Αποκάλυψη για τον πρίγκιπα Φίλιππο – Γιατί δεν τον ήθελε για γαμπρό η μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ

Τυπική πεθερά ήταν η μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ , η οποία δεν ήθελε για γαμπρό της τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Η βασιλομήτωρ, Ελισάβετ Α’, αντιπαθούσε τους Γερμανούς και θεωρούσε πως κατάλληλος σύζυγος για τη νεαρή πριγκίπισσα ένας γρεναδιέρος αξιωματικός ή ένας Άγγλος αριστοκράτης, σύμφωνα με ένα νέο ντοκιμαντέρ.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ “Βασιλομήτωρ: Πόλεμος και Χηρεία” που θα προβληθεί το Σάββατο στο Channel 5, η Ελίζαμπεθ Μπόουζ-Λάυον, σύζυγος του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και μητέρα της Ελισάβετ Β΄ και της Μαργαρίτας, θεωρούσε πως η οικογένεια Μαουντμπάτεν δεν ήταν κατάλληλη για τη βασιλική ζωή επειδή δύο από τις αδελφές του πρίγκιπα Φίλιππου είχαν παντρευτεί μέλη του ναζιστικού κόμματος και ο θείος του Λόρδος Μαουντμπάτεν ήταν τυχοδιώκτης. Μιλώντας στο ντοκιμαντέρ ιστορικός στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους, είπε: “Μέρος των επιφυλάξεων της βασίλισσας σχετικά με τον πρίγκιπα Φίλιππο ήταν τα οιογενειακά βάρη που έφερνε μαζί του, ιδίως οι Μαουνμπάτεν. Ο πρίγκιπας Φίλιππος που πέθανε τον περασμένο μήνα σε ηλικία 99 ετών, γεννήθηκε από βασιλικές οικογένειες της Ελλάδας και της Δανίας, αλλά είχε γερμανικό αίμα από την πλευρά της μητέρας του που ήταν πριγκίπισσα του Μπάτενμπεργκ.

Ο Λούις Μαουντμπάτεν, Κόμης της Μπούρμα, ήταν ο αδελφός της μητέρας του Φίλιππου, της πριγκίπισσας Αλίκης και έμπιστος του πρίγκιπα Φίλιππου. Ήταν επίσης ο δεύτερος ξάδελfος του πατέρα της βασίλισσας, Γεωργίου ΣΤ’. Όπως επεσήμανε ο ιστορικός: “Η Ελισάβετ Α’ δεν συμπαθούσε τον Λούις Μαουντμπάτεν που ήταν βέβαια ξάδελφος του βασιλιά και θείος του Φίλιππου. Πίστευε ότι ήταν αριβίστας και πολύ πιεστικός. Η Ελισάβετ Α’ ήταν αποφασισμένη ότι μέλη της οικογένειας του Φίλιππου δεν ήταν καλοδεχούμενα επειδή και οι τέσσερις αδελφές του Φίλιππου είχαν παντρευτεί μέσα στη γερμανική βασιλική οικογένεια και δύο από τους γαμπρούς του ήταν μέλη των ναζί. Ο Φίλιπ ήταν πολύ θυμωμένος που η οικογένειά του είχε υποτιμηθεί με αυτόν τον πολύ δημόσιο τρόπο”.

Ο συγγραφέας της βασιλικής οικογένειας Ούγκο Βίκερς πρόσθεσε ότι η βασιλομήτωρ τον θεωρούσε “αλλοδαπό” και δεν πίστευε ότι έπρεπε να είναι μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας: “Αυτό που ήθελε η μητέρα της Ελισάβετ Β’ ήταν ένας γρεναδιέρος φρουρός και γι’ αυτό της έβαλε πολλούς στον δρόμο της. Η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ έγινε επίτιμος συνταγματάρχης της Φρουράς των Γρεναδιέρων το 1942, όταν ήταν 16 ετών και ως ένα από τα ανώτατα συντάγματα στον βρετανικό στρατό δεν είναι περίεργο που η μητέρα της ήλπιζε ότι η κόρη της θα έβρισκε έναν αριστοκράτη αξιωματικό”.

Επιπροσθέτως η βασιλομήτωρ “είχε μία φυσική δυσπιστία και απέχθεια στους αλλοδαπούς, ιδιαίτερα στους Γερμανούς. Δεν της άρεσαν οι Γερμανοί επειδή ο αδελφός της Φέργκους είχε σκοτωθεί στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε πολύ γερμανικό αίμα στις φλέβες του, εξηγεί ο Βίκερς. Ο αδελφός της Ελισάβετ Α’ πέθανε το 1915 σε ηλικία 26 ετών.

Η επίσης βασιλική βιογράφος Λαίδη Κόλιν Κάμπελ είπε στο ντοκιμαντέρ ότι η βασιλομήτωρ ήταν ανασφαλής επειδή δεν είχε βασιλικό αίμα και δεν ήθελε ο γαμπρός της να την υποτιμά. “Η Λίλιμπετ – το παρατσούκλι της βασίλισσας- ερωτεύτηκε τον Φίλιππο όταν ήταν πολύ νέα, ήταν αποφασισμένη να τον παντρευτεί, η μητέρα της επίσης ήταν αποφασισμένη ότι αυτό δεν θα γινόταν. Ήταν μεγάλο μείον για εκείνη ότι η ίδια δεν είχε γεννηθεί σε βασιλική οικογένεια και η πριγκίπισσα Μαργαρίτα το χρησιμοποιούσε για να της επιτεθεί όποτε καβγάδιζαν και ήταν πολύ κακό για τη βασιλομήτορα. Γι’ αυτό δεν ήθελε η Λίλιμπετ να παντρευτεί τον Φίλιππο, επειδή δεν ήθελε έναν γαμπρό ο οποίος, επειδή ήταν από βασιλική οικογένεια, να την υποτιμά. Η Λίλιμπετ όμως ήταν ακόμη πιο αποφασισμένη από τη μητέρα της και της το ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει πίσω, και τελικά η Ελισάβετ Α έπρεπε να επιστρέψει τον γάμο”.

Η συγγραφέας Σάρα Γκρίστγουντ πρόσθεσε: “Υπήρχε ανησυχία ότι ο Φίλιππος ήταν ίσως πολύ κραυγαλέος και ωμός, εκτός του βασιλικού κλαμπ. Επίσης, ήθελε η κόρη της να συναντά πολύ πιο νέους άνδρες. Θα ήταν πολύ πιο ευτυχισμένη αν η πριγκίπισσα Ελισάβετ είχε ερωτευθεί έναν νεαρό Άγγλο αριστοκράτη, όπως αυτοί με τους οποίους η ίδια είχε μεγαλώσει”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ