H ακτιβίστρια Λονγκόρια

H ακτιβίστρια Λονγκόρια 

Μικροκαμωμένη, όμορφη και μαχητική. Η Εύα Λονγκόρια δεν θυμίζει σε τίποτα τη “Νοικοκυρά σε Απόγνωση”, τον ρόλο που την έκανε διάσημη σε όλο τον πλανήτη. Ούτε οι γυναίκες που έχει βάλει στόχο της να βοηθήσει.

 

Πολλές εξ αυτών μπορεί να είναι νοικοκυρές και σε απόγνωση, αλλά χωρίς το γεμάτο πολυτέλεια και υπερβολή στυλ που χαρακτήριζε τις ηρωίδες της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς.

Διότι πέρα από την καριέρα της στην υποκριτική, η 39χρονη ηθοποιός έχει θέσει ως στόχο ζωής να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση των γυναικών από τη Λατινική Αμερική που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και αυτός ήταν ο λόγος που τιμήθηκε προ ημερών για την ανθρωπιστική της δράση από το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ταορμίνα.

«Η βία κατά των γυναικών είναι παγκόσμιο φαινόμενο», λέει η Εύα Λονγκόρια. «Γινόμαστε ολοένα πιο ανεξάρτητες και πιο συνειδητοποιημένες, θέλουμε να βγούμε από τα κλουβιά που μας επιβάλλει η κοινωνία και πληρώνουμε το τίμημα πολύ ακριβά.

 

Δείτε τι έγινε στη Νιγηρία: εκείνα τα κορίτσια απήχθησαν επειδή θέλησαν να πάνε σχολείο, θέλησαν να εξελιχθούν.

Οπου υπάρχει ισχυρή πίεση κατά των γυναικών πρέπει να υπάρξει υποστήριξη μέσω οργανώσεων, αλλά και οι ίδιες οι κυβερνήσεις πρέπει να προωθήσουν τις αλλαγές.

 

Ο ιδιωτικός τομέας σαφώς και βοηθά, αλλά είναι ανάγκη να υπάρξει στήριξη από τον δημόσιο τομέα. Για μένα το κλειδί είναι η εκπαίδευση», συνεχίζει η ηθοποιός.

Πιστεύει ότι η δημοτικότητά της είναι ένα όπλο που πρέπει να αξιοποιήσει και να βοηθήσει τη φωνή των πολιτών να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται.

Κι όταν δεν την αξιοποιεί, την απολαμβάνει, καθώς όπως λέει η ίδια πέρασε την παιδική της ηλικία ως ασχημόπαπο.

 

«Στην οικογένειά μου ήμουν η πιο άσχημη. Οι αδελφές μου είναι ψηλές, ξανθές με ανοιχτόχρωμο δέρμα και μάτια. Πολλές φορές ρωτούσα τη μητέρα μου αν ήμουν υιοθετημένη.

 

Οι φίλοι των γονιών μου τους έλεγαν “τι όμορφες κόρες που έχετε… κι αυτή εκεί ποια είναι;”.

“Ανθησα” όταν πήγα στο κολέγιο, ήμουν αρκετά μεγάλη και είχα ήδη αναπτύξει το χιούμορ μου ως μηχανισμό άμυνας», λέει η ηθοποιός που εξηγεί ότι το γεγονός ότι είχε ήδη μια διαμορφωμένη προσωπικότητα όταν μπήκε στη σόουμπιζ τη γλίτωσε από τις παγίδες.

Μόλις βρίσκει ευκαιρία δε, επιχειρεί να «παντρέψει» το κοινωνικό της πρόσωπο με τη δουλειά της. Και κάτι τέτοιο θα συμβεί στην ταινία που μόλις ολοκλήρωσε με τον Εντ Χάρις υπό τον τίτλο «Frontera», που μιλά για έναν έρωτα με φόντο την τραγωδία των παράνομων μεταναστών από το Μεξικό στην Αριζόνα και τα κέντρα επαναπροώθησης μεταναστών, τα οποία ουκ ολίγες φορές έχει επισκεφθεί η Εύα Λονγκόρια για να διαπιστώσει την κατάσταση και τις συνθήκες.

Και καταλήγει τονίζοντας πως η εκπαίδευση μπορεί να παίζει κομβικό ρόλο, όμως κι ένας άλλος τομέας στον οποίο επενδύει είναι η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών ώστε οι γυναίκες να μπορέσουν να ανοίξουν τις δικές τους επιχειρήσεις αποκτώντας πρόσβαση σε δάνεια και πηγές χρηματοδότησης, κάτι που είναι πολύ δύσκολο για όσες έχουν καταγωγή από τη Λατινική Αμερική.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ