Πέθανε η διάσημη τραγουδίστρια Μίλβα

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών η διάσημη Ιταλίδα τραγουδίστρια Μαρία Ίλβα Μπιολκάτι, γνωστή στο κοινό ως Μίλβα, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα την οικογένειά της. Η Μίλβα, που ήταν άρρωστη εδώ και χρόνια, πέθανε την Παρασκευή το βράδυ στο Μιλάνο, δήλωσε η οικογένειά της στο ιταλικό πρακτορείο Ansa.

Γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1939 στο χωριό Γκόρο της επαρχία Εμίλια – Ρομάνια στη βόρεια Ιταλία. Η Μίλβα είχε ερμηνεύσει μερικές από τις μεγαλύτερες ιταλικές επιτυχίες των δεκαετιών του ’60 και του ’70, ενώ πέρα από την υπέροχή φωνή της, ξεχώριζε για τα εντυπωσιακά, κόκκινα μαλλιά της. Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια της ιταλικής μουσικής, μαζί με την Μίνα και την Ορνέλα Βανόνι. Ταλέντο του κινηματογράφου, της ελαφριάς μουσικής (με έντεκα συμμετοχές στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο) και του θεάτρου, η Ιταλία ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει την Μίλβα με τον δέοντα σεβασμό.

“Η Μίλβα ήταν μια από τις πιο έντονες ερμηνεύτριες του ιταλικού τραγουδιού. Η φωνή της προκαλούσε έντονα συναισθήματα σε ολόκληρες γενιές. Ήταν μια μεγάλη Ιταλίδα, μια καλλιτέχνις που ξεκίνησε από τη γενέτειρά της για να ανέβει στις διεθνείς σκηνές”, είπε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Η μεγάλη Μίλβα

Η Μίλβα ήταν γνωστή ως La Rossa ( “Η Κοκκινομάλλα”), λόγω του χαρακτηριστικού χρώματος των μαλλιών της, καθώς επίσης και La Pantera di Goro (“Ο Πάνθηρας του Γκόρο”), το οποίο προέρχεται από παρατσούκλι που ο ιταλικός τύπος έδωσε στις τρεις πιο δημοφιλείς ιταλίδες τραγουδίστριες της δεκαετίας του 1960, συνδυάζοντας ονόματα των ζώων και τον τόπο καταγωγής της κάθε τραγουδίστριας. Δημοφιλής στην Ιταλία και στο εξωτερικό, όπως και στην Ελλάδα, έχει εμφανιστεί σε μουσικές και θεατρικές σκηνές σε όλο τον κόσμο και έχει κερδίσει τη λαϊκή αναγνώριση στην πατρίδα της την Ιταλία και ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου πολλές φορές έχει συμμετάσχει σε μουσικές εκδηλώσεις και τηλεοπτικά μουσικά προγράμματα. Έχει επίσης κυκλοφορήσει πολλά άλμπουμ στη Γαλλία, την Ιαπωνία, την Κορέα, την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Νότια Αμερική.

Η Μίλβα ξεκίνησε την καριέρα της με το ψευδώνυμο Σαμπρίνα, και “βαπτίστηκε” ξανά μερικά χρόνια αργότερα, όταν θα κερδίσει τον διαγωνισμού του ιταλικού κρατικού καναλιού Rai για ανερχόμενα ταλέντα το 1959. Αυτή η νίκη, της εξασφάλισε ένα εισιτήριο για την πρώτη της εμφάνιση στο Φεστιβάλ του Σανρέμο το 1961. Εκεί, τραγούδησε το «Il mare nel cassetto», όπου ο θρύλος θέλει την Μπέτι Κέρτις, επίσης σπουδαία τραγουδίστρια της εποχής, να της κάνει μια άσεμνη χειρονομία, όταν βρέθηκε πιο ψηλά στην τελική κατάταξη.

Την ίδια χρονιά με το ντεμπούτο της στο Σανρέμο παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη Μαουρίτσιο Κορνιάτι, και δύο χρόνια αργότερα γεννήθηκε η κόρη τους, Μαρτίνα, ενώ το ζευγάρι χωρίζει το 1969. Τότε είχε γνωρίσει τον ηθοποιό Μάριο Πιάβε, για τον οποίο λέγεται ότι άφησε τον πρώτο της σύζυγο. Το 1979 ο Πιάβε βρέθηκε δολοφονημένος στο αυτοκίνητό του από πέντε πυροβολισμούς -αφού είχε κάνει δύο απόπειρες αυτοκτονίες.

Στην αρχή της σταδιοδρομίας της η Μίλβα τραγούδησε στο Μιλάνο κοντά στον σκηνοθέτη Τζιόρτζιο Στρέλερ στην «Όπερα της Πεντάρας» των Μπέρολτ Μπρέχτ και Κουρτ Βάιλ. Το θέατρο είναι το πάθος μου, είχε δηλώσει η ιταλίδα ντίβα. “Αγαπώ τα ποιήματα του Μπέρτολτ Μπερχτ και τη μουσική του Κουρτ Βάιλ ή του Χανς Άισλερ”, είχε πει.

Τη δεκαετία του 1970 θα γνωρίσει και θα συνεργαστεί με τους σπουδαίους εκπροσώπους του ελληνικού πολιτισμού, όπως τον Μίκη Θεοδωράκη και το όνομά της θα αρχίσει να γίνεται γνωστό στην Ελλάδα. Με τον Μίκη Θεοδωράκη συνεργάστηκε στον δίσκο “Von Tag zu Tag“ («Από μέρα σε μέρα»), στον οποίο η Μίλβα τραγουδούσε στα γερμανικά γνωστά και άγνωστα τραγούδια του Έλληνα συνθέτη, που την καθιέρωσαν στη Γερμανία και ως ερμηνεύτρια έντεχνου τραγουδιού.

H Μίλβα εργάστηκε ακούραστα επί πέντε δεκαετίες, κάνοντας επιτυχία τόσο στην Ιταλία όσο και διεθνώς. Ηχογράφησε 173 δίσκους σε διάφορες γλώσσες και έδωσε εκατοντάδες συναυλίες σε πολλές χώρες της γης. Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 και το ΄90 συνεργάστηκε με τον ανανεωτή του αργεντίνικου τάγκο Άστορ Πιατσόλα, τραγούδησε γαλλικό chanson και ξεκίνησε τη συνεργασία με τον διάσημο Ιταλό συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής Ένιο Μορικόνε. Συνεργάστηκε επίσης μεταξύ άλλων με τον Φράνσις Λάι, τον Enzo Jannacci, τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και τον Φράνκο Μπατιάτο.

Οι σκηνικές παραγωγές με συναυλίες του Μπέρτολτ Μπρεχτ και όπερες του Λουτσιάνο Μπέριο έχουν περιοδεύσει σε θέατρα σε όλο τον κόσμο. Έχει δώσει παραστάσεις μεταξύ άλλων στη Σκάλα του Μιλάνου στη γερμανική Όπερα στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου και στο Royal Albert Hall στο Λονδίνο.

Το καλλιτεχνικό της ανάστημα έχει αναγνωριστεί επισήμως από την ιταλική, τη γερμανική και τη γαλλική δημοκρατία, καθεμιά από τις οποίες της έχει απονείμει υψηλότατες τιμές. Είναι στην πραγματικότητα η μόνη ιταλίδα καλλιτέχνης στη σύγχρονη εποχή που είναι ταυτόχρονα Ιππότης του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας (Παρίσι, 11 Σεπτεμβρίου 2009), Διοικητής του Τάγματος της Αξίας της Ιταλικής Δημοκρατίας (Ρώμη, 2 Ιουνίου 2007), Αξιωματικός του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Βερολίνο, 2006) και Αξιωματικός του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλίας (Παρίσι, 1995).

Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί όλο και περισσότερο από τον χώρο, κάνοντας σπάνια δημόσιες εμφανίσεις. Η τελευταία της εμφάνιση ήταν στο video clip του Dario Gay για το τραγούδι «Domani è primavera».

«Χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μου. Όλη μου τη ζωή ζούσα υπό πίεση, εργάστηκα υπερβολικά. Θέλω να ταξιδέψω τον κόσμο, να ακούσω καινούργιες μουσικές και να γνωρίσω διαφορετικές θρησκείες. Μέχρι τώρα ταξίδευα μόνο για επαγγελματικούς λόγους. Δεν είχα ποτέ χρόνο να γνωρίσω πραγματικά τις χώρες και τους ανθρώπους. Όλα γύριζαν μόνο γύρω από το τραγούδι. «Δυστυχώς ο χρόνος κυλά γρήγορα και δεν προλαβαίνεις να τον αξιοποιήσεις”, είχε πει πριν από χρόνια η ιταλίδα τραγουδίστρια.

Το 2010 η ίδια είχε γράψε επίσης: «Μετά από πενήντα χρόνια αδιάκοπης δραστηριότητας, χιλιάδες συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις τουλάχιστον στο μισό πλανήτη, εκατό δίσκους σε επτά διαφορετικές γλώσσες, αποφάσισα να βάλω μια τελεία στην καριέρα μου».

Η συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο

Η Μίλβα έγινε πολύ αγαπητή στην Ελλάδα, μέσα από την συνεργασία της με τον Θάνο Μικρούτσικο και το τραγούδι «Θάλασσα» η Μίλβα έγινε ιδιαίτερα αγαπητή και στην Ελλάδα. Είχε κάνει μάλιστα και μια guest μουσική εμφάνιση το 1995 σε επεισόδιο της σειράς “Δέκα Μικροί Μήτσοι”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ