Αναγνωρίζετε τον ηθοποιό της φωτογραφίας;

Ο ηθοποιός της φωτογραφίας έχει γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στις σελίδες του ελληνικού κινηματογράφου. 

Έχει ενσαρκώσει εκατοντάδες ρόλους κωμικούς αλλά και δραματικούς. Συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής θεατρικής σκηνής και έως σήμερα στα 95 του, συνεχίζει να παίζει στο θέατρο.

Δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Βογιατζή.

Μάλιστα ο σπουδαίος ηθοποιός αύριο τα μεσάνυχτα θα παραχωρήσει μια συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου στο «Ενώπιος Ενωπίω», στην οποία θυμάται σημαντικές στιγμές από τη σπουδαία διαδρομή του στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Ο Γιάννης Βογιατζής περιγράφει το πώς αποφάσισε να γίνει ηθοποιός, παρά την αντίδραση του πατέρα του, ενώ αναφέρεται και στη συνάντηση του με τον Δημήτρη Χορν και τη στιγμή που βρέθηκε στο Εθνικό Θέατρο.

Ο Γιάννης Βογιατζής αφηγείται άγνωστα περιστατικά από τα παρασκήνια και μιλά για την πιο δύσκολη παράσταση της ζωής του.

Ο ρόλος του ως «Μικές», ως «Λαλάκης» και οι δεκάδες ταινίες που άφησαν εποχή

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1957, στην ταινία της Φίνος Φίλμ «Λατέρνα, Φτώχεια και Γαρύφαλλο». Η πλούσια κωμική φλέβα του τον καθιέρωσε στο πλατύ κοινό του κινηματογράφου, μέσα από επιτυχημένες ταινίες, όπως «Η Γυναίκα μου Τρελάθηκε», «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη», αλλά και ειδικότερα μέσα από τις ταινίες που υποδυόταν το «αμόρε» της Ρένας Βλαχοπούλου, όπως στα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο» και «Κορίτσια για Φίλημα». Αυτό όμως που έδωσε μεγάλη ώθηση στην δημοτικότητά του ήταν η συμμετοχή του στην ραδιοφωνική εκπομπή «Το Ημερολόγιο ενός Θυρωρού», στην οποία ο Γιάννης Βογιατζής δάνειζε την φωνή του και την προσωπικότητά του στον χαζοχαρούμενο τύπο Μικέ, ο οποίος έλεγε συνέχεια «Σας χαιρέτησα; Δεν σας χαιρέτησα. Χαίρετε, τι κάνετε, καλά ευχαριστώ».

Η τεράστια αυτή επιτυχία στο ραδιόφωνο ενέπνευσε τον Γιάννη Δαλιανίδη να γυρίσει το 1966, μια ταινία στην Φίνος Φίλμ, πάνω στην προσωπικότητα του Μικέ, με τίτλο «Ο Μικές Παντρεύεται», η οποία αποτέλεσε κινηματογραφική επιτυχία και σημείο αναφοράς για τον Βογιατζή.

Συνολικά έχει παίξει σε πάνω από 65 ταινίες, κυρίως κωμωδίες, κομεντί και φαρσοκωμωδίες, εκ των οποίων οι 22 ήταν της Φίνος Φιλμ.

Το αξιοσημείωτο αυτό νούμερο, τον κατατάσσει στην πρώτη δεκάδα ηθοποιών με τις περισσότερες συμετοχές στις παραγωγές του Φιλοποίμενα Φίνου. Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία του στην Ελληνική τηλεόραση, με τελευταία του εμφάνιση στη σειρά του Mega “Η Οικογένεια Βλάπτει” στον ρόλο ενός παμπόνηρου παππού.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ