Ελεονώρα Μελέτη: Γιατί δεν αποκαλύπτει το όνομα του ανθρώπου που την εκφόβισε

Αίσθηση προκάλεσε η συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό Ok! η Ελεονώρα Μελέτη, καθώς αποκάλυψε ότι έχει δεχθεί εργασιακό εκφοβισμό. Η παρουσιάστρια έλαβε πολλά μηνύματα από τους followers της, οι οποίοι της ζητούν να κατονομάσει ποιος είναι.

Η Ελεονώρα Μελέτη με ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Instagram αναφέρθηκε στον λόγο που δεν αποκαλύπτει το όνομά του, καθώς της δόθηκε να υπογράψει εκείνη την περίοδο, ένα συμβόλαιο “σιωπής”.

“Στη συνέντευξη μου σήμερα στο Ok! έθιξα το θέμα του mobbing ( εργασιακός εκφοβισμός) τον οποίο έχω βιώσει στην επαγγελματική μου πορεία. Έχω λάβει άπειρα μηνύματα κ πολλοί από εσάς Με ρωτάτε γιατί δεν λέω το όνομα του. Και σας απαντώ. Γιατί δεν μπορώ.

Η τότε εργοδότρια εταιρεία προκειμένου να μετατέθω σε άλλο πόστο όπως επιθυμούσα, και υπό την άμεση απειλή της απόλυσης μου αν δεν συμμορφωνόμουνα, μου προσκόμισε να υπογράψω ένα συμβόλαιο «σιωπής» το οποίο με δεσμεύει για πάντα να μη μιλήσω για το οτιδήποτε θα μπορούσε να εκθέσει την εταιρεία κ τους εργαζόμενους της σε αυτήν. ( είναι κάτι που συνηθίζεται στο χώρο μας και εμπεριέχεται στο κεφάλαιο «εχεμύθεια» αν και στην προκειμένη μου προσκομίστηκε ξέχωρο χαρτί γι’ αυτό)

Τότε, θεωρούσα πως με το να απευθυνθώ στους διοικητικούς μου ήταν αρκετό.

Σήμερα έχοντας ψάξει πολύ το θέμα, έχω ενημερωθεί και με τη σειρά μου σας ενημερώνω , πως υπάρχουν τρόποι η δικαιοσύνη να φέρει μπροστά στις πράξεις του τον… μπούλη ( κυριολεκτικά αλλά και κατά το bully που σημαίνει εκφοβιστής) ακόμα κι αν αυτός τις περισσότερες φορές ΔΕΝ κάνει κάτι χειροπιαστά ενάντια στο νόμο, γι ‘ αυτό κ δρα αλόγιστα ενώ το θύμα νιώθει εγκλωβισμένο.

Ενημερωθείτε καιι ζητήστε βοήθεια, αν όχι από την εργοδοσία σας, από έναν εργατολόγο ή από την επιθεώρηση εργασίας.

Να μην τους φοβάστε.

Να τους λυπάστε.

Είναι ΜΟΝΟ για λύπηση.

Καλό βράδυ σε όλους. #mobbing” έγραψε.

Τι δήλωσε η Ελεονώρα Μελέτη

“Έχω περάσει από συνεργασίες στο ξεκίνημά μου που δεν θα ενέκρινα σε καμία περίπτωση αν είχα λόγο. Μου έλεγαν «τώρα θα συνεργαστείς με αυτόν και εκείνον». Και καλά όταν ήταν ονόματα όπως ο Μάρκος Σεφερλής, που ήταν εξαιρετικός και περνούσα τέλεια μαζί του. Όταν όμως υπήρχαν πρόσωπα που δεν είχα τίποτα να πω μαζί τους –κι αυτό φαινόταν στο γυαλί– ή δεν αντιμετώπιζαν την εκπομπή με σεβασμό αλλά ως σκαλοπάτι για την εκπλήρωση των προσωπικών τους φιλοδοξιών, καταλαβαίνεις ότι αυτό δεν ήταν εύκολο να λειτουργήσει. Αν με ρωτάς αν έχω δεχτεί εργασιακό εκφοβισμό, που είναι κάτι διαφορετικό, σαφώς και έχω δεχτεί και ήταν πολύ άσχημος” είπε η παρουσιάστρια.

“Το ότι ως άνθρωπος είμαι ντόμπρος και τίμιος δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν θα προβεί σε απαξιωτικές συμπεριφορές. Το θέμα είναι εσύ πώς θα το διαχειριστείς. Ειδικά όταν η απαξιωτική συμπεριφορά δεν έχει στόχο μόνο εσένα αλλά όλη την ομάδα. Στην προκειμένη περίπτωση κάποιοι δεν το άντεξαν, έφευγαν από το γραφείο με κρίσεις πανικού και κλάματα. Κάποιοι παραιτήθηκαν μεσούσης της σεζόν μένοντας άνεργοι, κάποιοι οδηγήθηκαν σε παραίτηση. Άλλοι έπαιρναν άδειες άνευ αποδοχών για δήθεν λόγους υγείας προκειμένου να γλιτώσουν. Εγώ βάσει συμβολαίου δεν μπορούσα να αποχωρήσω, δεν μπορούσα όμως ούτε να υφίσταμαι τον εξευτελισμό.

Σαφώς και δεν κάθισα με σταυρωμένα χέρια. Δεν ασχολήθηκα όμως και μαζί του, δεν του απηύθυνα ποτέ τον λόγο, ούτε απάντησα στις χυδαιότητές του. Δέχτηκα τις προσβολές μου και την απαξίωσή μου χωρίς να μιλήσω. Όχι από αδυναμία, αλλά γιατί αντιλαμβανόμουν πως είχα απέναντί μου έναν άρρωστο άνθρωπο, που δεν είχε πραγματικό πρόβλημα μαζί μου, είχε πραγματικό πρόβλημα με τον εαυτό του. Είναι ένας ενδεχομένως διαταραγμένος άνθρωπος. Μετά το αρχικό σοκ του εξευτελισμού που υπέστην, είχα τη διαύγεια και την ψυχραιμία να αντιληφθώ ότι το πρόβλημά του δεν ήμουν εγώ αλλά ο ψυχισμός του και ο χαρακτήρας του. Δεν του απάντησα σε τίποτα και απευθύνθηκα στους ανώτερούς μου, σε εκείνους που επέβλεπαν αυτή τη συνεργασία από καίριες θέσεις” σημείωσε η Ελεονώρα Μελέτη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ