Υπόθεση Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανατρέπει την καταδίκη του

Tο ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανέτρεψε την καταδίκη του πρώην μεγαλοπαράγοντα, Χάρβεϊ Γουάινστιν για σεξουαλικά εγκλήματα.

Το εφετείο της πολιτείας της Νέας Υόρκης έκρινε ότι ο δικαστής που επέβλεψε την καταδίκη του Γουάινστιν το 2020 έκανε λάθος όταν επέτρεψε σε άλλες γυναίκες των οποίων οι κατηγορίες δεν αποτελούσαν μέρος της υπόθεσης του 2020 να καταθέσουν.

Η αρχική απόφαση για το 2020 ανατράπηκε με μία μόνο ψήφο, ανέφεραν οι New York Times. Το δικαστήριο διέταξε νέα δίκη. Οι γυναίκες που κατηγόρησαν τον Γουάινστιν μπορεί να κληθούν και πάλι να ζήσουν τις τραυματικές μνήμες τους στο εδώλιο του μάρτυρα.

Οι εισαγγελείς στην υπόθεση-θύελλα που έδωσε το έναυσμα για το κίνημα #MeToo πρέπει να αποφασίσουν αν θα ασκήσουν εκ νέου δίωξη κατά του Γουάινστιν. Το 2020 με την δικαστική απόφαση ο Γουάινστιν καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλάκισης για δύο σεξουαλικά εγκλήματα: την εξαναγκαστική στοματική επαφή με βοηθό παραγωγής το 2006 και για βιασμό μιας ηθοποιού το 2013.

Θα παραμείνει στη φυλακή επειδή καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση το 2022 στο Λος Άντζελες για έναν άλλο βιασμό. Ο Γουάινστιν αθωώθηκε στο Λος Άντζελες για τις κατηγορίες που αφορούσαν μία από τις γυναίκες που κατέθεσαν στη Νέα Υόρκη.

Η απόφαση του εφετείου ανοίγει εκ νέου ένα επώδυνο κεφάλαιο για τις ΗΠΑ με την σεξουαλική κακοποίηση από θύτες με ισχυρές θέσεις. Η εποχή του #MeToo ξεκίνησε το 2017 με μια «βροχή» καταγγελιών εναντίον του Γουάινστιν.

Γυναίκες που έχουν καταγγείλει τον Γουάινστιν για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση μοιράστηκαν την απογοήτευση και την οργή τους για την απόφαση του δικαστηρίου. Η ηθοποιός Ashley Judd, που ήταν από τις πρώτες γυναίκες που κατηγόρησαν δημόσια τον Γουάινστιν δήλωσε στους New York Times: «Αυτό είναι πραγματικά δύσκολο για τις επιζώσες… Ζούμε ακόμα στην αλήθεια μας. Και ξέρουμε τι συνέβη».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ