H Νάνσυ Μαλλέρου στο enikos.gr: «Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο υγιείς και άρα να συνεισφέρουν πιο θετικά στο κοινωνικό σύνολο»

Μια από τις κορυφαίες Life, Business & Executive Coaches στην Ελλάδα μιλά για τα ομόφυλα ζευγάρια, την τοξικότητα των media και πως να προστατευτούμε.

Της Νάντιας Ρηγάτου

«Έχουμε μία διαστρεβλωμένη σκοτεινή εικόνα της πραγματικότητας μόνο και μόνο επειδή ακούμε πλέον διαρκώς αυτά που πρώτα δε μαθαίναμε ποτέ»

Πώς νιώθετε που σας αποκαλούν «Γκουρού της ευτυχίας»;

Ν.Μ:Περίεργη λέξη η λέξη γκουρού. Υποδηλώνει μία πολύ μεγάλη γνώση,  κάτι που είναι κοντά στην τελειότητα. Απέχω πολύ όμως από αυτό! Γι’ αυτό και ο χαρακτηρισμός αυτός με ξενίζει. Άσε που δεν πιστεύω στους γκουρού δεδομένου ότι όλοι είμαστε ατελείς. Όσο περισσότερο διαβάζω, όσο περισσότερες εμπειρίες αποκτώ απ’ τη δουλειά μου και τη ζωή μου, αντιλαμβάνομαι τα τεράστια περιθώρια βελτίωσης που έχω. Ο χαρακτηρισμός είναι σίγουρα κολακευτικός αλλά δε μου ταιριάζει. Ειδικά σε σχέση με την ευτυχία, ένα από τα μεγαλύτερα φιλοσοφικά ερωτήματα όλο τον εποχών. Ίσως να με ξένισε λιγότερο αν με αποκαλούσανε γκουρού του coaching αλλά και πάλι…

«Αν την ώρα που οδηγούμε δούμε ένα ζευγάρι να αγκαλιάζετε δεν θα σταματήσουμε. Αν όμως δούμε ένα ατύχημα ή ένα ζευγάρι να τσακώνεται, θα μας κινήσει την περιέργεια»

Τι είναι τοξικό στα σημερινά media;

Ν.Μ: Δυστυχώς «το αίμα» πούλαγε και θα πουλάει πάντα. Είναι ανθρώπινο. Αν την ώρα που οδηγούμε δούμε ένα ζευγάρι να αγκαλιάζετε δεν θα σταματήσουμε. Αν όμως δούμε ένα ατύχημα ή ένα ζευγάρι να τσακώνεται, θα μας κινήσει την περιέργεια, θα σταθούμε σε αυτό.  Ένας λόγος που δεν παρακολουθώ τα media είναι για να διατηρήσω την ψυχική μου υγεία και ηρεμία. Είναι εύκολο να κατηγορήσουμε τα media για τοξικότητα αλλά στο τέλος της ημέρας, εμείς έχουμε την επιλογή για το τι θα καταναλώσουμε σαν είδηση ή σαν ερέθισμα. Ιστορικά, βιώνουμε μία από τις πιο καλές περιόδους της ανθρωπότητας, με λιγότερους θανάτους, λιγότερους πολέμους, λιγοπτερη πείνα, λιγότερες γενοκτονίες, λιγότερα εγκλήματα. Κι όμως, η δυνατότητά μας να έχουμε πρόσβαση σε κάθε κακό που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο κάθε λεπτό της ημέρας, μας κάνει να νιώθουμε ότι ζούμε στη χειρότερη περίοδο. Εκεί έγκειται η τοξικότητα και ο κίνδυνος για μένα: στο ότι έχουμε μία διαστρεβλωμένη σκοτεινή εικόνα της πραγματικότητας μόνο και μόνο επειδή ακούμε πλέον διαρκώς αυτά που πρώτα δε μαθαίναμε ποτέ.

Υπάρχει όμως τρόπος να προστατευτούμε.

  • Μπορούμε να επιλέξουμε τι θα ακούσουμε και τι θα δούμε.
  • Μπορούμε να προσφέρουμε με χίλιους τρόπους
  • Μπορούμε να καλλιεργήσουμε το πνεύμα και την ψυχή μας έτσι ώστε να σταματάμε στο ζευγάρι που αγκαλιάζεται στο δρόμο και να παίρνουμε χαρά και φως από αυτό
  • Μπορούμε να είμαστε εμείς πιο φωτεινοί, ευγενείς και καλοσυνάτοι

Ο γάμος και η τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών αποτελεί το θέμα των τελευταίων ημερών. Πώς σας φαίνεται που ο καθένας βγαίνει και λέει τη γνώμη του;

Ν.Μ:Πάντα ο καθένας έλεγε την γνώμη του, απλά παλιά το έκαναν στα καφενεία. Σήμερα με την διάθεση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ο καθένας έχει πρόσβαση σε πολύ περισσότερους ανθρώπους.

Η δημοσιογραφία παλιά είχε άλλο βάρος στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης και στην γνώση των γεγονότων. Η απώλεια της δημοσιογραφίας είναι κάτι που με προβληματίζει αν και αναγνωρίζω την ομορφιά και είμαι υπέρμαχος της ελευθερίας λόγου.

Το ερώτημα ίσως είναι πώς όλα αυτά επηρεάζουν τους νομοθέτες μας.

Εσείς θεωρείτε ότι είναι ένα θέμα που αφορά την ευτυχία κάποιων ανθρώπων ή επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία;

Ν.Μ:Νομίζω ότι όλα μας επηρεάζουν όλους ασχέτως αν το συνειδητοποιούμε ή όχι. Τα ήθη, τα έθιμα, οι παραδόσεις, οι νόμοι διαμορφώνουν το τώρα και το αύριο. Θα ‘τανε κοντόφθαλμο νομίζω να πιστεύουμε ότι η ζωή μας δεν επηρεάζεται. Από την άλλη θεωρώ ότι πιο πολύ μας επηρεάζει η δυστυχία των ανθρώπων γύρω μας και όχι η ευτυχία τους.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο υγιείς και πιο ισορροπημένοι και άρα να συνεισφέρουν πιο θετικά στο κοινωνικό σύνολο. Θεσμοί που κάποτε θεωρούνταν αδιανόητοι ακόμα και εγκληματικοί, εγκαταλείφθηκαν με την πάροδο του χρόνου και αντικαταστάθηκαν από άλλους πιο συμπεριληπτικούς. Και αυτό μας έκανε να πάμε μπροστά σαν κοινωνία και όχι πίσω. Με την τεράστια εμπειρία που έχετε μπορείτε να διακρίνετε το υπερεγώ ενός δημόσιου προσώπου όταν μιλάει; 

Ν.Μ:Όσο πιο καλά εκπαιδευμένος είναι κάποιος τόσο περισσότερο μπορεί να κρύψει το υπερεγώ του. Τελικά όμως κάποια στιγμή ο ναρκισσισμός θα εκδηλωθεί. 20 χρόνια συνδιαλλαγής με ανθρώπους με έχει κάνει να διαβάζω γρήγορα τους ανθρώπους. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν κάνω λάθος. Ας θυμόμαστε άλλωστε ότι Όσο πιο καλός είναι κάποιος στην εξαπάτηση Τόσο περισσότερο αργούμε να τον πάρουμε χαμπάρι!

Από τις περιπτώσεις που έχουν απευθυνθεί σε εσάς, πιο ιδιαίτεροι είναι οι πολιτικοί ή οι καλλιτέχνες; 

Ν.Μ:Ο καθένας έχει τις ιδιαιτερότητες του, τις δυσκολίες του και τις γοητευτικές πλευρές του. Οι πολιτικοί  με γοητεύουν λόγω της μεγάλης επίδρασης που μπορεί να έχουν σε πολύ κόσμο κάνοντας μικρές αλλαγές. Είναι κάπως σαν τους επαγγελματίες αθλητές. Μόνο που στους αθλητές το αποτέλεσμα φαίνεται πολύ γρήγορα. Ενώ στους πολιτικούς χρειάζεται περισσότερος χρόνος, περισσότερη προσπάθεια και περισσότερο ψυχή. Επίσης όσο αμερόληπτη κι αν είμαι ως coach,  αν οι αξίες μου δεν ευθυγραμμίζονται στο παραμικρό με αυτές του πελάτη μου συνήθως προτιμώ να απέχω.

Αυτή την περίοδο ποιες είναι οι δραστηριότητές σας;

Ν.Μ:Το βάρος μου αυτή την περίοδο είναι στην συνδρομητική πλατφόρμα προσωπικής εξελίξεις και coaching, το namatribe.gr . Πιστεύω πολύ στην προσωπική εξέλιξη και θεωρώ ότι είναι θέμα πνευματικής και συναισθηματικής υγείας να αφιερώνουμε χρόνο για να χτίσουμε το χαρακτήρα μας, τις δεξιότητες μας, και να καλλιεργήσουμε την ιδιοφυία μας και το Εσωτερικό μας δυναμικό.

Και αυτό με φέρνει στην δεύτερη προτεραιότητα μου : Την περιοδεία μου στην Ελλάδα. Είναι κάτι που πάντα ήθελα να κάνω και είχα σκοπό να κάνω με την έκδοση του βιβλίου μου ΕΣΩΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ. Είναι μια έννοια που υπήρχε αλλά κρυβόταν κάτω από τις ενοχές που δημιουργούσε η έλλειψη μίας λέξης που να μπορεί να εκφράσει την καλή πλευρά του εγωκεντρισμού. Έτσι δημιούργησα αυτή τη λέξη, έγραψα ένα βιβλίο γι’ αυτό και στους επόμενους μήνες θα γυρίσω την Ελλάδα με σκοπό να διαδώσω αυτή την έννοια παντού. Πιστεύω ακράδαντα ότι όσο πιο φροντισμένοι, ισορροπημένοι και ήρεμοι είναι οι άνθρωποι τόσο πιο μεγάλη διάθεση έχουν να προσφέρουν και τόσο πιο παραγωγικοί είναι.

Πρόγραμμα της περιοδείας

  • Βόλος 20 Φεβρουαρίου
  • Λαμία 21 Φεβρουαρίου
  • Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Χανιά, Ηράκλειο, Καβάλα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Πάτρα, Μυτιλήνη, Κέρκυρα, Σπέτσες, Άνδρος, Κεφαλονιά

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ