Η Γιώτα Νέγκα στο enikos.gr: Πώς “γεννήθηκε” το τραγούδι για την ενδοοικογενειακή βία

της Ευανθίας Τασσοπούλου

Το τελευταίο τραγούδι της Γιώτας Νέγκα είναι ένα ηχηρό μήνυμα κατά της ενδοοικογενειακής βίας. Ένα προσωπικό, συναισθηματικό ζεϊμπέκικο και η μοναδική ερμηνεία της Γιώτας Νέγκα. Το «Σε Λάθος Μάτια», που έχει αγγίξει ήδη τους ακροατές, είναι τραγούδι από την ολοκληρωμένη συνεργασία της Γιώτας Νέγκα, του Νίκου Μωραΐτη και του Νίκου Μερτζάνου στο album «Αυτό Που Θέλεις Στη Ζωή Το Καταφέρνεις», που κυκλοφορεί από την Panik Oxygen.

Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες και το σενάριο του Νίκου Σούλη, το «Σε Λάθος Μάτια» απέκτησε εικόνα -πότε σκληρή, πότε υπαινικτική- που αναφέρεται στην κακοποίηση πίσω από τις κλειστές πόρτες. Με τα καταγεγραμμένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα να ξεπερνούν τα 13.000 τα τελευταία τέσσερα χρόνια και τα 7 στα 10 θύματα να είναι γυναίκες, το music video στέλνει το μήνυμα «σπάσε τη σιωπή» και παροτρύνει τους ανθρώπους να μιλήσουν, είτε κακοποιούνται οι ίδιοι, είτε είναι παρατηρητές σε ανάλογα περιστατικά. Η αγαπημένη ερμηνεύτρια μίλησε στο enikos.gr για το νέο της τραγούδι και το πώς γεννήθηκε η ιδέα, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος της λόγω κορονοϊού.

“Το τραγούδι «ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΜΑΤΙΑ» το αγάπησα από την πρώτη στιγμή που το άκουσα. Δεν είναι τυχαίο πως ο πρώτος του στίχος «ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙΣ» έδωσε και τον τίτλο στον δίσκο. Είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας και δύναμης που θέλαμε να στείλουμε πως δεν παραιτούμαστε από τα ονειρα μας και πως ότι θέλεις πολύ και το ποτίζεις με την πίστη σου και την αγάπη σου ανθίζει” τονίζει. Η Γιώτα Νέγκα πρόσθεσε ότι “Η ιδέα ανήκει στον Νίκο Σουλη τον σκηνοθέτη του κλιπ. Όταν μου το είπε ενθουσιάστηκα και συγκινήθηκα μαζί . Ο Νίκος είναι ενας καταπληκτικός σκηνοθέτης και ένας βαθιά ευαίσθητος άνθρωπος . Η προετοιμασία για το κλιπ έγινε εν μέσω καραντίνας, μία περίοδο όπου, σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες των Αρχών, τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν και αυτο το γεγονός δεν γινόταν να μας αφήσει ασυγκίνητους. Συμφωνήσαμε όλοι αμέσως με την ιδέα του. Και ο Νίκος Μωραΐτης και ο Νίκος Μερτζάνος και εγώ και η εταιρεία μας η Panik Oxygen που στήριξε αυτήν την προσπάθεια. Προσωπικά δεν έχω αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά . Έχουν υπάρξει όμως στο φιλικό μου περιβάλλον και έχω προσπαθήσει να βοηθήσω με όλους τους τρόπους που μπορούσα. Δίνοντας αγάπη, αγκαλιά, πειθώ, δύναμη…”.

“Το μήνυμα είναι ΣΠΑΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ”

“Το μήνυμα είναι ΣΠΑΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ. Για τον ανθρωπο που κακοποιείται να μιλήσει , να πάρει ένα τηλέφωνο , να ζητήσει βοήθεια , να μην σωπάσει. Για εκείνον που το βλέπει και το ακούει να απλωσει το χέρι να βοηθήσει , να μην νομίζει πως δεν τον αφορά. Δεν έχουμε το δικαίωμα να λεγόμαστε άνθρωποι αν κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας σε αυτά που ξέρουμε ότι συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες” υπογράμμισε η αγαπημένη ερμηνεύτρια. Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην καραντίνα. “Την καραντίνα στην αρχή -τις πρώτες δέκα μέρες – την θεώρησα σαν μια ευκαιρία για ξεκούραση για διάβασμα για γυμναστική, αλλά πολύ σύντομα συνειδητοποίησα την κατάσταση και άρχισα να αντιλαμβάνομαι ποσό πολύ μου έλειπαν όλα αυτά τα μικρά καθημερινά πράγματα που τα είχα δεδομένα . Την ελευθερία να βγω από το σπίτι οποιαδήποτε ώρα, να πάω οπουδήποτε ηθελα, την επαφή με τους φίλους μου, την αγκαλιά της μητέρας μου, την έκφραση μου μέσα από τη μουσική… Οι επιπτώσεις στον καλλιτεχνικό κλάδο είναι ολέθριες . Η πλειοψηφία του κλάδου μας μετράει ήδη 7 μήνες ανεργίας, χωρίς εισόδημα και χωρίς δυνατότητα έκφρασης. Χάσαμε τη καλοκαιρινή σεζόν και ανησυχούμε πολύ για το τι θα συμβεί τον χειμώνα που έρχεται”.

“Κάνω τα ίδια πράγματα στην καθημερινότητα μου αλλά με διαφορετικό τρόπο, σύμφωνα με όσα έχουν υποδείξει σε όλους μας οι ειδικοί. Αποφεύγω τον συνωστισμό, φοράω μάσκα όπου χρειάζεται σεβόμενη εμένα και τους συνανθρώπους μου και πλένω σχολαστικά τα χέρια μου” συμπλήρωσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ