Θύελλα για την αγγελία του Χρήστου Βασιλόπουλου για δωρεάν εργασία—Τα επικριτικά σχόλια και ο Σπύρος Μπιμπίλας

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η δημοσίευση αγγελίας για δωρεάν εργασία σε γύρισμα που έκανε ο ηθοποιός Χρήστος Βασιλόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο ηθοποιός δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media μια αγγελία, στην οποία ζητά από σπουδαστές ηθοποιούς να στείλουν τα βιογραφικά τους. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως όσοι επιλεγούν δεν θα πληρωθούν, αλλά «η παραγωγή θα κρατήσει όλα τα βιογραφικά των συμμετεχόντων για μελλοντική συνεργασία».

Η ανάρτηση ανέφερε: «Ζητούνται σπουδαστές/ ηθοποιοί ηλικίας 25-70, για βοήθεια σε γύρισμα ή και συμμετοχή (είτε με ρόλο είτε με βοηθητικό ρόλο) σε νέο project με γυρίσματα στην Αττική. Στείλτε τα βιογραφικά και τις φωτογραφίες σας στο email […] μέχρι τις 24 Σεπτέμβρη. Δεν θα υπάρχει πληρωμή, όμως η παραγωγή θα κρατήσει όλα τα βιογραφικά των συμμετεχόντων για μελλοντική συνεργασία. Το συγκεκριμένο project είναι ένα τεράστιο project και οι ηθοποιοί που θα συμμετέχουν θα δουλέψουν άμεσα με τον σκηνοθέτη αλλά και τον πρωταγωνιστή (Χρήστος Βασιλόπουλος) αποκτώντας αρκετή εμπειρία»

Αγγελία Χρήστου Βασιλόπουλου

Σπύρος Μπιμπίλας: «Ποτέ να μη δουλεύετε χωρίς χρήματα»

Τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν ιδιαίτερα αιχμηρά με τους χρήστες να κατηγορούν τον Χρήστο Βασιλόπουλο για την ενέργεια να δημοσιεύσει αγγελία για δωρεάν εργασία. Μάλιστα τον επικρίνουν για το γεγονός ότι πρόκειται για ένα τεράστιο project, όπως ο ίδιος αναφέρει, και στο οποίο πρωταγωνιστεί. Οι περισσότεροι έκαναν λόγο για «εργασιακή εκμετάλλευση». Ανάμεσα σε αυτούς που πήραν θέση ήταν και ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος τόνισε πως κανείς δεν πρέπει να εργάζεται χωρίς αμοιβή.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Συνάδελφοι. Ποτέ να μην δουλεύετε χωρίς χρήματα απλά για να βρεθείτε πάνω σε μια σκηνή ή μπροστά σε μία κάμερα. Είναι ότι πιο αντισυναδελφικό μπορείτε να κάνετε. Ακόμα και να έχετε από άλλη πηγή χρήματα μη καταδεχτείτε να σύρετε στη πλάτη σας το κάρο μιας παράστασης, μιας ταινίας, ή ενός σήριαλ. Μην καταδεχτείτε τέτοιο εξευτελισμό. Φερθείτε σαν επαγγελματίες. Το θέατρο, ο κινηματογράφος, η τηλεόραση, είναι επαγγέλματα εκτός από όνειρο. Από αυτά θα πρέπει να ζήσετε μη το ξεχνάτε. Πολλοί από εμάς το έχουμε κάνει επανειλημμένα αυτό και το πληρώσαμε ακριβά. Μην επαναλαμβάνετε λάθη δεκαετιών πια. Σεβαστείτε τον εαυτό σας για να σας σέβονται όλοι. ( Φυσικά δεν απευθύνομαι σε μικρές θεατρικές ομάδες που μοιράζονται ισότιμα ότι κέρδη προκύψουν από τις παραστάσεις τους)».

Χρήστος Βασιλόπουλος: «Ούτε εγώ θα πληρωθώ»

Μετά τα αρνητικά σχόλια που δέχτηκε και κάνουν λόγω για εργασιακή εκμετάλλευση, o Χρήστος Βασιλόπουλος έδωσε την δική του απάντηση κάτω από την αρχική ανάρτηση του. Αρχικά υποστήριξε, πως «είναι λογικό» να μην πληρωθούν οι ηθοποιοί, εφόσον ούτε ο ίδιος δεν θα λάβει χρήματα:

«Να σας ενημερώσω εσάς που στάζει φαρμάκι το στόμα σας ότι ούτε εγώ, αλλά ούτε και κανένας από την ομάδα σκηνοθεσίας και παραγωγής θα πληρωθεί. Δεν υποχρεώνουμε κανέναν να λάβει μέρος και είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή. Οπότε δεν καταλαβαίνω πού είναι η ντροπή και πού το λάθος. Ίσα ίσα, όσοι θα συμμετάσχουν στο γύρισμα, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια γνωριμία με τον σκηνοθέτη. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναφέρω ότι ακόμα και σήμερα, όταν στέλνω τις ακροάσεις μου στους σκηνοθέτες, καταναλώνοντας χρόνο και χρήμα, δεν πληρώνομαι ούτε κι εγώ».

Σε δεύτερη απάντηση του δήλωσε πως δεν ζητάει από κανέναν να έρθει με το ζόρι, χαρακτηρίζοντας «ανθρωποφαγία» τα σχόλια που δέχτηκε:

«Για να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα. Ξεκινάω από το γεγονός ότι δεν πληρώνομαι ούτε εγώ, ούτε κανένας από αυτό το ολιγόωρο γύρισμα. Δεύτερον, δεν ζητάμε να έρθει κανείς με το ζόρι. Τρίτον, η λέξη ολιγόωρα γυρίσματα σημαίνει ότι θα φέρουμε όσους σπουδαστές/ηθοποιούς χρειαστούμε στο γύρισμα για μισή ώρα, το πολύ μιάμιση. Δεν θα προσλάβουμε ηθοποιούς 8ωρο και 10ωρο. Να ξεκαθαρίσω πως είμαι από τους πρώτους ηθοποιούς που μιλώντας με άτομα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, είπα κι ήμουν ξεκάθαρος ότι κανείς μα κανείς δεν θα πρέπει να πηγαίνει να δουλεύει τσάμπα. Κανείς όμως. Έχω την τύχη να έχω δουλέψει και να είμαι μέλος του σωματείου ηθοποιών της Αμερικής και ασπάζομαι τα δικαιώματα των συναδέλφων στο 100%», έγραψε.
Συμπλήρωσε μάλιστα, πως: «Κανείς δεν πρέπει να δουλεύει, ούτε να κάνει πρόβες τσάμπα, ούτε να δουλεύει τσάμπα σε κανονικό γύρισμα σειράς ή στο θέατρο. Εδώ λοιπόν, μιλάμε για ένα μικρό γύρισμα τύπου, μιας ώρας, μιάμιση, στην οποία ο ηθοποιός – σπουδαστής θα έχει την ευκαιρία να δείξει τι μπορεί να κάνει στον σκηνοθέτη. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο όλη αυτή η ανθρωποφαγία. Δεν ανάρτησα αυτό το ποστ με σκοπό να εκμεταλλευτώ κανέναν, ίσα ίσα. Πιστεύω ότι όποιος έρθει θα δώσει μια ευκαιρία στον εαυτό του να εξελιχθεί. Λυπάμαι ειλικρινά που βλέπω σχόλια νεαρών συναδέλφων, αλλά και πιο έμπειρων, γεμάτα χολή και αρνητισμό. Λυπάμαι για την κουλτούρα και την ανθρωποφαγία της Ελλάδας. Πιστεύω ότι αν είχε αναρτήσει την συγκεκριμένη ανάρτηση κάποιος σκηνοθέτης ή casting director, θα τρέχανε όλοι αυτοί οι ψωνισμένοι ηθοποιοί που έκαναν μια καλοκαιρινή επιτυχία και λένε το μακρύ και το κοντό τους, να αφήσουν βιογραφικό. Αν σας πω πόσες ώρες έχω δουλέψει τσάμπα και δουλεύω ακόμα τσάμπα σε αυτή τη δουλειά, θα κλάψετε. Δεν κάνουμε μια δουλειά γραφείου, στην οποία έχεις εργοδότη. Όταν θα στείλω την ακρόασή μου στον τάδε σκηνοθέτη, έχω βάλει κι εγώ τον χρόνο μου, τζάμπα. Κανείς όμως, δεν μου εγγυάται ότι θα κλείσω τη δουλειά. Εγώ λοιπόν, τι θα έπρεπε να λέω; Αααα, όχι θα με πληρώσετε για τον χρόνο μου που ξόδεψα για την ακρόαση, αλλιώς δεν την κάνω. Ξυπνήστε, λοιπόν, ξυπνήστε!».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ