικής Ομάδας για τη συμμετοχή της στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, που φέτος διεξάγεται στην Ταϊλάνδη από 4-16 Ιουλίου 2015 (συνολικό κόστος αποστολής περίπου 9000€ ).

Πιστεύουμε ότι η περικοπή της χρηματοδότησης αυτών των αποστολών με αποτέλεσμα τη μη συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς πνευματικούς αγώνες υπονομεύει,  το κύρος της χώρας στο εξωτερικό.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν 111 χώρες εκ των οποίων αρκετές είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από τη χώρα μας. Είναι απαράδεκτο να μη συμμετέχει η χώρα με την τεράστια συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό και την επιστήμη των Μαθηματικών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα (I.Μ.Ο), που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1959, είναι ένας θεσμός υψηλοτάτου ενδιαφέροντος και η  χώρα μας έχει συνεχή παρουσία τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι εξαμελείς ομάδες που συμμετείχαν κατέκτησαν δύο  χρυσά, πέντε αργυρά εννέα χάλκινα μετάλλια και οκτώ Εύφημες Μνείες και διακρίνονται σχεδόν όλοι οι Έλληνες μαθητές που συμμετέχουν, οποίοι προέρχονται από όλη την Ελλάδα. Είναι σύνηθες στην άτυπη κατάταξη η χώρα μας να έχει πολύ καλή θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιλογή των μαθητών που συμμετέχουν σ΄ αυτή γίνεται μέσω των Μαθηματικών διαγωνισμών που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία από το 1933,   στον οποίο συμμετέχουν  περίπου 15000 μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα. Για τη διοργάνωση.  εργάζονται   χωρίς καμία αμοιβή εκατοντάδες μέλη της ΕΜΕ. Η προετοιμασία των μαθητών για τη συμμετοχή τους στις διεθνείς αυτές διοργανώσεις γίνεται από τα μέλη της Επιτροπής διαγωνισμών καθηγητές Πανεπιστημίου και Μαθηματικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι εργάζονται αφιλοκερδώς. Η μόνη συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και  Θρησκευμάτων όλα αυτά τα χρόνια ήταν η διάθεση αιθουσών για τη διεξαγωγή των αρχικών φάσεων του διαγωνισμού και η κάλυψη των εξόδων μετάβασης και επιστροφής των έξι μαθητών και των δυο συνοδών καθηγητών, που συμμετείχαν στις διοργανώσεις αυτές.

Σημειώνουμε ότι η συμμετοχή και η κατάκτηση μεταλλίων σε αυτούς τους διαγωνισμούς αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής σε προπτυχιακά αλλά και μεταπτυχιακά προγράμματα μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού και ανεβάζουν το κύρος της χώρας σε θέματα Παιδείας. Οι μαθητές αυτοί έχουν βραβευθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων,  έχουν προσκληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κι έχουν γίνει δεκτοί με υποτροφίες σε ονομαστά Πανεπιστήμια του Εξωτερικού.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία δεν έχει καμιά κρατική επιχορήγηση.

Ελπίζουμε ότι Υπουργός  κ. Αριστείδης Μπαλτάς θα πράξει το αυτονόητο. Θα εγκρίνει την κάλυψη των εξόδων για τη συμμετοχή της χώρας στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα».

Ακούστε τι δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Ιωάννης Τυρλής, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real Fm 97,8:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ