Ύπατη Αρμοστεία: Τα άτομα που φτάνουν σε κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να ελέγχoνται

«Πρέπει να ελέγχεται εάν δικαιούται άσυλο κάθε πρόσωπο που φθάνει σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι να επαναπροωθείται αυτόματα στην Τουρκία», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, Γουίλιαμ Σπίντλερ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Μια από τις διαστάσεις του σχεδίου συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που μας προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία είναι η επιστροφή όλων αυτών των ανθρώπων που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία με οργανωμένο τρόπο, όποιος κι αν είναι αυτός. Όταν φτάνουν οι άνθρωποι αυτοί, δεν μπορείς να αποφανθείς αν κάποιος είναι πρόσφυγας ή μετανάστης απλά κοιτάζοντάς τον. Χρειάζεται να αξιολογήσεις την κατάσταση του ατόμου πριν αποφασίσεις την επιστροφή τους. Αυτό που προτείνεται είναι η επαναπροώθηση χωρίς οποιαδήποτε αξιολόγηση», τόνισε ο Σπίντλερ.

Θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου μια τέτοια πρακτική, κατά την οποία η επαναπροώθηση προηγείται της αξιολόγησης της κατάστασης, σημείωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Αν φτάσεις σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου και δηλώσεις ότι είσαι πρόσφυγας και ότι έφυγες για να σωθείς από διωγμό, αυτή η χώρα έχει υποχρέωση να σου προσφέρει προστασία», υπογράμμισε ο Σπίντλερ.

Σημείωσε επίσης πως εάν ένα άτομο εξακριβώνεται ότι είναι οικονομικός μετανάστης μπορεί νομίμως να επαναπροωθηθεί στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας περί επανεισδοχής.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ο Τουσκ ευχαριστεί τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων που…έκλεισαν τα σύνορα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ