Ο πόλεμος άνοιξε «μέτωπο» και στα κανάλια

Σε διακαναλική «μάχη» εξελίχθηκε η υπόθεση της τηλεοπτικής κάλυψης του πολέμου στην Ουκρανία, με έντονο παρασκήνιο στο «μέτωπο» ανάμεσα στον ΣΚΑΪ και το Open. Προσφυγή κατά του Open στο ΕΣΡ εξέτασε ο ΣΚΑΪ. Το παρασκήνιο και πώς αποφεύχθηκε η κίνηση που θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για τους όρους αδειοδότησης.

Το περασμένο Σάββατο και ενώ είχαν συμπληρωθεί δέκα ημέρες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σήμανε συναγερμός στον ΣΚΑΪ, όταν και διαπιστώθηκε ότι το κανάλι χάνει τη μάχη της ενημέρωσης, αλλά και το ιστορικό μομέντουμ να δώσει δυναμικό «παρών» στις εξελίξεις, με αποτέλεσμα να ανακρούσει πρύμναν, αλλά και να «τα βάλει» με τον ανταγωνισμό.

Στο στόχαστρο του ΣΚΑΪ μπήκε το Open, το οποίο, με την απόφασή του να στραφεί εξ ολοκλήρου στην ενημέρωση ανατρέποντας όλο το πρόγραμμά του, υπερδιπλασίασε την τηλεθέασή του, ξεπερνώντας το κανάλι του Φαλήρου τις ημέρες που δεν μεταδίδει «Survivor». Ως μέσο αντίδρασης, μάλιστα, έπεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο να προσφύγει ο ΣΚΑΪ στο ΕΣΡ κατά του Open, για να καταγγείλει ότι το κανάλι του Κορωπίου παραβιάζει τους όρους της αδειοδότησης ενός σταθμού γενικής στόχευσης.

Σύμφωνα με τους όρους αυτούς, κάθε αδειοδοτημένο κανάλι οφείλει να μεταδίδει τουλάχιστον 90 λεπτά την ημέρα ειδήσεις (δεν προσδιορίζει το μάξιμουμ), ενώ πρέπει να καλύπτει με το πρόγραμμά του τουλάχιστον τρεις διαφορετικές τυπολογίες, π.χ. ξένο πρόγραμμα, μυθοπλασία, ειδήσεις. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι στην πρόθεση του ΣΚΑΪ να προχωρήσει σε προσφυγή κατά του Open δεν βρέθηκαν σύμμαχοι, καθώς οι υπόλοιποι σταθμοί αρνήθηκαν εμπλοκή σε τέτοιες περιπέτειες. Το Open, από την πλευρά του, επικαλέστηκε ότι πρόκειται για έκτακτες συνθήκες και όχι για μόνιμη αλλαγή ταυτότητας του σταθμού.

Μετά την προτροπή των ψυχραιμοτέρων, ο ΣΚΑΪ αποφάσισε να μην προχωρήσει σε «επίθεση» στο Open με προσφυγή στο ΕΣΡ για παραβίαση των όρων αδειοδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» στον ΣΚΑΪ, καθώς θα δημιουργούσε προηγούμενο, σε περίπτωση που -όπως το καλοκαίρι με τις καταστροφικές πυρκαγιές- θελήσει να γυρίσει σε μόνιμη ροή ενημέρωσης. Επιπλέον, όπως αναφέρει η Reallife, τυχόν προσφυγή κατά του Open θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και θα υποχρέωνε το ΕΣΡ να αναζητήσει και άλλες παραβιάσεις στους όρους αδειοδότησης, όπως, π.χ., τις 10 ώρες πρόγραμμα για τέχνη και πολιτισμό.

Αφήνοντας για την ώρα το Open, o ΣΚΑΪ με εντολή της ιδιοκτησίας αύξησε τις ώρες ενημέρωσης βγάζοντας από το πρόγραμμα την εκπομπή «Love it» με την Ιωάννα Μαλέσκου, ενώ ξεκίνησε live ενημέρωση με τον Νίκο Στραβελάκη κάθε βράδυ μετά το «Survivor». Οι περισσότερες ψυχαγωγικές εκπομπές, ωστόσο, έμειναν στη θέση τους, καθώς ο ΣΚΑΪ, που παραχώρησε αυτοβούλως το προνομιακό του πεδίο, επέλεξε να μη χάσει διαφημιστικά έσοδα, αφού από τους διαφημιστές διαμηνύθηκε ότι το περιβάλλον διαρκούς ροής ενημέρωσης με εικόνες πολέμου δεν είναι «κατάλληλο» για να μεταδώσουν τα μηνύματά τους

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ