Η απάντηση Τσοβόλα στον Real fm για την διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ

Για την διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είχε μιλήσει ο Δημήτρης Τσοβόλας, ως πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, στον realfm 97,8 και την εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Άκη Παυλόπουλου, στις 3 Σεπτεμβρίου 2020, με αφορμή την επέτειο ίδρυσης του Κινήματος.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ άφησε “ισχυρό το αποτύπωμα” στην πολιτική ζωή του τόπου “γι’ αυτό δεν ξεχάστηκε ποτέ κυρίως η οκταετία 1981-1989”.

Όπως είχε αναφέρει αναλυτικά στη ραδιοφωνική του συνέντευξη: “Υπήρξε για πρώτη φορά κατά την άποψή μου, κυβέρνηση της Αριστεράς, προσαρμοσμένη στα δεδομένα εκείνης της εποχής και τους διεθνείς συσχετισμούς εκείνης της εποχής, γιατί υπήρξε πράγματι μια συμφιλίωση Στρατού, Ενόπλων Δυνάμεων και λαού, που μέχρι πρότινος ήταν απόλυτα κομματικοποιημένες οι Ένοπλες Δυνάμεις, υπήρξε η ενιαία εθνική αντίσταση, υπήρξαν επίσης έντονη κοινωνική πολιτική, έντονη πολιτική φιλολαϊκή, που για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, που κυβέρνηση η συντηρητική παράταξη είδε ενδιαφέρον ο απλός πολίτης, ο μικρομεσαίος από την πολιτεία.

Γι’ αυτό και χτυπήθηκε πολύ και χτυπιέται ακόμη εκείνη η περίοδος. Γιατί αποδείξαμε στην περίοδο εκείνη ότι δεν είναι μονόδρομος ούτε η τότε θατσερική πολιτική ούτε η μετέπειτα πολιτική της ήπιας αρχικά και αυστηρής προσαρμογής που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Και παράλληλα υπήρξε το κοινωνικό κράτος έντονο, υπήρξε πράγματι εργασιακή ειρήνη γιατί προσέξαμε ιδιαίτερα τον εργαζόμενο και τον συνταξιούχο, αλλά και υπήρχε άλλη ιδεολογία. Για να το πετύχει αυτό το ΠΑΣΟΚ από το 1974 προκάλεσε σοκ πολιτικό στην κοινωνία. Θυμάστε, η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, κοινωνική συμμετοχή, το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ο λαός στην εξουσία. Ήταν οράματα που δόθηκαν στον λαό, ανεξάρτητα αν δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν και ποτέ δεν θα ικανοποιούνταν στο σύνολο τα οράματα”.

Σχετικά με τις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου καταχρέωσε την Ελλάδα τόνισε ότι “είναι τελείως ανακριβές αυτό,. Έχω βγει κατ’ επανάληψη και έχω δώσει απολογιστικά στοιχεία. Κάλεσα κατ’ επανάληψη τη ΝΔ μετά το 1989 να κάνουμε ανοικτή συζήτηση και να αποδείξω με στοιχεία το αντίθετο, ότι παρ’ ότι στην οκταετία 1981-1989 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ βελτίωσε αισθητά τον πληθωρισμό, που ήταν το ’81 στο 25% και το παραδώσαμε στο 13%. Το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν 2,5 δισ. δολ. και το παραδώσαμε 900 εκατομμύρια. Το δημόσιο χρέος ήταν σε ευρώ -αν το αναγάγουμε- 19,5 δισ. ευρώ, σήμερα είναι 380-400. Και τότε είχε φάει ψωμί ο κόσμος. Η ανεργία ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο γιατί για το τότε ΠΑΣΟΚ  το πατριωτικό, το προοδευτικό, η ανεργία θεωρείτο η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, γι’ αυτό κάναμε οικονομική πολιτική σταδιακής αποκλιμάκωσης και του πληθωρισμού και των ελλειμμάτων για να ελέγξουμε την ανεργία και να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης. Φθάσαμε το ’88-’89 να έχουμε 7% ανεργία όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη ήταν 10% και δεύτερον, φθάσαμε να έχουμε ανάπτυξη πάνω από τον πληθωρισμό, σε πραγματικούς όρους, το μεν 1988 4,5% , το δε 1989 παρά τις αλλεπάλληλες εκλογές 4% πάνω από τον πληθωρισμό, πραγματική ανάπτυξη. Άρα αυτά που λέγονται είναι αναληθή” είπε μεταξύ άλλων αναλύοντας τα απολογιστικά στοιχεία.

Και αναρωτήθηκε: “Αν είχε υπερχρεώσει το ΠΑΟΣΚ το ’89 τη χώρα, τότε μπορούν να μας πουν αυτοί οι ανεύθυνοι που διοχετεύουν σκόπιμα αυτά γιατί η ΕΕ που σαν βασικό στοιχείο οικονομικό λαμβάνουν υπόψιν για να εντάξουν μια χώρα στην ΟΝΕ και το ευρώ, μας ενέταξε, αν ήταν υπερχρεωμένη η χώρα. Δηλαδή μετά από 9 χρόνια δεν ήταν υπερχρεωμένη και φταίει το ΠΑΣΟΚ γιατί μετά από 25 χρόνια έφθασε το δημόσιο χρέος να είναι 124% το 2010”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ