ΦΩΤΟ-Η παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Λυγερού

ΦΩΤΟ-Η παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Λυγερού

 

Του Αλέξανδρου Κυριακόπουλου

 

Το βιβλίο των Σταύρου Λυγερού και Κώστα Μελά με τίτλο “Μετά τον Ερντογάν τι;” παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στον κατάμεστο πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής. Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο Νίκος Χατζηνικολάου ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας, Γεράσιμος Αρσένης, ο τέως Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Χρήστος Ζαχαράκις και ο στρατηγός εν αποστρατεία και τέως Υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φράγκος Φραγκούλης.

Το βιβλίο “Μετά τον Ερντογάν τι;” από τον εκδοτικό Οίκο Πατάκη κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο, λίγες μόλις μέρες πριν από τις αναταραχές στο εσωτερικό της Τουρκίας. “Διαβάζοντας το” είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου “κατανοεί πολύ καλύτερα το πως λειτουργεί η εσωτερική πολιτική σκηνή στην Τουρκία, τη σύγκρουση του τελευταίου διαστήματος που την παρακολουθούμε από μακριά και δεν την έχουμε καταλάβει καλά. Δεν είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στην αριστερά και στη δεξιά, δεν είναι μια σύγκρουση απλώς απέναντι στους Νεοοθωμανους του Ερντογάν και τους Κεμαλιστές, είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση”. 

 

 

Το βιβλίο των Σταύρου Λυγερού και Κώστα Μελά έχει γραφτεί σε τέσσερις ενότητες που αναλύουν διεξοδικά τις τέσσερις πτυχές που προσδιορίζουν τη νέα Τουρκία και τις προοπτικές της. Η πρώτη ενότητα έχει τίτλο “Η ρεβάνς του πολιτικού Ισλάμ”. Η δεύτερη, έχει τίτλο “ΑΟΖ, Κύπρος και διενέξεις στη Μεσόγειο”, η τρίτη “Το καρκίνωμα του Κουρδικού” και η τέταρτη, “Ακτινογραφώντας την τουρκική οικονομία”. Οι τρεις ομιλητές, ο καθένας από τη θέση που είχε και το ρόλο που διαδραμάτισε, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στο περιεχόμενο του βιβλίου, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ιστορία της Τουρκίας, την προσωπικότητα του Τούρκου Πρωθυπουργού, το Κουρδικό ζήτημα, την επεκτατική πολιτική που είχαν και θα συνεχίσουν να έχουν κατά της Ελλάδος αλλά και την κατευναστική στάση που διατηρούμε και που οφείλεται, όπως είπαν, στο φοβικό σύνδρομο όλων τον ελληνικών κυβερνήσεων.  

 

 Η παρουσίαση του βιβλίου έκλεισε με τις τοποθετήσεις των δύο συγγραφέων. Ο Κώστας Μελάς αφού αναφέρθηκε στην οικονομική εικόνα της Τουρκίας είπε πως το βιβλίο προσπαθεί να δείξει τρία πράγματα.”Πρώτα, να δείξει το ρόλο της προσωπικότητα του Ερντογάν που είναι πολύ σημαντική στην πολιτική σταθεροποίηση. Το δεύτερο που θέλαμε να εντοπίσουμε και να αναδείξουμε είναι το εξής απλό. Ο Κεμάλ Ατατούρκ έβαλε την Τουρκία προς τη Δύση. Δηλαδή την έβγαλε από τα προβλήματα των Αράβων, ο Ερντογάν με τον Νεοοθωμανισμό του και με όποιες ηγετικές ηγεμονικές βλέψεις έχει την ξαναβάζει σε αυτό τρελάδικο. Σε αυτόν τον ζουρλομανδύα του Αραβικού κόσμου που δεν έχει ούτε άκρη ούτε μέση ούτε υπάρχει διέξοδος. Και το τρίτο πράγμα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που είναι ένα φόβητρο ούτε είναι μια χάρτινη τίγρη. Θέλουμε πολύ προσεκτικά να την μελετήσουμε και να δούμε τα προβλήματα της, να δούμε τις ελλείψεις της, και μόνο μέσω της μελέτης του “αντιπάλου”  μπορούμε και εμείς να καταλάβουμε για να διαχειριστούμε και να χαράξουμε τις στρατηγικές μας”.

 

 

Ο Σταύρος Λυγερός, είπε πως “αυτό που θέλησε να δείξει το βιβλίο και που ήρθαν τα γεγονότα να το καταστήσουν πρόδηλο είναι ότι δεν υπάρχει μια Τουρκία. Υπάρχουν δύο Τουρκίες. Σήμερα στέκεται η μια απέναντι στην άλλη. Αυτή είναι μια αντίθεση που διαπέρασε, χαρακτήρισε και σηματοδότησε και καθόρισε τα γεγονότα του περασμένου Μαϊου τα οποία συνεχίζονται, όχι με την ίδια ένταση αλλά συνεχίζονται,  δεν ήταν μια παρένθεση, κάτι το οποίο τελείωσε. Αυτή η αντίθεση μεταξύ Ανατολής Δύσης συνοδεύεται και από άλλες επί μέρους, αλλά όχι ασήμαντες αντιθέσεις. Είναι σαν ένας σεισμός που όταν εκδηλώνεται ενεργοποιεί και άλλα ρήγματα. Νομίζω ότι ο δρόμος του Ερντογάν για την προεδρία έχει στενέψει. Δεν έχει κλείσει. Χωρίς λύση του Κουρδικού, η Τουρκία θα συνεχίσει να αιμορραγεί. Είναι καρκινοπαθής χώρα. Προσπαθεί να το λύσει μέσω του Οτσαλάν που είναι ο αδύναμος κρίκος τους καθότι είναι φυλακισμένος. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί αυτή η πολιτική λύση. Είναι μια διαδικασία εν εξέλιξη με άδηλη ακόμα κατάληξη. Δεν πιστεύω ότι ο Ερντογάν είναι ένας απομονωμένος ηγέτης. Εάν γινόντουσαν εκλογές θα τις ξανακέρδιζε. Με μικρότερο ποσοστό. Αλλά είναι ένας ηγέτης που έχει απέναντι το 40 με 45% της Τουρκίας. Αυτό εκ των πραγμάτων συρρικνώνει τα περιθώρια ελιγμών του”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ