Eurovision 2022: Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Stefania» που μάγεψε την Ευρώπη – Ποιοι είναι οι Kalush Orchestra

Την πρωτιά στον 66ο τελικό της Eurovision κατέκτησε η Ουκρανία, η οποία ήταν και το φαβορί για τη φετινή νίκη. Η Ουκρανία με το συγκρότημα Kalush Orchestra και το τραγούδι Stefania, συγκέντρωσε 631 βαθμούς, ενώ ξεσήκωσε το στάδιο στο Τορίνο της Ιταλίας, όπου έγινε ο διαγωνισμός.

Το τραγούδι «Stefania» είναι μια ωδή στη μητέρα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για το όνομα της μητέρας του κεντρικού τραγουδιστή του συγκροτήματος.

Πολλοί θεωρούσαν ότι έχει πολιτικό στίχο, ενώ το είχαν συνδέσει και με τον πόλεμο καθώς υπάρχει ένας στίχος, ο οποίος λέει ότι «πάντα θα γυρνώ σε εσένα από κατεστραμμένους δρόμους». Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Eurovision-Stefania- Ουκρανία

Όπως έχει αναφέρει ο τραγουδιστής, Oleh Psyuk, το συγκεκριμένο τραγούδι γράφτηκε πολύ πριν από τον πόλεμο, πήρε άλλες διαστάσεις και πολύς κόσμος άρχισε να το ταυτίζει με την Ουκρανία ως μητέρα-πατρίδα.

«Είναι πια μέσα στην καρδιά πολλών Ουκρανών και έχει αυξηθεί σημαντικά η δημοφιλία και ο συμβολισμός του» έχει πει ο Oleh Psyuk.

Το «Stefania» είναι γραμμένο στα ουκρανικά και μιλάει για τη σχέση του παιδιού με τη μητέρα του. Μία από τις λέξεις-κλειδιά του τραγουδιού είναι το «колискова», που σημαίνει «νανούρισμα».

Με τη λέξη αυτή ο τραγουδιστής αναφέρεται στις καλές αναμνήσεις που έχει από τη μητέρα του. Παράλληλα, κάθε στίχος ραπ τελειώνει με την πρόταση «Lyuli lyuli lyuli», που είναι ένα κλασικό σλαβικό νανούρισμα.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Ποιοι είναι οι Kalush Orchestra

Οι Kalush Orchestra δημιουργήθηκαν το 2019 από τον ράπερ Oleh Psiuk, τον πολυοργανοπαίκτης Ihor Didenchuk και ο MC Kylymen. Μάλιστα, ο τελευταίος έχει και εμπειρία από τον θεσμό της Eurovision, μιας και πήγε και πέρυσι στο Ρότερνταμ, παίζοντας φλάουτο για το συγκρότημα Go_A.

The Ukrainian Eurovision participant Kalush Orchestra makes it to the final with "Stefania". - USTimeToday

Το πρώτο μουσικό βίντεο του συγκροτήματος για το τραγούδι «Ne marynui» ανέβηκε τον Οκτώβριο του 2019 και γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία. Το πρώτο album του συγκροτήματος με τίτλο HOTIN κυκλοφόρησε μέσα στο 2021, ενώ το κομμάτι «Zori», το οποίο ξεχωρίζει στον δίσκο, «χτύπησε» πάνω από δύο εκατομμύρια ακροάσεις στο Spotify. Πρόσφατα, οι Kalush Orchestra «μεγάλωσαν», καθώς τρεις ακόμη μουσικοί μπήκαν στο σχήμα. Η μουσική που παίζουν είναι ένα μείγμα από χιπ χοπ και παραδοσιακού ήχου, δένοντας το παρελθόν με το σήμερα. Στον εθνικό τελικό της Ουκρανίας οι Kalush σάρωσαν σε ψήφους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ