Επιδότηση μόνο για δύο σεζόν θα λαμβάνουν οι σειρές

Απόφαση-«κόλαφος» του ΕΚΟΜΕ βάζει «φωτιά» στα κανάλια. Σύμφωνα με την Realnews εκτός ενίσχυσης θα μένουν όσα σίριαλ συνεχίζονται για περισσότερες σεζόν.

«Φωτιά» στον σχεδιασμό των καναλιών για την προσεχή σεζόν βάζει ο νέος όρος που αναμένεται να εισαγάγει στο καθεστώς επιδότησης το ΕΚΟΜΕ, σύμφωνα με τον οποίο οι σειρές θα επιδοτούνται το πολύ για δύο σεζόν. Στα νέα κριτήρια που θα λειτουργήσουν ως «κόφτες» αφήνοντας εκτός επενδυτικού σχεδίου κάποιες σειρές, το ΕΚΟΜΕ ετοιμάζεται να βάλει περιορισμούς στον αριθμό των σεζόν που θα επιδοτούνται. Στις τελικές εισηγήσεις οι οποίες αναμένεται να ενταχθούν στο επίμαχο νομοσχέδιο, θα υπάρχει διάταξη που θα ορίζει ότι δεν μπορεί μια σειρά που συνεχίζει για πολλά χρόνια να επιδοτείται επ’ αόριστον από το κράτος.

Με βάση τον πρόσφατα αναθεωρημένο ευρωπαϊκό κανονισμό σχετικά με το cash rebate και τις κρατικές ενισχύσεις, η επιδότηση δίνεται ως κίνητρο για νέες επενδύσεις και δεν μπορεί να διατίθεται επί μακρόν στις ίδιες παραγωγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο στον αριθμό των σεζόν που θα επιδοτούνται από το ΕΚΟΜΕ αναμένεται να οριστεί στις δύο, ενώ για τη συνέχεια εξετάζονται δύο εκδοχές: είτε θα κοπεί εντελώς η επιδότηση στo season 3 ή, αν η σειρά πληροί τις υπόλοιπες προϋποθέσεις κόστους ανά επεισόδιο, ο φάκελός της θα εξετάζεται εκ νέου με προοπτική να δοθεί σημαντικά μειωμένο ποσοστό επιδότησης. Από τις δύο εκδοχές, πιθανότερη είναι αυτή της οριστικής παύσης της επιδότησης σε σειρές μακράς διάρκειας μετά τον δεύτερο χρόνο.

Ο νέος όρος για περιορισμό των σεζόν που θα επιδοτούνται χτυπά στην καρδιά τον σχεδιασμό των καναλιών για την προσεχή σεζόν. Σειρές όπως ο «Σασμός», που εξετάζεται για τέταρτη σεζόν από τον Alpha, ενδέχεται να επηρεαστούν σημαντικά από την εν λόγω διάταξη. Η τύχη του «Σασμού» αποτελεί, έτσι κι αλλιώς, μεγάλο γρίφο για τη διοίκηση του Alpha, που διακρίνει μεν τα σημάδια κόπωσης, αλλά δεν έχει αποφασίσει να αναλάβει το ρίσκο της πλήρους ανανέωσης της prime time την προσεχή σεζόν, ολοκληρώνοντας φέτος τη εν λόγω σειρά. Το σχέδιο νόμου βρίσκεται σε τελικό στάδιο και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ