Υπ.Άμυνας Συρίας: Ο στρατός είναι έτοιμος

Υπ.Άμυνας Συρίας: Ο στρατός είναι έτοιμος

Ο υπουργός Άμυνας της Συρίας Φαχντ Γιάσεμ αλ Φράιτζ δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός της χώρας του είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής επίθεσης και ότι θα απαντήσει αποφασιστικά, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Ο Αλ Φράιτζ έκανε την δήλωση αυτή σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Χουσεΐν Ντεγάν.

Την ίδια ώρα η αξιωματούχος του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για θέματα αφοπλισμού Άγγελα Κάνε αναχώρησε από την Δαμασκό, καθώς οι ειδικοί του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα αναμένεται να ολοκληρώσουν σήμερα την τρίτη ημέρα των επιθεωρήσεών τους σε περιοχές στα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας, δήλωσε πηγή του ΟΗΕ στη Βηρυτό.

Η Κάνε αναχώρησε οδικώς από την Δαμασκό με προορισμό την Βηρυτό για να φύγει από το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η υπόλοιπη ομάδα της αναμένεται να παραμείνει και το Σάββατο στην Συρία.

Στις αμερικανικές και γαλλικές δυνάμεις θα βασιστεί μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση

Μετά την άρνηση της Βρετανίας να συμμετάσχει σε μια επιχείρηση στη Συρία, η επέμβαση αυτή, εφόσον τελικώς αποφασιστεί, αναμένεται ότι θα στηριχθεί κυρίως στις αμερικανικές δυνάμεις στη Μεσόγειο.

Οι Βρετανοί, μαζί με τους Γάλλους, επρόκειτο να είναι οι βασικοί σύμμαχοι των Αμερικανών, συμμετέχοντας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις με τις δυνάμεις που διαθέτουν στην περιοχή: ένα ελικοπτεροφόρο πλοίο, δύο φρεγάτες, ένα υποβρύχιο με δυνατότητα να εκτοξεύει πυραύλους κρουζ καθώς και τη βάση τους στην Κύπρο.

Τις τελευταίες ημέρες οι ΗΠΑ ενισχύουν αδιάκοπα τις δυνάμεις τους κοντά στις συριακές ακτές. Έχουν αναπτύξει στην περιοχή πέντε αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με πυραύλους κρουζ, ικανούς για στοχευμένες επιθέσεις εναντίον των στρατηγικής σημασίας υποδομών του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ ή για να πλήξουν στρατιωτικές αποθήκες με όπλα και πυρομαχικά. Το USS Stout βρίσκεται καθ’ οδόν προκειμένου να ενωθεί στον αμερικανικό στόλο στην περιοχή που αποτελείται από τα αντιτορπιλικά Mahan, Ramage, Barry και Gravely, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν αποκαλύπτει πόσους πυραύλους Τόμαχοκ διαθέτει το καθένα από τα πλοία αυτά, όμως οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο αριθμός τους ανέρχεται περίπου στους 40.

Ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τις δύο αεροπορικές βάσεις που διαθέτει στην Τουρκία, στη Σμύρνη και στο Ιντσιρλίκ.

Επιπροσθέτως, πολλά σκάφη του 26ου εκστρατευτικού σώματος των Πεζοναυτών βρίσκονται επί του παρόντος σε ένα λιμάνι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενώ τα αεροπλανοφόρα Truman και Nimitz πλέουν στο βόρειο Ινδικό Ωκεανό.

Η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που εμφανίζεται διατεθειμένη να συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, η Γαλλία, έχει στη Μεσόγειο ελικοπτεροφόρες φρεγάτες ενώ το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle βρίσκεται στο λιμάνι της Τουλόν. Το Παρίσι έχει επίσης πολεμικά αεροσκάφη στο Τζιμπουτί (επτά Mirage 2000) και στο Άμπου Ντάμπι (έξι Rafale).

 

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ