Ελληνίδα σεφ αποκαλύπτει μυστικά και απλές συνταγές για να ακολουθήσετε μια δίαιτα Blue Zone που ενισχύει τη μακροζωία

Οι Blue Zones (μπλε ζώνες) είναι περιοχές του κόσμου, οι οποίες θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερο από το συνηθισμένο αριθμό ανθρώπων που ζουν πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο, όπως προσδιορίστηκαν από τους Τζάνι Πες και Μισέλ Πουλέν. Έχουν οριστεί πέντε “μπλε ζώνες”: Οκινάουα, Σαρδηνία, Χερσόνησος Νικόγια, Ικαρία και Λόμα Λίντα.

Η δίαιτα Blue Zone εστιάζει στην κατανάλωση φυτικών τροφίμων, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων και ξηρών καρπών. Περιλαμβάνει επίσης μέτρια κατανάλωση ψαριού και γαλακτοκομικών προϊόντων και περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

  • Η Νταϊάνα Κόχυλα είναι Ελληνοαμερικανίδα σεφ και συγγραφέας ενός νέου βιβλίου συνταγών, «The Ikaria Way».
  • Η Κόχιλα μοιράστηκε μερικά από τα απαραίτητα υλικά στο ντουλάπι της κουζίνας σας και στο ψυγείο της, για να ακολουθήσετε μια δίαιτα Blue Zone.
  • Οι ξηροί καρποί, τα φασόλια και τα αποξηραμένα βότανα είναι ζωτικής σημασίας, αλλά εξίσου σημαντικό είναι και ένα ποιοτικό ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο, λέει η ειδικός.

Η μακροζωία στο πιάτο: Μυστικά διατροφής από την Ικαρία

Η Νταϊάνα Κόχυλα, Ελληνοαμερικανίδα σεφ και συγγραφέας, μοιράζεται τα μυστικά της διατροφής της Ικαρίας, μίας “μπλε ζώνης” με ασύγκριτη μακροζωία. Το πανέμορφο ελληνικό νησί, φημίζεται για τους αιωνόβιους κατοίκους του και έχει χαρακτηριστεί ως “μπλε ζώνη”, όρος που αναφέρεται σε περιοχές με ασυνήθιστα υψηλό προσδόκιμο ζωής. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ευημερία των Ικαριωτών, με την Κόχιλα να δίνει έμφαση σε φυτικές τροφές, ξηρούς καρπούς, έλαια και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τροφές που καταναλώνονται στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων ή στην πρόληψη καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού σε ασθενείς με προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο.

Το νέο βιβλίο της Νταϊάνα Κόχυλα, “The Ikaria Way”, φέρνει στο προσκήνιο 100 συνταγές εμπνευσμένες από την Ικαρία, μια “μπλε ζώνη” με ασύγκριτη μακροζωία. Βασισμένη στην φυτική διατροφή των Ικαριωτών, η σεφ προτείνει εύκολα και γευστικά πιάτα που προάγουν την υγεία και την ευεξία. Στόχος δεν είναι η πλήρης αποχή από το κρέας, αλλά η υιοθέτηση μίας διατροφής πλούσιας σε φρέσκα και εποχικά υλικά, με έμφαση στα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Αυτά είναι τα βασικά είδη που διατηρεί η Ελληνίδα σεφ στην κουζίνα της για μια πιο υγιεινή διατροφή τύπου Blue Zone

Τι πρέπει να υπάρχει στα ντουλάπια της κουζίνας σας

Ένα ντουλάπι στην κουζίνα μας μπορεί να περιλαμβάνει αρκετά βασικά είδη για να φτιάξετε ένα πλήρες γεύμα. «Αν δεν έχω πάει στο σούπερ μάρκετ για μια εβδομάδα, υπάρχουν πάντα πράγματα στο ντουλάπι μου με τα οποία μπορώ να φτιάξω ένα γεύμα», είπε η Νταϊάνα Κόχυλα. Η σεφ τονίζει ότι πρέπει να έχετε πάντα ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο στην κουζίνα σας.

Άλλα βασικά υλικά που πρέπει να περιέχουν τα ντουλάπια της κουζίνας σας για να υιοθετήσετε μια δίαιτα Blue Zone

  • Διαφορετικά είδη από φασόλια και όσπρια: φακές, μαυρομάτικα, ρεβίθια, φασόλια κανελίνι.
  • Ξηροί καρποί: αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια Αιγίνης και φουντούκια.
  • Πολλά μυρωδικά, φρέσκα και αποξηραμένα, που δίνουν άρωμα στα πιάτα: ρίγανη, δεντρολίβανο, λεμόνι και μαντζουράνα.
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως όπως τα ελληνικά παξιμάδια, το οποίο είναι ένα «σκληρό» ψωμί που φτιάχνεται συχνά από κριθάρι.
  • Ένα βάζο με ελιές αλατισμένες
  • Αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες και σύκα
  • Αποξηραμένα μανιτάρια
  • Και άλλα βασικά είδη όπως κρεμμύδια και σκόρδο.

Τι πρέπει να περιέχει το ψυγείο σας για να υιοθετήσετε μια δίαιτα Blue Zone

Η Νταϊάνα Κόχυλα αποφεύγει τα κρέατα και όταν τρώει ψάρι, συχνά αγοράζει φρέσκο ​​ή φτιάχνει το δικό της ψάρι χρησιμοποιώντας γαύρο, αλάτι, ξύδι και ελαιόλαδο. «Αυτό μερικές φορές είναι ένα γεύμα για μένα», είπε η σεφ.

Στο ψυγείο της Ελληνίδας σεφ υπάρχουν:

  • Φρέσκα φρούτα εποχής
  • Χόρτα για σαλάτες και μαγείρεμα: ρόκα, λαχανικά, σπανάκι, κ.α.
  • Τυρί φέτα
  • Βιολογικά αυγά
  • Ελληνικό γιαούρτι

Απλά και υγιεινά γεύματα: Η διατροφή της Ικαρίας

Η διατροφή της Ικαρίας, γνωστή για την προώθηση της μακροζωίας, βασίζεται σε απλά, υγιεινά και εποχικά τρόφιμα. Ακολουθούν οι προτάσεις της Ελληνίδας σεφ για μια υγιεινή διατροφή τύπου Blue Zone.

Πρωινό:

  • Παξιμάδι με μέλι, τυρί ή ελιές
  • Κατσικίσιο γάλα ή φρέσκος χυμός πορτοκαλιού

Μεσημεριανό:

  • Σπανακόρυζο
  • Χόρτο ρύζι
  • Σούπα φακές
  • Σούπα ρεβιθιού
  • Σούπα λαχανικών
  • Ψάρι
  • Κρέας
  • Ζυμαρικά ολικής αλέσεως με κάστανα και σάλτσα ελαιόλαδου και κόκκινου κρασιού

Βραδινό:

  • Γιαούρτι
  • Φρούτα

Συμβουλές:

  • Εστιάστε σε εποχικά και φρέσκα τρόφιμα.
  • Μαγειρέψτε με απλά υλικά και αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Μην αγχώνεστε για τις συνταγές και τις μετρήσεις.
  • Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς γεύσεων.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να υιοθετήσετε μια διατροφή εμπνευσμένη από την Ικαρία και να βελτιώσετε την υγεία σας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ