Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό: Πολεμά το σκάνδαλο διαφθοράς και την «εξορία» της Σαρλίν

Ο τίτλος του πρίγκιπα Αλβέρτου Β’ του Μονακό είναι η Αυτού Γαλήνια Υψηλότητα, αλλά καθημερινότητα μέσα στο ροζ παλάτι του σε έναν βράχο με θέα τη Μεσόγειο έχει αποδείξει ότι η ζωή του κάθε άλλο παρά γαλήνια είναι αυτό το καλοκαίρι.

Πριγκίπισσα Σαρλίν: Έχει εξαφανιστεί εδώ και 3 εβδομάδες – Οι φήμες που κυκλοφορούν

Στην πραγματικότητα, το πριγκιπάτο του Μονακό δέχεται πυρά εκ των έσω, καθώς ο πρίγκιπας Αλβέρτος έχει να αντιμετωπίσει τους ισχυρισμούς διαφθοράς που διατυπώνονται από έναν ιστότοπο που μοιάζει με τα γνωστά Wikileaks, την ίδια στιγμή που αγωνίζεται να αποδείξει ότι ο γάμος του με την πριγκίπισσα Σαρλίν είναι “ζωντανός”, παρά τις εκτεταμένες αναφορές ότι εκείνη ζει  εξόριστη στην Ελβετία και τον βλέπει μόνο «κατόπιν ραντεβού».

Η διπλή αυτή κρίση απειλεί το μέλλον του 65χρονου πρίγκιπα και τους σχεδόν οκτώ αιώνες κυριαρχίας της οικογένειας Γκριμάλντι στο δεύτερο μικρότερο κράτος του κόσμου. Μόνο το Βατικανό είναι πιο μικρό.

Πρίγκιπας Αλβέρτος – Πριγκίπισσα Σαρλίν: Αυτή την φωτογραφία χρησιμοποίησαν για την επέτειο γάμου τους

Οι 39.050 κάτοικοι του Μονακό ζουν στα πλουσιότερα τρία τέταρτα του τετραγωνικού μιλίου στον κόσμο, αγναντεύοντας μια θάλασσα γεμάτη σούπερ γιοτ, δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος και μπορούν να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε κάποια από τα τα πιο ακριβά καταστήματα και εστιατόρια του κόσμου.

Αλλά μέσα στο αρχαίο παλάτι των Γκριμάλντι που βρίσκεται σε αυτό που οι ντόπιοι αποκαλούν «Le Rocher», (Ο Βράχος), το κλίμα είναι βαρύ και ζοφερό.

Μονακό Σαρλίν
Ο Αλβέρτος και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Σαρλίν, μοιράστηκαν μια αμήχανη αγκαλιά αφού ο πρίγκιπας πέταξε για να τη δει στη Νότια Αφρική τον Αύγουστο του 2021. Φωτογραφία: Instagram/Πριγκίπισσα Σαρλίν

Για σχεδόν δύο χρόνια, ένας μυστηριώδης διαδικτυακός ιστότοπος που ονομάζεται “Les Dossiers du Rocher” – τα Rock Files – έχει αποκαλύψει αυτά που ισχυρίζεται ότι είναι τα διεφθαρμένα μυστικά του στενού κύκλου του Αλβέρτου.

Ο ιστότοπος κατηγόρησε τον ισχυρό και μακροχρόνιο διευθυντή προσωπικής περιουσίας του πρίγκιπα Αλβέρτου, Claude Palmero, τον επικεφαλής του προσωπικού του Laurent Anselmi, τον δικηγόρο και παιδικό του φίλο Thierry Lacoste και τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Μονακό, Ντιντιέ Λινότ, για απάτη και διαφθορά καθώς και αθέμιτη επιρροή στην πλούσια αγορά ακινήτων του Μονακό.

Οι «Les Dossiers» ονομάζουν τον Claude Palmero (αριστερά), τον προσωπικό διαχειριστή περιουσίας του Αλβέρτου για περισσότερα από 22 χρόνια ως ένας από αυτούς που εμπλέκονται σε διαφθορά. Ο Didier Linotte (δεξιά), πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Οι αξιώσεις αυτοεξυπηρέτησης αφορούσαν τεράστια ποσά μετρητών. Οι «Les Dossiers» ισχυρίστηκαν ότι σε μία μόνο περίπτωση ο Lacoste πληρώθηκε 640.000 δολάρια για «νομικές συμβουλές» σε μια υπόθεση στην οποία ένας προγραμματιστής κέρδισε δικαστική απόφαση 163 εκατομμυρίων δολαρίων. Η απόφαση λήφθηκε από τον στενό φίλο του Lacoste – και του Αλβέρτου – Linotte στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο αρχηγός του προσωπικού του Αλμπέρ, Λοράν Ανσελμί, αριστερά, και ο δικηγόρος και παιδικός του φίλος, Τιερί Λακόστ, συμπληρώνουν αυτό που τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης έχουν ονομάσει «G-4».

Το “G-4” ή “Club of 4”, όπως αποκαλούνται οι τέσσερις από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς για διαφθορά. Αλλά αφού η αστυνομία φέρεται να ερεύνησε καθένα από τα σπίτια τους τον Ιούλιο και κατέσχεσε πολλά από τα έγγραφα και το κινητό του Παλμέρο, ο Παλμέρο και ο Ανσέλμι παραιτήθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Lacoste δεν ενεργεί πλέον ως δικηγόρος του πρίγκιπα. Υπάρχουν φόβοι στον κύκλο του Αλβέρτου ότι κάποιοι ή και οι τέσσερις θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον του πρίγκιπα.

Ο Παλμέρο τον μήνυσε ήδη, ενώ η γνώση του Λακόστ για τα μυστικά της οικογένειας πηγαίνει πίσω δεκαετίες. Η μητέρα του ήταν γραμματέας Τύπου της Γκρέις Κέλι όταν έγινε πριγκίπισσα Γκρέις.

Το φθινόπωρο του 2021 ξεκίνησε μια αποκάλυψη δεδομένων που περιελάμβανε πληροφορίες σχετικά με τον στενό κύκλο του Αλβέρτου. Ονομάζεται “Dossiers du Rocher”

Ποιος είναι πίσω από τις μυστηριώδεις διαρροές στο Μονακό;

Οι μυστηριώδεις διαρροές έχουν ξεκινήσει ένα παιχνίδι εικασιών για το ποιος θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από αυτές.

Κάποιοι στο πριγκιπάτο πιστεύουν ότι οι «Dossiers du Rocher» μπορεί να εμπλέκουν τον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα ακινήτων του Μονακό, Patrice Pastor, 49 ετών, του οποίου ο πατέρας ήταν ο μεγαλύτερος προγραμματιστής του πριγκιπάτου, αλλά ο οποίος συχνά συγκρούεται με τον Αλβέρτο και τον στενό του κύκλο για συμφωνίες ακινήτων.

Ο Αλβέρτος, εν τω μεταξύ, αναγκάστηκε να προβεί σε μια δημόσια προσπάθεια να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη.

«Όταν χαθεί η εμπιστοσύνη και δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις»,  είπε ο πρίγκιπας του Μονακό στη Le Figaro  τον Ιούλιο.

«Οι «Φάκελοι» έφεραν στο φως, μέσω διαδικτύου, ορισμένες δραστηριότητες ανθρώπων που συνεργάζονταν μαζί μου. Όπως είπα: εάν σπάσει η εμπιστοσύνη, είναι αδύνατο να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε» σημείωσε.

Ο Robert Eringer, ο οποίος εργάστηκε για τον Αλβέρτο, ως σύμβουλος πληροφοριών από το 2002 έως το 2007, είπε στην The Post ότι ο μονάρχης προσπάθησε να πείσει το κοινό ότι αγνοούσε τη διαφθορά, αλλά είπε ότι στην πραγματικότητα ο ίδιος τον είχε προειδοποιήσει.

Ο Robert Eringer υπηρέτησε ως σύμβουλος πληροφοριών του Αλβέρτου από το 2002 έως το 2007 και είπε ότι τον προειδοποίησε για διαφθορά στον στενό του κύκλο.

«Ήξερε από παλιά», είπε ο Έρινγκερ, ο οποίος αργότερα πολέμησε τον Αλβέρτο μετά την απόλυσή του από το παλάτι και από τότε γράφει για αυτόν . «Ήξερε γιατί ήμουν εκεί και ερευνούσα (μερικούς από) αυτούς τους τύπους και του είπα. “Είναι γελοίο αυτό που συμβαίνει εδώ. Δεν μπορείτε να αφήσετε τους παλιούς σας φίλους από τότε που ήσασταν παιδί να κυριαρχούν εδώ. Θα καταστρέψουν αυτή τη χώρα στο έδαφος, η κληρονομιά σας θα υποστεί σοβαρή ζημιά”. Και αυτό ακριβώς έχει συμβεί. Δεν το σταμάτησε» αποκάλυψε.

Γάμος για τα μάτια του κόσμου;

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος ήθελε να αποκαταστήσει τη φήμη του Μονακό για διαφθορά όταν διαδέχθηκε τον πατέρα του Πρίγκιπα Ρενιέ στο θρόνο το 2005. Μια κρίση θα ήταν αρκετή για κάθε μοναρχία, αλλά ο Αλβέρτος χρειάστηκε να ξεκινήσει μια δεύτερη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων τις τελευταίες ημέρες για να πείσει τον κόσμο ότι ο επί 12 χρόνια γάμος του με την πριγκίπισσα Σαρλίν, την πρώην Ολυμπιονίκη κολυμβήτρια Charlene Wittstock, 45 ετών, δεν έχει τελειώσει.

Η Σαρλίν σύμφωνα με την γαλλική Voici είχε μετακομίσει από το παλάτι και ζει στην Ελβετία. Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως έβλεπε τον σύζυγό της μόνο κατόπιν ραντεβού.  Στη συνέχεια, ο λογαριασμός της στο Instagram, ο οποίος είχε 464.000 ακόλουθους και 96 αναρτήσεις, απενεργοποιήθηκε, τροφοδοτώντας απλώς την πεποίθηση ότι είχαν χωρίσει.

Ο γάμος του Άλμπερτ έχει γίνει αντικείμενο φημών από τότε που η Σαρλίν  φέρεται να έφυγε από το παλάτι πριν από το γάμο τους το 2011 – μόνο για να επιστρέψει και να κλάψει στον γάμο.

Τα κουτσομπολιά εντάθηκαν το 2021 όταν η Σαρλίν πήγε στη Νότια Αφρική όπου παρέμεινε πολλά χρόνια. Ο Αλβέρτος ισχυρίστηκε πως η μακρά παραμονή της Σαρλίν στη Νότια Αφρική ήταν καθαρά για ιατρικούς λόγους.

«Δεν άφησε το Μονακό! Δεν έφυγε γιατί ήταν θυμωμένη μαζί μου ή με κανέναν άλλο… δεν πήγε στην εξορία. Ήταν απλώς ένα ιατρικό πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί», είπε.

Ωστόσο, όταν η Σαρλίν επέστρεψε στο Μονακό, άντεξε μόνο λίγες ημέρες πριν ο πρίγκιπας Αλβέρτος πει ότι «δεν ήταν καλά» και πως έφυγε για θεραπεία σε ελβετική εγκατάσταση. Οι επιστροφές της από τότε ήταν σποραδικές.

Μετά τους ισχυρισμούς ότι ζούσε σε αυτοεξορία, το ζευγάρι φωτογραφήθηκε στην παραλία της Κορσικής τον περασμένο μήνα. Αν επρόκειτο να αποδείξει ότι ήταν ακόμα ζευγάρι, δεν έπεισε σίγουρα. Η Σαρλίν φόρεσε ένα ολόσωμο μαγιό στην παραλία παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, καθισμένη αμήχανα σε μια πολυθρόνα δίπλα στον σύζυγό της, ενώ τα 8χρονα δίδυμά τους, Ζακ και Γκαμπριέλα έπαιζαν.

Εδώ και καιρό εικάζεται ότι ορισμένα από τα ζητήματα της Σαρλίν προέρχονται από το σκανδαλώδες παρελθόν του Αλβέρτου. Έχει αποκτήσει δύο παιδιά εκτός γάμου. Ο Jazmin Grimaldi, 31 ετών,  ήταν το προϊόν μιας σύντομης συνάντησης με την Tamara Rotolo. Ο Alexandre Coste, 20 ετών, γεννήθηκε μετά τη σχέση του με τη Nicole Coste, πρώην αεροσυνοδό της Air France από την Τόνγκα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Αλβέρτος  γιόρτασε τα γενέθλια του γιου του με τη μητέρα και την ετεροθαλή αδελφή του.

Ο Αλβέρτος, η κάποτε αγαπημένη του Nicole Coste (δεξιά), η κόρη του Jazmin Grimaldi (δεύτερη από αριστερά) και ο γιος του Alexandre Coste (τρίτος από δεξιά) γιόρτασαν τα 20α γενέθλια του Alexandre τον περασμένο μήνα. – Φωτογραφία: instagram

Ένα βασικό δημόσιο τεστ για τον γάμο του Αλβέρτου με τη Σαρλίν αναμένεται εντός ημερών

Οι δυο τους έχουν προγραμματιστεί να ταξιδέψουν στη Sun City στη γενέτειρά της στην Νότια Αφρική στις 13 Σεπτεμβρίου για να ξεκινήσουν έναν αγώνα με θαλάσσια ποδήλατα, σύμφωνα με ένα παρόμοιο γεγονός που πραγματοποιήθηκε στα ανοιχτά του Μονακό, για να συγκεντρώσουν κεφάλαια για την ασφάλεια του νερού.

Το τι θα συμβεί στη συνέχεια με τον γάμο και τον αγώνα του Αλβέρτου για να σώσει τη φήμη του στο Μονακό είναι ασαφές. «Όλα τα στοιχήματα είναι κλειστά μαζί της (με την πριγκίπισσα Σαρλίν),» είπε στο The Post ένας γνώστης που ζει στο πριγκιπάτο για 30 χρόνια. «Είναι δύσκολη στην ανάγνωση. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι της συνέβη. Μπορεί να μισεί το Μονακό, αλλά θα μπορούσε να κλείσει μια συμφωνία και να πάει να ζήσει στο Παρίσι και να βλέπει τα παιδιά της. Όλοι πιστεύουν ότι κάτι περισσότερο συμβαίνει».

Κανείς, συμπεριλαμβανομένου του Έρινγκερ, δεν πιστεύει ότι ο πρίγκιπας Αλβέρτος θα παραιτηθεί ποτέ από την κυβέρνηση του Μονακό ούτε πολλοί πιστεύουν ότι ένα πραγματικό διαζύγιο είναι στα χαρτιά για εκείνον και την πριγκίπισσα Σαρλίν.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ