Υποβρύχιο Titan: Η οικογένεια του Πακιστανοβρετανού επιχειρηματία και του γιου του ανακοίνωσε «με μεγάλο πόνο» τον θάνατό τους

Ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει τον θάνατο του Πακιστανοβρετανού επιχειρηματία Σαχζάντα Ντάγουντ και του 19χρονου γιου του, Σουλεμάν, εξέδωσε η οικογένειά τους μετά την γνωστοποίηση της είδησης ότι εντοπίστηκαν συντρίμμια του υποβρυχίου «Titan» κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού. Λίγες ώρες έπειτα από τις επίσημες ανακοινώσεις ότι και οι πέντε επιβαίνοντες του τουριστικού βαθυσκάφους είναι νεκροί, η οικογένεια του 48χρονου Σαχζάντα και του γιου του ανακοίνωσε «με μεγάλο πόνο» τον θάνατό τους.

Υποβρύχιο Titan: Έτσι διαλύθηκε το μοιραίο υποβρύχιο – ΒΙΝΤΕΟ

«Είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες σε όλους όσοι μετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Οι αδιάκοπες προσπάθειές τους μας έδωσαν δύναμη στη διάρκεια αυτής της περιόδου» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ίδρυμα Ντάγουντ, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις φιλανθρωπικές δράσεις της οικογένειας ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης, και υπογράφεται από τους γονείς του Σαχζάντα, Χουσάιν και Κούλσουμ Ντάγουντ.

Ο Σαχζάντα Ντάγουντ και ο 19χρονος γιος του ανήκαν σε οικογένεια που ίδρυσε μια από τις πιο ακμάζουσες βιομηχανικές αυτοκρατορίες του Πακιστάν. Από την δεκαετία του 1960, το ίδρυμα Ντάγουντ έχει προσηλωθεί στη δημιουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε όλο το Πακιστάν, κυρίως για να υπάρξει ανταπόκριση στη ζήτηση μηχανικών και ειδικών στην τεχνολογία.

Υποβρύχιο Titan: «Το ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου είσαι ζωντανός, και το επόμενο νεκρός» – Περιγραφή – σοκ από ειδικό

Ο επιχειρηματίας ήταν ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του Πακιστάν, επικεφαλής ομίλου που περιλαμβάνει κυρίως την εταιρεία Engro. Η επιχείρηση αυτή, που ειδικεύεται στα λιπάσματα, έχει επίσης επενδύσει στην ενέργεια, την γεωργία, τα πετροχημικά και τις τηλεπικοινωνίες. Το 2022 ο κύκλος εργασιών της ήταν 350 δισεκατομμύρια ρουπίες (περίπου 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια). Σε ανακοίνωσή της, η Engro επισημαίνει ότι ενημερώθηκε με «βαριά καρδιά και μεγάλη θλίψη» για τον θάνατο του Σαχζάντα, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρός της, και του «αγαπημένου γιου του».

«Θα λείψει πολύ σε όλους όσοι τον γνώριζαν» ο Σαχζάντα Ντάγουντ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Έρευνας για την Εξωγήινη Νοημοσύνη (Seti) στην Καλιφόρνια, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου ήταν μέλος. «Ο Σαχζάντα ήταν παθιασμένα περίεργος και ενθουσιώδης υποστηρικτής του Seti και της αποστολής μας, και εμπλεκόταν άμεσα σε φιλανθρωπικά προγράμματα εκπαίδευσης, έρευνας και ευαισθητοποίησης του κοινού», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Seti.

Τιτανικός: «Γνώριζε τους κινδύνους» – Τι αποκαλύπτει ο γιος του «Mr Titanic» που ήταν στο μοιραίο υποβρύχιο

Ο Σαχζάντα Ντάγουντ, ο οποίος σπούδασε στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, ζούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με την σύζυγό του Κριστίν, τον γιο του Σουλεμάν και την κόρη του Αλίνα. Σε προηγούμενη ανακοίνωσή της η οικογένειά του τον περιέγραφε ως έναν «στοργικό πατέρα» που ενδιαφερόταν πολύ για την «φωτογραφία, ιδιαίτερα ζώων, και για την εξερεύνηση διαφορετικών φυσικών οικοτόπων». Ο γιος του, Σουλεμάν, περιγραφόταν ως «λάτρης της λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας», στον οποίο άρεσε «να μαθαίνει καινούργια πράγματα».

Συγκλονίζει η θεία του 19χρονου Σουλεμάν – «Το έκανε ως δώρο για τη Γιορτή του Πατέρα, ήταν τρομοκρατημένος»

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε η θεία του 19χρονου Σουλεμάν Νταγούντ ο ίδιος δεν ήθελε και πολύ να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι.

Σύμφωνα με όσα είπε η Αζμέχ Νταγούντ στο NBC, «δεν ήταν πολύ χαρούμενος με το εγχείρημα» και πρόσθεσε ότι «φοβόταν» το ταξίδι για την εξερεύνηση του ναυαγίου του Τιτανικού. Ωστόσο ο 19χρονος αποφάσισε να το κάνει ως δώρο για τη Γιορτή του Πατέρα.

«Δεν ήθελε και πολύ να το κάνει. Ο Σουλεμάν πίστευε ότι δεν ήταν εντάξει όλο αυτό και δεν ένιωθε άνετα να το κάνει. Αλλά ήταν κάτι για την Γιορτή του Πατέρα. Ήταν μια εμπειρία για να τους φέρει πιο κοντά και ήθελε μια εμπειρία ζωής όπως και ο πατέρας του. Το ήθελε ο πατέρας του και ο Σουλεμάν δέχθηκε. Θα έκανε τα πάντα για οποιονδήποτε» ήταν τα λόγια της θείας του.

«Για να είμαι ειλικρινής, όσο και αν ακούγεται τρομακτικό, το να γνωρίζω ότι δεν είχαν χρόνο να καταλάβουν τι επρόκειτο να συμβεί, το ότι βρέθηκαν εκεί να χαίρονται ο ένας τον άλλο και ξαφνικά «μπουμ» και τέλος, το να γνωρίζω ότι ο Σουλεμάν μου δεν ένιωσε καθόλου πόνο είναι ανακουφιστικό» πρόσθεσε η θεία του.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να μιλήσει και για τον αδελφό της, Σαχζάντα ότι παρότι έχασε τη ζωή του λόγω της καταστροφικής αποσυμπίεσης που συνέβη στο βαθυσκάφος Τitan, ταυτόχρονα νιώθει μια μικρή αγαλλίαση γιατί ξέρει ότι «ήταν η μεγαλύτερη επιθυμία του, το μεγαλύτερο όνειρό του. Το οποίο τελικά εκπλήρωσε με έναν μοναδικό τρόπο. Έγινε μέρος του μύθου του Τιτανικού και με αυτό το σκεπτικό ήταν ένας μοναδικός θάνατος».

Η ίδια μίλησε και για το πώς ένιωθε περιμένοντας ένα νέο όλες αυτές τις ημέρες. «Νόμιζα ότι ήταν μια ταινία και ότι μετρούσαμε αντίστροφα. Ένιωθα ότι δεν μπορώ να αναπνεύσω κάθε φορά που τους σκεφτόμουν» υποστήριξε η θεία του 19χρονου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ