Αντιδράσεις για την παραχώρηση αίθουσας της ΕΣΗΕΑ για το βιβλίο του Ξηρού

Αντιδράσεις για την παραχώρηση αίθουσας της ΕΣΗΕΑ για το βιβλίο του Ξηρού

 

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της ΕΣΗΕΑ να παραχωρήσει αίθουσα του κτιρίου της Ενώσεων Συντακτών στις εκδόσεις Κονιδάρη για την παρουσίαση του βιβλίου του Σάββα Ξηρού, «Πολιτική ευθύνη».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έκανε παρέμβαση μέσα από τις φυλακές και ο ίδιος ο Σάββας Ξηρός.

Για μαύρη μέρα για τη δημοσιογραφία, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ κατά του ΣΥΡΙΖΑ. “Σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για τη δημοσιογραφία…», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, καθώς, όπως τονίζει σε σχετική δήλωση, «σήμερα η παράταξη των στρατευμένων δημοσιογράφων του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ, παρά τις αντιδράσεις των υπολοίπων μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου, αποφάσισε να θέσει υπό την αιγίδα της και να φιλοξενήσει σε αίθουσά της, την παρουσίαση του “βιβλίου” του πολλάκις δολοφόνου Σάββα Ξηρού” σημειώνει ο κ. Κεδίκογλου.

Η απόφαση για την παραχώρηση είχε περάσει με οριακή πλειοψηφία, σε μια επεισοδιακή ψηφοφορία στην ΕΣΗΕΑ, με τα μέλη του ΔΣ που ήταν κατά, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος Μαρία Αντωνιάδου, να θεωρούν ότι δίνεται βήμα σε εγκληματικές πράξεις τρομοκρατών.

Αμέσως μετά, τα μέλη του Δ.Σ. που είχαν διαφωνήσει με την απόφαση (Μαρία Αντωνιάδου,  Δημήτρης Κοτταρίδης, Χρήστος Κυρίτσης, Αγγελική Γυπάκη) εξέδωσαν ανακοίνωση εκφράζοντας την αντίθεσή τους: “Διαφωνούμε πλήρως με την εν λόγω απόφαση, η οποία είναι αντίθετη με τον θεσμικό ρόλο της ΕΣΗΕΑ και θεωρούμε πως δεν μπορεί να αποτελέσει η Ένωση βήμα προβολής εγκληματικών πράξεων. Οποιαδήποτε διευκόλυνση στην προβολή των εγκληματικών πράξεων τρομοκρατών που καταδικάστηκαν από την Ελληνική Δικαιοσύνη, και από την πλειοψηφία της Ελληνικής κοινωνίας, αποτελεί πρόκληση στις ηθικές αξίες μιας ευνομούμενης πολιτείας και δεν υπηρετεί την υπεράσπιση της αλήθειας, όπως επιτάσσει το δημοσιογραφικό λειτούργημα”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η νέα ανακοίνωση της παράταξης Δημοσιογράφων για τη Δημοσιογραφία με τις υπογραφές των Χρήστου Κυρίτση και Αγγελικής Γυπάκη, που έκανε λόγο για απόφαση “πρόκληση για την ελληνική κοινωνία και τους συγγενείς θυμάτων τρομοκρατικών πράξεων”. Όπως σημειώνεται, “έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ηθική, τον αξιακό Κώδικα μιας ευνομούμενης Πολιτείας και τον θεσμικό ρόλο της Ένωσης απέναντι στην Ελληνική Κοινωνία”.

Μεταξύ εκείνων που τάχθηκαν υπέρ της θέσης της παραχώρησης της αίθουσας ήταν ο πρώην πρόεδρος και νυν μέλος του Δ.Σ., Δημήτρης Τρίμης, ο οποίος απαντώντας στις αιτιάσεις  ανέφερε μεταξύ άλλων: “…Για να δούμε αν ισχύει η κατηγορία περί «ηθικού εγκλήματος», που συντελείται με την παρουσίαση του βιβλίου στο χώρο μιας Ενωσης που προβάλλει ως κεντρικό μήνυμά της ότι «Η δημοσίευσις είναι η ψυχή της δικαιοσύνης». Υποθέτω ότι το ίδιο θα έπρεπε να συνυπολογίζει κανείς όταν δημοσιοποιούσε εν ονόματι της επί πολλές δεκαετίες αποσπάσματα προκηρύξεων, καταθέσεις από δικογραφίες, συνεντεύξεις ή επιστολές τρομοκρατών”.

 

Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΙ για το θέμα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ