Βρυξέλλες: Βίντεο από την στιγμή που αστυνομικοί κάνουν ΚΑΡΠΑ σε τραυματία της τρομοκρατικής επίθεσης για να τον σώσουν

Ακόμη ένα βίντεο από την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (16/10) στις Βρυξέλλες, κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα. Σε αυτό, φαίνονται αστυνομικοί να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν έναν τραυματία.

Όπως μπορείτε να δείτε, στο περιστατικό άμεσης ανάγκης οι αρχές κάνουν ΚΑΡΠΑ στον τραυματία, ο οποίος είναι πεσμένος στο έδαφος, έπειτα από την φονική επίθεση με καλάσνικοφ με δράστη τον 45χρονο Λασουέντ Αμπντεσλάμ, ο οποίος σκοτώθηκε από τα πυρά αστυνομικών κατά την σύλληψή του.

Υπενθυμίζεται πως από την τρομοκρατική επίθεση έχασαν την ζωή τους δύο άνθρωποι όπως και ένας τραυματίστηκε. Ο δράστης είναι νεκρός. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Βρυξελλών, λίγο μετά τις 8π.μ. (τοπική ώρα) ένας μάρτυρας ενημέρωσε την αστυνομία ότι εντόπισε τον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης σε κατάστημα ποτών στο Schaerbeek. Στο σημείο μετέβη η αστυνομία. Κατά την επέμβαση ακούστηκαν πυροβολισμοί από αστυνομικούς και ο ύποπτος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, όταν έφτασαν στο σημείο, επιχείρησαν να αναζωογονήσουν τον ύποπτο. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του στις 9:38 π.μ. Σε καφετέρια βρέθηκαν το όπλο της επίθεσης και μια τσάντα με ρούχα. H εισαγγελία Βρυξελλών συνεχίζει την έρευνα.

Ο δράστης της επίθεσης των Βρυξελλών δηλώνει σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι μαχητής του Αλάχ και ότι ονομάζεται Αμπντεσαλέμ αλ Γκουιλάνι.

Από την Ιταλία είχε φτάσει στο Βέλγιο ο δολοφόνος

Ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης των Βρυξελλών Αμπντεσλάμ Λασουέντ είχε αναρτήσει φωτογραφία του στην Γένοβα, σε σελίδα που διατηρούσε στο Facebook. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η σελίδα είχε δημιουργηθεί το 2021, ενώ στην φωτογραφία (η οποία πιθανόν προέκυψε από επεξεργασία βίντεο που τραβήχτηκε με κινητό) ο Λασουέντ βρίσκεται στην πλατεία της Νίκης (Πιάτσα Ντέλα Βιτόρια) της Γένοβας.

Η ιταλική εισαγγελία κατά της τρομοκρατίας προσπαθεί τώρα να καθορίσει, με χρονική ακρίβεια, πότε ο τρομοκράτης πέρασε από την περιφέρεια της Λιγουρίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Γένοβα. Ο Αμπντεσλάμ Λασουέντ είχε δημιουργήσει την συγκεκριμένη σελίδα χρησιμοποιώντας το πλαστό όνομα Σλαϊέμ Σλούμα.

Σουηδία: Η κυβέρνηση καλεί τους Σουηδούς του εξωτερικού να είναι προσεκτικοί

Η κυβέρνηση της Σουηδίας κάλεσε σήμερα τους Σουηδούς στο εξωτερικό να είναι προσεκτικοί μετά την χθεσινή δολοφονία δύο Σουηδών από ένοπλο στην πρωτεύουσα του Βελγίου.

“Η κατάσταση της απειλής εναντίον της Σουηδίας και των σουηδικών συμφερόντων στο εξωτερικό ήταν ήδη αυξημένη. Εξαιτίας της δολοφονίας δύο Σουηδών στις Βρυξέλλες (…) οι Σουηδοί στο εξωτερικό καλούνται να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή και επαγρύπνηση και να ακολουθούν τις συστάσεις των τοπικών αρχών”, αναφέρεται στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο τήρησαν σήμερα ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των δύο Σουηδών. “Εξ ονόματος του ευρωκοινοβουλίου εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Ο τρόμος και ο εξτρεμισμός δεν μπορούν να παρεισφρήσουν στις κοινωνίες μας. Έχουμε το δικαίωμα να αισθανόμαστε ασφάλεια και να ζούμε με ασφάλεια. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο μίσος να κερδίσει”, δήλωσε η πρόεδρος του Σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός καλεί την ΕΕ να ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους

Η Σουηδία και η ΕΕ χρειάζονται καλύτερους συνοριακούς ελέγχους και η Σουηδία θα πρέπει να αυξήσει την δική της ασφάλεια, είπε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον. Ο Κρίστερσον είπε ότι η Σουηδία και η ΕΕ θα πρέπει να προστατεύουν καλύτερα τα σύνορά τους και να διασφαλίζουν ότι επικίνδυνα πρόσωπα δεν θα μπορούν να βρίσκονται παράνομα μέσα στην περιοχή.

“Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί Σουηδοί φοβούνται και είναι οργισμένοι. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται μεγαλύτερη ασφάλεια, δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς”, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Σουηδία απειλείται περισσότερο από ποτέ: «Ποτέ στην πρόσφατη ιστορία δεν απειλήθηκαν τόσο η Σουηδία και τα σουηδικά συμφέροντα όσο σήμερα», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι “πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση με στόχο Σουηδούς”.

“‘Ολες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση με στόχο τη Σουηδία και Σουηδούς πολίτες μόνο και μόνο επειδή είναι Σουηδοί. Οι τρομοκράτες αυτοί θέλουν να μας τρομάξουν και να μας αναγκάσουν να υποταχθούμε και να σιωπήσουμε. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί”.

Η Σουηδία αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στο δεύτερο υψηλότερο τον Αύγουστο μετά τις πυρπολήσεις αντιτύπων του Κορανίου και άλλων ενεργειών στη χώρα βεβήλωσης του ιερότερου βιβλίου για το ισλάμ, οι οποίες προκάλεσαν τζιχαντιστικές απειλές.

Την ίδια ώρα, η σουηδική ασφαλεία (SAPO) ανακοίνωσε σήμερα ότι η αξιολόγηση του επιπέδου απειλής εναντίον της Σουηδίας παραμένει ίδια μετά την ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε χθες στις Βρυξέλλες με δύο Σουηδούς νεκρούς.

Όπως αποκάλυψε η SAPO, συνέλαβε δύο ανθρώπους ως ύποπτους για “σοβαρή μη εξουσιοδοτημένη διαχείριση” μυστικών πληροφοριών.

Η επιχείρηση, η οποία πραγματοποιείται στην περιοχή της Στοκχόλμης, εντάσσεται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας την οποία διενήργησε η SAPO υπό την διεύθυνση της μονάδας εθνικής ασφαλείας της σουηδικής εισαγγελίας.

Δεν υπάρχουν γνωστές διασυνδέσεις με προηγούμενες υποθέσεις, διευκρίνισε η SAPO.

Οι σουηδικές αρχές έχουν επίσης αναφέρει ότι η χώρα έχει γίνει στόχος παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με θέματα όπως το κάψιμο του Κορανίου και η μεταχείριση από τις κοινωνικές υπηρεσίες των μουσουλμανικών οικογενειών.

“Η αξιολόγηση της απειλής κατά της Σουηδίας έχει σταδιακά αλλάξει και η απειλή επιθέσεων κυρίως από τον βίαιο ισλαμιστικό εξτρεμισμό έχει αυξηθεί”, αναφέρει η SAPO σε ανακοίνωσή της.

“Η κατάσταση είναι σοβαρή και η Αστυνομία Ασφαλείας εκτιμά ότι θα παραμείνει για σημαντική περίοδο”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ