Ποιοι και γιατί οδηγούν τον ΕΔΟΕΑΠ στα βράχια

Ποιοι και γιατί οδηγούν τον ΕΔΟΕΑΠ στα βράχια

 

Μετά από αρκετές συνεδριάσεις και έντονες αντιπαραθέσεις, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ «αποφάσισε» για τον ΕΔΟΕΑΠ, αλλά κατ’ ουσίαν δεν αποφάσισε. Και φαίνεται ότι οι τακτικισμοί και μικροπολιτικές προσωπικές επιδιώξεις υπερίσχυσαν της ουσίας. Η ΕΣΗΕΑ μετά και την «απόφαση» που έλαβε το Δ.Σ. είναι η μόνη Ένωση που δεν έχει καθορίσει ημερομηνία εκλογών για τον ΕΔΟΕΑΠ, σε αντίθεση με τις άλλες ενώσεις-ιδρυτικά μέλη του Ταμείου, δηλαδή την ΕΣΗΕΜΘ, την ΕΠΗΕΑ και την ΕΠΗΕΘ.

 

Πρόσκληση για έκτακτη συνέλευση

 

Αν κάποιος διαβάσει την πρόσκληση για έκτακτη γενική συνέλευση που δημοσίευσε η ΕΣΗΕΑ διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση για τον ΕΔΟΕΑΠ. Στην πρόκληση αναφέρονται ως θέματα της γενικής συνέλευσης τα εξής:

 

Ερωτήματα

 

Από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο πως δεν προκύπτει πουθενά ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών στον ΕΔΟΕΑΠ, και υπάρχει η αόριστη αναφορά περί αρχαιρεσιών. Επίσης έχουν μπει στην ημερήσια διάταξη γενικά θέματα περί δημοσιογραφικών ταμείων και περί παραίτησης των μελών των οργάνων διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ, με αποτέλεσμα να γεννάται ερώτημα τι ακριβώς θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί. Από τη στιγμή που δεν μπορεί η ΕΣΗΕΑ να έχει λόγο στο αν θα γίνει δεκτή μια παραίτηση, είναι απορίας άξιον τι ακριβώς νόημα έχει η ατέρμονη συζήτηση. Επιπλέον ερώτημα γεννά το θέμα περί απολογισμού-πορείας αποθεματικών και ενημέρωσης των μελών. Ποιος θα κάνει, άραγε, αυτή την ενημέρωση; Εκτός κι αν πιστεύουν κάποιοι ότι η παραιτηθείσα διοίκηση Σπανοπούλου θα πάει σε μια συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, όταν η τελευταία συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ μετετράπη σε ρινγκ και ουδέποτε τόλμησε η απερχόμενη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ να συγκαλέσει καινούργια, παρότι όφειλε. Κατ’ ουσίαν, δηλαδή, η ΕΣΗΕΑ οδηγείται σε μια γενική συνέλευση όπου στο τέλος ο ένας θα καταγγείλει τον άλλο για το τι δεν έκανε για τον ΕΔΟΕΑΠ και όλοι μαζί τη διοίκηση Σπανοπούλου, χωρίς όμως να φτάνει στο ζητούμενο που είναι ο προσδιορισμός ημερομηνίας για ανάδειξη νέας διοίκησης. Και όλο αυτό το σκηνικό διαμορφώνεται με τις αντιμαχόμενες πλευρές της ΕΣΗΕΑ να οχυρώνεται η κάθε μια πίσω από τη δική της ερμηνεία για το καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ και της ΕΣΗΕΑ.

 

Αδιέξοδο

 

Προκειμένου να γίνει αντιληπτό το αδιέξοδο των κινήσεων του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αρκεί να αναφερθεί ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το τι θα γίνει αν δεν προκύψει απαρτία στις δύο γενικές συνελεύσεις που έχουν συγκληθεί. Στην πρώτη που έχει οριστεί για τις 2 Μαρτίου απαιτείται παρουσία του 1/3 των μελών, και στη δεύτερη που είναι στις 4 Μαρτίου του ¼ των μελών. Κανένας δεν γνωρίζει αν θα πάμε σε άλλη συνέλευση ή πότε θα γίνουν εκλογές.

 

Η πρόταση Γκανά

 

Αξίζει να σημειωθεί πως ούτε η παρέμβαση του προέδρου της ΕΠΗΕΑ, Μάρκου Γκανά, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, φαίνεται ότι τάραξε τη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ. Ο κ. Γκανάς σε μια επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Η αντιπαλότητα μεταξύ των εκπροσώπων της ΕΣΗΕΑ στο Δ.Σ. του  ΕΔΟΕΑΠ και του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ που αναπτύχθηκε στην τελευταία διετία, ανεξάρτητα από τον καταλογισμό ευθυνών, δεν ωφελεί κανέναν και ιδιαίτερα τον ΕΔΟΕΑΠ». Αναφέρει επίσης ότι «Η στάση των μελών του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ γεννά ερωτήματα καθώς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον διορισμό προσωρινής διοίκησης στον ΕΔΟΕΑΠ, γεγονός που θα υπονομεύσει την αυτονομία του Ταμείου μας». Η πρόταση Γκανά ήταν να γίνει κοινή συνεδρίαση όλων των Ενώσεων (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΘ) όπου θα αποφασιζόταν η άμεση διενέργεια εκλογών σε κοινή ημερομηνία, «αφού η διεξαγωγή εκλογών απ’ τις υπόλοιπες ενώσεις πλην της ΕΣΗΕΑ δεν αίρει το αδιέξοδο, ούτε καμία προοπτική ουσιαστικής λύσης δίνει». Επισημαίνεται ότι ο νομικός σύμβουλος της ΕΣΗΕΑ, κ. Μπελίτσης, στη γνωμοδότησή του προς το Δ.Σ. αναφέρει ότι «Στην περίπτωση που μία από τις ενώσεις δεν προκηρύξει Γ.Σ. ή δεν έχει απαρτία για να προχωρήσει σε ψηφοφορία (περίπτωση μη συμπληρώσεως 1/4 στη δεύτερη προσπάθεια σύγκλησης Γ.Σ.) τότε ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων των Γ.Σ. των άλλων Ενώσεων υπάρχει αδυναμία εκλογής Δ.Σ. και συγκροτήσεώς του. Οπότε το οποιοδήποτε μέλος–μέτοχος μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο ζητώντας τον διορισμό προσωρινής διοίκησης, προτείνοντας και τα πρόσωπα. Στη δίκη μπορεί να παρέμβει οποιοδήποτε μέλος–μέτοχος προτείνοντας άλλα πρόσωπα, και ο δικαστής θα επιλέξει. Η προσωρινή διοίκηση έχει αποκλειστικό σκοπό τη διενέργεια αρχαιρεσιών». Άραγε τα έλαβαν όλα αυτά υπ’ όψιν τους στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ όταν «αποφάσιζαν»; Έλαβαν υπ’ όψιν τους την περίπτωση ο ΕΔΟΕΑΠ να οδηγηθεί στα βράχια;

 

 

 

 

 

Πηγή: axiaplus.gr

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ