WWF: Δραματική μείωση της άγριας ζωής τα τελευταία 50 χρόνια – Πως σχετίζονται οι πανδημίες – ΒΙΝΤΕΟ

Οι πληθυσμοί άγριας ζωής του πλανήτη μας – θηλαστικά, πουλιά, αμφίβια, ερπετά και ψάρια- μειώθηκαν κατά μέσο όρο σε ποσοστό 68% σε λιγότερο από μισό αιώνα. Αυτό δείχνει η έκθεση Ζωντανός Πλανήτης 2020 που δημοσίευσε το WWF. Μία έκθεση ορόσημο, καθώς πρόκειται για μια «ακτινογραφία» της κατάστασης της παγκόσμιας βιοποικιλότητας και της υγείας του πλανήτη.

Σύμφωνα με την Οργάνωση, «το πόρισμα είναι ένα και αδιαμφισβήτητο: ο τρόπος που ζούμε, η μη βιώσιμη ανθρώπινη δραστηριότητα, έχει φέρει τον πλανήτη σε οριακό σημείο και πλέον απειλείται η ίδια η επιβίωσή μας. Γίνεται μάλιστα ξεκάθαρο πως οι αιτίες που οδηγούν τη φύση σε κατάρρευση είναι ίδιες με αυτές που συμβάλλουν στην εμφάνιση ζωονόσων και στο ξέσπασμα πανδημιών, όπως αυτή του COVID-19». Όπως υπογραμμίζουν από το WWF, οι πληθυσμοί των ειδών αποτελούν δείκτη της συνολικής υγείας της φύσης. Οι σοβαρές μειώσεις αποτελούν σημαντική ένδειξη ότι ο πλανήτης μας είναι σε κρίση.

Σύμφωνα πάντα με την οργάνωση, «η αυξανόμενη καταστροφή της φύσης, όχι μόνο απειλεί την άγρια ζωή αλλά και την ανθρώπινη υγεία και τον τρόπο διαβίωσής μας, την επισιτιστική ασφάλεια και όλες τις πτυχές της ζωής μας. Η μείωση των πληθυσμών της άγριας ζωής συμβάλλει στην εμφάνιση ασθενειών που μεταφέρονται από τα ζώα στους ανθρώπους (ζωονόσοι) και είναι υπεύθυνες για πάνω από το 60% όλων των πρόσφατων πανδημιών και επιδημιών, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19.

Όπως υπογραμμίζει το WWF, «o τρόπος που η ανθρωπότητα επιλέγει να ανακάμψει από την πανδημία COVID-19 και να αντιμετωπίσει τις επικείμενες απειλές από την παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση, θα επηρεάσει την υγεία και τον τρόπο ζωής όλων μας. Ο χρόνος τελειώνει. Πρέπει να δράσουμε τώρα προκειμένου η φύση να ανακάμψει και να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή μας».

Η έκθεση Ζωντανός Πλανήτης, η «ναυαρχίδα» των εκδόσεων του WWF που εκδίδεται κάθε δύο χρόνια, είναι μια περιεκτική μελέτη των τάσεων της παγκόσμιας βιοποικιλότητας και της υγείας του πλανήτη. Η έκθεση Ζωντανός Πλανήτης 2020 είναι η 13η έκδοση αυτής της μελέτης και περιλαμβάνει επιστημονική τεκμηρίωση για όσα η φύση μας λέει επανειλημμένα: η μη βιώσιμη ανθρώπινη δραστηριότητα πιέζει τα φυσικά συστήματα του πλανήτη, τα οποία υποστηρίζουν τη ζωή στη Γη, στα όριά τους.

«Η έκθεση Ζωντανός Πλανήτης 2020 δημοσιεύεται σε μια περίοδο παγκόσμιας αναταραχής, ωστόσο το βασικό της μήνυμα δεν έχει αλλάξει εδώ και δεκαετίες: η φύση -το σύστημα που υποστηρίζει τη ζωή μας- υποβαθμίζεται με συγκλονιστικό ρυθμό. Γνωρίζουμε ότι η υγεία των ανθρώπων και του πλανήτη μας είναι όλο και πιο στενά συνυφασμένες. Μετά τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές του περασμένου έτους και τη συνεχιζόμενη πανδημία του COVID-19, αυτό έχει καταστεί αδιαμφισβήτητο», τονίζει το WWF.

Με βάση το περιεχόμενο της έκθεσης, το μοντέλο Bending the Curve μάς δείχνει ότι μέσα από αλλαγές μετασχηματισμού μπορούμε να αντιστρέψουμε την απώλεια βιοποικιλότητας.

«Είναι εύκολα να μιλάμε για τέτοιες αλλαγές αλλά με ποιο τρόπο θα τις κάνουμε πραγματικότητα, καθώς ζούμε στη περίπλοκη και στενά συνδεδεμένη κοινωνία μας; Γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί μια παγκόσμια συλλογική προσπάθεια. Ότι οι αυξημένες προσπάθειες προστασίας της φύσης είναι καθοριστικές, μαζί με αλλαγές στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε τροφή και ενέργεια. Οι πολίτες, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρηματικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο θα χρειαστεί να λάβουν μέρος σε ένα κίνημα αλλαγής του οποίου το μέγεθος, η επιτακτικότητα και η φιλοδοξία δεν έχουν προηγούμενο», επισημαίνει η οργάνωση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ