Netflix: Οι 10 καλύτερες δυστοπικές σειρές

Οι δυστοπικές σειρές, όπως το Black Mirror, έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία των θεατών σε όλο τον κόσμο από την άφιξή τους στο Netflix το 2015.

Οι δυστοπικές ιστορίες συχνά προκαλούν τους θεατές να σκεφτούν διαφορετικά για τα τρέχοντα ζητήματα του πλανήτη. Παράλληλα λειτουργούν ως προειδοποιήσεις για πιθανά καταστροφικά μελλοντικά σενάρια.

Αν και δεν διαδραματίζονται όλες οι δυστοπικές σειρές του Netflix σε ένα φανταστικό μέλλον, οι αφηγήσεις συχνά ενσωματώνουν στοιχεία όπως η απώλεια της ατομικότητας, ο αγώνας για επιβίωση, την ύπαρξη μίας ελεγκτικής και καταπιεστικής κυβέρνησης και άλλες εφιαλτικές συνθήκες που έχουν προκύψει μετά την διάρρηξη του κοινωνικού ιστού.

Αυτές οι σαγηνευτικές ιστορίες παρουσιάζουν επίσης μοναδικές προοπτικές για την ανθρώπινη δύναμη, την ανθεκτικότητα και την ελπίδα μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Οι 10 καλύτερες δυστοπικές τηλεοπτικές σειρές του Netflix

  • Bodies (2023)
  • The 100 (2014-2020)
  • Black Mirror (2011- Έως σήμερα)
  • Squid Game (2021- Έως σήμερα)
  • The Walking Dead (2010-2022)
  • Altered Carbon (2018-2020)
  • Tribes of Europa (2021)
  • All of Us Are Dead (2022- Έως σήμερα)
  • The Society (2019)
  • 3% (2016-2020)

Bodies (2023)

Netflix bodies

Είναι βρετανικής παραγωγής και έκανε πρεμιέρα στο Netflix τον Οκτώβριο. Βασίζεται στο συναρπαστικό μυθιστόρημα με το ίδιο όνομα του Si Spencer.

Αποτελείται από 8 επεισόδια που δείχνουν πολλαπλές αλληλένδετες ιστορίες που διαδραματίζονται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους του Λονδίνου και συγκεκριμένα τα έτη 1890, 1941, 2023 και σε ένα απώτερο μέλλον. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από μια έρευνα φόνου και παρουσιάζει διαφορετικούς ντετέκτιβ από αυτές τις χρονικές περιόδους που προσπαθούν να λύσουν την ίδια μυστηριώδη υπόθεση.

Είναι μία σειρά μυστηρίου που χρησιμοποιεί δυστοπικά αφηγηματικά στοιχεία, όπως ζοφερές μελλοντικές κοινωνίες και μια καταπιεστική κυβέρνηση. Η πλοκή ξεκινάει αργά αλλά γρήγορα γίνεται πραγματικά καθηλωτική, με τα εξαιρετικά σχεδιασμένα χρονοδιαγράμματα που θυμίζουν συγκλονιστικές ιστορίες όπως το Dark.

The 100 (2014-2020)

The 100 Netflix

Βασισμένη στην ομώνυμη σειρά βιβλίων του Kass Morgan, αυτή η σειρά επιστημονικής φαντασίας διαδραματίζεται σε έναν μελλοντικό κόσμο. Η Γη έχει γίνει ακατοίκητη λόγω μιας πυρηνικής καταστροφής. Οι επιζώντες ζουν στην Κιβωτό και καθώς οι πόροι σπανίζουν σε αυτόν τον καταπιεστικό κόσμο, 100 ανήλικοι στέλνονται πίσω στη Γη για να δουν αν είναι και πάλι κατοικήσιμη.

Η σειρά κερδίζει επαίνους για την συναρπαστική πλοκή που διερευνά τα θέματα της επιβίωσης, την ηθική, τη δυναμική της φιλίας εν μέσω αντιξοοτήτων, το βάρος της ηγεσίας και τις συνέπειες των ανθρώπινων πράξεων. Η σειρά διαθέτει εντυπωσιακούς χαρακτήρες που αναπτύσσονται με εξαιρετικό τρόπο γι’ αυτό και το κοινό δεν μπορεί παρά να συνδεθεί μαζί τους.

Black Mirror (2011- Έως σήμερα)

Black Mirror Netflix

Η βρετανική σειρά δημιουργήθηκε από τον Charlie Brooker και έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις σκοτεινές και δυστοπικές επιπτώσεις της σύγχρονης τεχνολογίας, τις κοινωνικές τάσεις και τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Με αυτόνομες ιστορίες, εμβαθύνει σε θέματα όπως το κοινωνικό απόρρητο, η τεχνητή νοημοσύνη, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η επιτήρηση και οι συνέπειες των τεχνολογικών εξελίξεων.

Το Black Mirror θεωρείται συχνά μια από τις καλύτερες δυστοπικές σειρές λόγω των αφηγήσεων που προκαλούν προβληματισμό. Ασκεί κριτική στη σύγχρονη κοινωνία και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μελλοντικές πιθανές καταστροφικές εξελίξεις.

Squid Game (2021- Έως σήμερα)

Squid Game Netflix

Η ιστορία αφορά πάνω από 400 άτομα με χρέη που είναι απελπισμένα για χρήματα. Προσκαλούνται να συμμετάσχουν σε έναν μυστηριώδη και θανατηφόρο διαγωνισμό που βασίζεται στα παραδοσιακά κορεατικά παιδικά παιχνίδια. Οι συμμετέχοντες πρέπει να διαγωνιστούν σε αυτά τα παιχνίδια για να κερδίσουν ένα σημαντικό χρηματικό έπαθλο ή να διακινδυνεύσουν να πεθάνουν.

Είναι μια δυστοπική σειρά που παρουσιάζει έναν κόσμο όπου η οικονομική ανισότητα και η απελπισία οδηγούν τα άτομα να συμμετάσχουν σε έναν βάναυσο και θανατηφόρο ανταγωνισμό. Εγείρει ερωτήματα για τον αγώνα για επιβίωση και πώς κανείς μπορεί να χάσει την ψυχή και την ανθρωπιά του σε ένα αδίστακτο και ανελέητο καπιταλιστικό περιβάλλον.

The Walking Dead (2010-2022)

The Walking Dead Netflix

Οποιαδήποτε λίστα με τις κορυφαίες δυστοπικές σειρές θα ήταν ελλιπής εάν δεν περιείχε την πιο αποκαλυπτική σειρά του Netflix, «The Walking Dead». Μία ομάδα ανθρώπων προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν κόσμο που έχει γίνει ερείπια.

Έχει προσεγμένο σενάριο, εξαιρετική παραγωγή, πολύπλοκους χαρακτήρες και, φυσικά, αρκετό αίμα και θράσος, ρεαλιστικές σκηνές μάχης, τρόμο και απρόβλεπτες εξελίξεις που κρατούν τους θεατές καθηλωμένους.

Altered Carbon (2018-2020)

Altered Carbon netflix

Διαδραματίζεται σε ένα δυστοπικό μέλλον και βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Richard K. Morgan. Είναι μια σειρά ατμοπάνκ, το υποείδος της επιστημονικής φαντασίας που παρουσιάζει τεχνολογία και αισθητικό σχεδιασμό εμπνευσμένο από τις βιομηχανικές ατμοκίνητες μηχανές του 19ου αιώνα.

Εμβαθύνει στην έννοια της ψηφιοποιημένης συνείδησης, επιτρέποντας στους ανθρώπους να ζουν για πάντα με την εναλλαγή μεταξύ σωμάτων. Αυτό δημιουργεί μια κοινωνία στην οποία οι πλούσιοι ζουν για πάντα, ενώ οι φτωχοί υποφέρουν. Διερευνά τις ηθικές και κοινωνικές επιπτώσεις της προηγμένης τεχνολογίας και εγείρει υπαρξιακά ερωτήματα για την ανθρώπινη αθανασία.

Tribes of Europa (2021)

Tribes of Europa netflix

Η γερμανική σειρά διαδραματίζεται σε ένα δυστοπικό μέλλον και ακολουθεί τρία αδέρφια καθώς περιηγούνται σε έναν κατακερματισμένο και χαοτικό κόσμο. Διαδραματίζεται το έτος 2074, αφού ο κόσμος έχει χτυπηθεί από μια μυστηριώδη παγκόσμια καταστροφή γνωστή ως «Μαύρος Δεκέμβρης» και η κοινωνία έχει καταρρεύσει. Η Ευρώπη έχει διασπαστεί σε αντιμαχόμενες φυλές και μικροέθνη, που το καθένα συναγωνίζεται για δύναμη και πόρους.

All of Us Are Dead (2022- Έως σήμερα)

All of Us Are Dead netflix

Αυτή η δυστοπική σειρά του Netflix έχει κερδίσει δημοτικότητα για τη «φρέσκια» προσέγγισή της στο θέμα των αποκαλυπτικών σεναρίων με ζόμπι. Εκτυλίσσεται στο λύκειο Hyosan, όπου ένα ξέσπασμα θανατηφόρου ιού πυροδοτεί έναν αγώνα επιβίωσης μεταξύ των μαθητών που έχουν παγιδευτεί μέσα στο ίδρυμα καθώς η μόλυνση αυξάνεται.

Είναι μια συναρπαστική και σκληρά ρεαλιστική δυστοπική εφηβική σειρά, ιδανική για όποιον απολαμβάνει ιστορίες για την επιβίωση. Έχει λάβει θετικές κριτικές για τους σπουδαίους χαρακτήρες και την συνεχή δράση.

The Society (2019)

The Society netflix

Είναι μια μοναδική δυστοπική νεανική σειρά. Ακολουθεί μια ομάδα φοιτητών από μια πλούσια πόλη της Νέας Αγγλίας, οι οποίοι επιστρέφουν και την βρίσκουν εντελώς άδεια. Στη συνέχεια αναγκάζονται να δημιουργήσουν τη δική τους κοινότητα και να φροντίσουν τον εαυτό τους.

Είναι ο τέλειος συνδυασμός νεανικού δράματος, μυστηρίου, πολιτικών και δυστοπικών στοιχείων που θα θυμίσει σε πολλούς τα Yellowjackets, Lost και Lord of the Flies.

3% (2016-2020)

3% netflix

Είναι μια σπάνια βραζιλιάνικη σειρά επιστημονικής φαντασίας που διαδραματίζεται σε έναν δυστοπικό κόσμο. Η κοινωνία έχει χωριστεί σε δύο ξεχωριστές τάξεις: τον φτωχό, μαχόμενο πληθυσμό της «ενδοχώρας» και την ελίτ, την προνομιακή πλευρά. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από μια αυστηρή και ανταγωνιστική διαδικασία που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, η οποία καθορίζει εάν οι 20χρονοι από την ενδοχώρα μπορούν να κερδίσουν μια θέση στην κοινωνία των Offshore.

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστή η σειρά έχει συγκεντρώσει τους δικούς της φανατικούς θεατές εξαιτίας των περίπλοκων χαρακτήρων της, της συναρπαστικής αφήγησης και της μοναδικής παρουσίασης ενός δυστοπικού κόσμου.

Πηγή: FOXreport.gr

«Εγκλεισμός»: Είναι το νέο ψυχολογικό θρίλερ του Netflix βασισμένο σε πραγματική ιστορία;

Ανακαλύφθηκε η παλαιότερη μαύρη τρύπα – Δημιουργήθηκε 470 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ