Συγκλονίζει η Ιωάννα Βλάχου: Ο γιος μου χάθηκε 40 ημερών – Όταν το κακό “χτύπησε” για δεύτερη φορά…

Της Μαρίνας Τσικλητήρα

Κέρκυρα, 1987. Κάτι σπρώχνει τη 13χρονη Ιωάννα Βλάχου να προσθέσει τρία χρόνια στην ηλικία της, ώστε να την πάρουν σε μια παράσταση. Αν ανατρέξει κανείς στα παιδικά της χρόνια, θα τη δει μόνιμα ανεβασμένη ψηλά, σε κάποιο σκαλοπάτι, στην καρότσα ενός αυτοκινήτου, να παρουσιάζει κάτι στον κόσμο. «Το να παίζω και να τραγουδάω μου χάριζε ελευθερία», λέει στη Realife. «Ο στόχος μου ήταν να γίνω ηθοποιός. Πού να φανταζόμουν ότι αυτή η παράσταση της ερασιτεχνικής ομάδας περιλάμβανε τη Ρένα Βλαχοπούλου!».

Θυμάται την απλότητά της. «Τη βλέπω σαν να ήταν χτες, σε μια ψησταριά κοντά στο κατάστημα δίσκων των δικών μου, στην Παλιά Πόλη, να πίνει την πορτοκαλάδα της. Να μιλάει με τον κόσμο, ακριβώς, μα ακριβώς όπως την ξέρουμε από τις ταινίες. Hταν πάντα απλά ντυμένη, οδηγούσε ένα ανοιχτό αμαξάκι. Την πρώτη πρόβα την κάναμε στο σπίτι της. Της έλεγε ο σκηνοθέτης “κυρία Ρένα, να δούμε το σενάριο, να δούμε τον ρόλο” κι εκείνη τού απαντούσε: “Καλέ, είσαι στα καλά σου; Ποιο σενάριο; Θα λέω τα δικά μου εγώ!”. Και μόνο που βρισκόμουν απέναντί της στη σκηνή ήταν μαγεία».

Σε εκείνη την πρώτη παράσταση, η Ιωάννα αμείφθηκε με 8.000 δραχμές. Αποφάσισε να αγοράσει ένα δαχτυλίδι, για να της μείνει. «Το έχω ακόμα στο συρτάρι μου. Και την κυρία Ρένα στην καρδιά μου».

Όπως και τον Χρήστο Λεοντή, που την παρότρυνε να προχωρήσει με το τραγούδι. Τη δουλειά της τη σπούδασε και την άσκησε επαγγελματικά ήδη από το λύκειο. «Το πρωί σχολείο, το βράδυ τραγούδι σε μαγαζιά και ξενοδοχεία», θυμάται. «Γι’ αυτό και την πενταήμερη την έχασα».

Η καλλιτεχνική διαδρομή της είναι πλούσια. Ήταν σοπράνο σε όπερες και οπερέτες στην Κέρκυρα. Ηχογράφησε δίσκο με παραδοσιακά τραγούδια του νησιού της. Συμμετείχε σε παραστάσεις Μπρεχτ και Αριστοφάνη. Τραγούδησε μουσικές του Λεοντή για το θέατρο. Έχει εμφανιστεί στο Παρίσι. Από το 2010, στην Ελλάδα, έχει συνεργαστεί με τους Γιώργο Χατζηνάσιο, Χρήστο Νικολόπουλο, Αντώνη Βαρδή, Γιώργο Νταλάρα, Κλειώ Δενάρδου, Χρήστο Θηβαίο, Θάνο Μικρούτσικο, Λένα Αλκαίου κ.ά., ενώ τον Σεπτέμβριο του 2020 κυκλοφόρησε ο τέταρτος δίσκος της, «Τα κρυμμένα», σε στίχους Τριαντάφυλλου Κωτόπουλου και συνθέσεις της Ολγας Κουτσούκαλη και του Κωνσταντίνου Κατωμέρη.

Όλα θα φάνταζαν ηλιόλουστα, αν η ζωή της Ι. Βλάχου δεν είχε σκοτεινιάσει από μια πελώρια σκιά. Στις αρχές της δευτέρας δημοτικού, η μονάκριβη κόρη της, Ραφαέλα, διαγνώστηκε με Fanconi. «Είναι ένα είδος σοβαρής, σπάνια αναιμίας, συγγενικής με τη λευχαιμία», εξηγεί.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κόσμος της Ιωάννας κλονιζόταν. «Είχα κι ένα γιο», εξομολογείται. «Τον γέννησα στα 19, με ένα τμήμα του οισοφάγου του να λείπει. Οι γιατροί δεν ήξεραν τι έχει, κάποιοι το απέδωσαν στο Τσερνόμπιλ». Το μωρό χάθηκε, 40 ημερών. Η νεαρή μητέρα έπρεπε να επιστρέψει σπίτι της, να ξεστήσει το παιδικό δωμάτιο, να μαζέψει τα κομμάτια της και να προχωρήσει. Λίγο μετά, έμεινε έγκυος στη Ραφαέλα. «Δεν υπάρχει εξέταση που να μην έκανα, για να βεβαιωθώ ότι εκείνη θα είναι υγιής», μας λέει.

Φως στο τούνελ

Όταν το κακό χτύπησε για δεύτερη φορά, οι γιατροί συνέδεσαν τις δύο ιστορίες. Και μετά άρχισε η μάχη. Η Ιωάννα και η Ραφαέλα πήγαν στη Γαλλία, όπου έδωσαν έναν τεράστιο, επώδυνο αγώνα, για πέντε ολόκληρα χρόνια.

Σε όλη εκείνη τη ζοφερή περίοδο, η Ιωάννα δεν το έβαλε στιγμή κάτω. Αρνιόταν να κλάψει, αρνιόταν να αφήσει τον εαυτό της απεριποίητο, αρνιόταν να σκεφτεί ότι στο τέλος του τούνελ μπορεί να μην υπήρχε φως. Και δεν σταμάτησε λεπτό να ονειρεύεται. «Δεν θα ξεχάσω την ημέρα που επιστρέψαμε από τη Γαλλία», λέει. «Οι συμμαθητές της την περίμεναν με λουλούδια. Στο Παρίσι γνώρισα πολλούς γονείς που γύρισαν σπίτι χωρίς τα παιδιά τους. Κι εγώ γύρισα με τη Ραφαέλα. Μαζί. Νικήτριες. Τώρα, κοντεύει να πάρει το πτυχίο της Ψυχολογίας στο ΑΠΘ».

Μια ιστορία με αίσιο τέλος αξίζει να ειπωθεί, «για να πάρουν κι άλλοι γονείς, σε παρόμοια θέση, κουράγιο», όπως πιστεύει η Ιωάννα. Και να γιορταστεί. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από μια συναυλία, όπως αυτή που θα δώσει το Σάββατο 10 Ιουλίου, στις 20:30, στο θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου», στο Μον Ρεπό. Αφορμή, η συμπλήρωση 15 χρόνων από τη μεταμόσχευση μυελού των οστών της κόρης της με βλαστοκύτταρα του ομφάλιου λώρου (η Ραφαέλα ήταν παγκοσμίως το πρώτο κορίτσι που υποβλήθηκε με επιτυχία σε αυτή τη μέθοδο). Τα έσοδα θα προσφερθούν στον Σύλλογο Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια-παιδικό καρκίνο «Η Φλόγα». Στη βραδιά θα λάβουν μέρος η γυναικεία χορωδία «Κορυφώ», η παιδική χορωδία «Αλεγκρία» του ηπειρώτικου συλλόγου Κέρκυρας, η φιλαρμονική Ομόνοια Γαστουρίου, ο μουσικός Γιάννης Μιχαήλ, ο ερμηνευτής Βασίλης Κυνηγόπουλος και η σχολή χορού της Νίκης Γιάννου. Η Ι. Βλάχου θα ερμηνεύσει τραγούδια γνωστών Ελλήνων συνθετών και κάποια από τον δίσκο της «Τα Κρυμμένα», όπως επίσης το τραγούδι «Φλόγα», που γράφτηκε ειδικά για την εκδήλωση.

«Ποιο είναι το όνειρό σας;», τη ρωτάω. «Να καμαρώσω τη Ραφαέλα μέχρι τα βαθιά της γεράματα», απαντά και η φωνή της, για πρώτη φορά, σπάει. «Όπως εκείνη επιθυμεί. Της αξίζει. Είναι ένα ευγενικό παιδί και μεγάλη αγωνίστρια. Όσο για μένα, θα ήθελα να ζήσω ήρεμα, αγαπημένα, με τη δουλειά που αγαπάω».

Δείτε εδώ το δημοσίευμα της Realife

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ