Ισπανία: Σάλος με το τραγούδι για την Eurovision – Γιατί παρενέβη ο πρωθυπουργός

Τον ερχόμενο Μάιο θα διεξαχθεί στο Μάλμε της Σουηδίας ο 68ος διαγωνισμός της Eurovision. Την Ισπανία θα εκπροσωπήσουν στον διαγωνισμό οι Nebulossa, όμως στην χώρα έχει προκληθεί ένας πανικός με το δίδυμο και δεν είναι για καλό.

Συγκεκριμένα η ισπανική κοινωνία έχει ξεσηκωθεί εξαιτίας του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την χώρα. Το κομμάτι που θα παρουσιαστεί σε λίγους μήνες στην Eurovision, ονομάζεται «Zorra», που στα ισπανικά μεταφορικά σημαίνει «σκύλα/τσούλα/πόρνη».

Το τραγούδι «προσβάλλει τις γυναίκες με σεξιστικό τρόπο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Φεμινιστικό Κίνημα της Μαδρίτης.

Όμως ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, υπερασπίστηκε το κομμάτι λέγοντας ότι το συγκεκριμένο τραγούδι αμφισβητεί τα σεξιστικά στερεότυπα.

«Μου φαίνεται ότι ο φεμινισμός δεν είναι μόνο δίκαιος, μπορεί να είναι και διασκεδαστικός, και αυτού του είδους η πρόκληση πρέπει να έρχεται από τον πολιτισμό», είπε σε εκπομπή της ισπανικής τηλεόρασης.

Το «Zorra» ερμηνεύεται από τους Nebulossa – ένα ντουέτο που δημιουργήθηκε από τη María “Mery” Bas και τον Mark Dasous, από την ισπανική πόλη Αλικάντε.

Είναι παντρεμένοι 20 χρόνια και έχουν δύο παιδιά, ενώ δημιούργησαν το συγκρότημά του το 2018.

Οι Nebulossa επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν την Ισπανία μέσα από τηλεοπτικό διαγωνισμό που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Δεν το δημιουργήσαμε με σκοπό να γίνει ύμνος. Ο κόσμος το έχει υιοθετήσει ως τέτοιο και αυτό είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε έναν καλλιτέχνη. Συμβαίνει σε πολύ λίγους», είπαν σε ισπανική εφημερίδα.

Το τραγούδι σχολιάζει τον μισογυνισμό και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Όμως, το Φεμινιστικό Κίνημα της Μαδρίτης δήλωσε ότι είναι «παράλογο να υποστηρίζεται ότι η επίμονη επανάληψη της λέξης θα μπορούσε να ενδυναμώσει τις γυναίκες».

Η EBU, η οποία διοργανώνει τη Eurovision, επιβεβαίωσε ότι το τραγούδι δεν αντιβαίνει στην απαγόρευσή της για στίχους που θα μπορούσαν να φέρουν τον διαγωνισμό σε ανυποληψία.

«Η EBU καταλαβαίνει ότι ο τίτλος του τραγουδιού… έχει πολλές έννοιες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

«Λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των στίχων και το μήνυμα… καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το τραγούδι μπορεί να λάβει μέρος στον διαγωνισμό».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ