11η Σεπτεμβρίου: Το ντοκιμαντέρ του Netflix για τις επιθέσεις που άλλαξαν τον κόσμο – ΒΙΝΤΕΟ

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Από την ημέρα που άλλαξε ο κόσμος.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11η Σεπτεμβρίου 2001, που είναι οι πιο αιματηρές της Ιστορίας με σχεδόν 3.000 νεκρούς, εξαπολύθηκαν από 19 αεροπειρατές, οι οποίοι κατέλαβαν τέσσερα επιβατικά αεροπλάνα που είχαν αναχωρήσει από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ με προορισμό την Καλιφόρνια.

Δύο αεροπλάνα έπεσαν διαδοχικά πάνω στους Δίδυμους Πύργους, οι οποίοι κατέρρευσαν σε λιγότερο από δύο ώρες, και ένα τρίτο έπληξε το Πεντάγωνο.

Το τέταρτο αεροπλάνο, το οποίο φέρεται να είχε στόχο το Καπιτώλιο — έδρα του Κογκρέσου– ή τον Λευκό Οίκο, κατέπεσε σε δασώδη περιοχή στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνια, αφού οι επιβάτες κατάφεραν να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους. Κανένας από τους επιβαίνοντες στα τέσσερα αυτά αεροπλάνα δεν επέζησε.

Το ντοκιμαντέρ του Netflix για την 11η Σεπτεμβρίου

Το Netflix, μέσω της σειράς ντοκιμαντέρ “Σημείο Καμπής: 11η Σεπτεμβρίου και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας”, καταγράφει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, από τις ρίζες της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ το ’80 ως την απάντηση της Αμερικής εντός κι εκτός συνόρων.

Μέσα από συνεντεύξεις με υπαλλήλους των υπηρεσιών ασφάλειας των ΗΠΑ (CIA, FBI), με πρώην υπαλλήλους του Λευκού Οίκου, με δημοσιογράφους,  με συγγραφείς (Ahmed Rashid) και με τον Αφγανό ηγέτη των Μουτζαχεντίν (Gulbuddin Hekmatyar), το Netflix αποκαλύπτει τα γεωπολιτικά γεγονότα.

Σημείο Καμπής: 11η Σεπτεμβρίου και ο Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας

Επεισόδιο 1 –  Το σύστημα χτύπαγε κόκκινο

Συνεντεύξεις κι ανατριχιαστικό αρχειακό υλικό αποτυπώνουν το χάος που προκάλεσαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, των οποίων οι ρίζες εντοπίζονται στη δεκαετία του ’80.

Επεισόδιο 2 – Ένα επικίνδυνο μέρος

Οι επιζώντες αφηγούνται τη φρίκη της 11ης Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά τις επιθέσεις, ο Τζορτζ Μπους αρχίζει να σχεδιάζει την επιθετική στρατιωτική απάντηση της Αμερικής.

Επεισόδιο 3 – Η σκοτεινή πλευρά

Αφού ανακαλύπτει ότι οι αεροπειρατές ωφελήθηκαν από κενά της υπηρεσίας πληροφοριών, ο Λευκός Οίκος δικαιολογεί ένα πρόγραμμα παρακολούθησης και “βελτιωμένες ανακρίσεις”.

Επεισόδιο 4 – Ο καλός πόλεμος

Χωρίς συνεκτική στρατηγική, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν ματαιώνει τις αρχικές επιτυχίες και τροφοδοτεί την απογοήτευση, τη διαφθορά και την αναζωπύρωση των Ταλιμπάν.

Επεισόδιο 5 – Κοιμητήριο αυτοκρατοριών

Μετά από δύο δεκαετίες, οι ΗΠΑ θέλουν να τερματίσουν τον μακροβιότερο πόλεμό τους, αλλά η απόσυρση των δυνάμεων απειλεί να βυθίσει ξανά το Αφγανιστάν στην αιματηρή βία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ