Βρετανικό Μουσείο: Αρνείται να σχολιάσει αν έχουν κλαπεί ή καταστραφεί και ελληνικά αντικείμενα

«Κανένα από τα αντικείμενα που χάθηκαν δεν είχε εκτεθεί πρόσφατα στο κοινό και φυλάγονταν κυρίως για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς», υποστηρίζει το Βρετανικό Μουσείο, αναφορικά με την απώλεια εκθεμάτων. Ωστόσο σύμφωνα με την ΕΡΤ, αρνήθηκε να σχολιάσει, αν μεταξύ των απωλεσθέντων είναι και αντικείμενα από την Ελλάδα. Στην ερώτηση εάν ανάμεσα στα κλεμμένα ή κατεστραμμένα αντικείμενα είναι και ελληνικά, η απάντηση ήταν ότι «δεν μπορεί να γίνει κάποιο σχόλιο διότι η αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη».

Πάντως με την πρόσφατη αποκάλυψη ότι το Μουσείο διαθέτει πάνω από 100 χιλιάδες ελληνικά αντικείμενα, εκ των οποίων μόνο 6,493 εκτίθενται και τα υπόλοιπα βρίσκονται σε αποθήκες, είναι πολλές οι πιθανότητες ανάμεσα στα κλεμμένα αντικείμενα να βρίσκονται και ελληνικά. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο πρώην διαχειριστής του Μουσείου Sir Nigel Boardman και η Lucy D’Orsi, επικεφαλής αστυφύλακας της βρετανικής αστυνομίας στο τμήμα μεταφορών θα ξεκινήσουν όπως αναφέρεται, «ένα δυναμικό πρόγραμμα για την ανάκτηση των αντικειμένων που λείπουν» μαζί με τη μελέτη για την καλύτερη ασφάλεια του Μουσείου.

Οι ενέργειες που γίνονται

«Οι Διαχειριστές έχουν λάβει αποφασιστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, συνεργαζόμενοι με την ομάδα του Μουσείου. Καλέσαμε την αστυνομία, επιβάλαμε έκτακτα μέτρα για να αυξήσουμε την ασφάλεια, δημιουργήσαμε μια ανεξάρτητη ανασκόπηση για το τι συνέβη και τα διδάγματα που πρέπει να μάθουμε και χρησιμοποιήσαμε όλες τις πειθαρχικές εξουσίες που διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε το άτομο που πιστεύουμε ότι είναι υπεύθυνο, δήλωσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.
Η προτεραιότητα του Μουσείου, όπως εξηγεί ο κ. Όσμπορν «είναι τώρα τριπλή: πρώτον, να ανακτήσουμε τα κλεμμένα αντικείμενα. Δεύτερον, για να μάθουμε τι, αν κάτι, θα μπορούσε να είχε γίνει για να σταματήσει αυτό. και τρίτον, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, για να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά.»

Η επιτροπή για την επανένωση των Γλυπτών

Η Επιτροπή για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (BCRPM ) εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός της κλοπής αλλά τονίζει την ειρωνία της κατοχής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο ως προϊόν κλοπής και αυτά από τον Λόρδο Έλγιν.  «Είναι πολύ λυπηρό που το Bρετανικό Mουσείο έχει υποστεί κάτι που φαίνεται να είναι μια πολύ σοβαρή περίπτωση κλοπής.
Ειρωνικό επίσης, καθώς μέσα από ένα είδος κλοπής έφτασε να κρατά ως κόσμημα στο στέμμα του τη συλλογή Elgin από μάρμαρα του Παρθενώνα. Μπορούμε μόνο να προσευχηθούμε στην Αθηνά ότι, θα επανενωθούν εκεί που ανήκουν στην Αθήνα χάρη σε μια ηθικά αξιοθαύμαστη πράξη οικειοθελούς μεταφοράς», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της BCRPM Δρ. Πολ Κάρτλιτζ.

Ο Χάρτγουϊκ Φίσερ, Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο περιστατικό» και ζήτησε συγγνώμη για αυτό που συνέβη.
«Έχουμε ήδη αυστηροποιήσει τις ρυθμίσεις ασφαλείας μας και εργαζόμαστε μαζί με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για να ολοκληρώσουμε έναν οριστικό απολογισμό για το τι λείπει, τι έχει υποστεί ζημιά και τι έχει κλαπεί. Αυτό θα μας επιτρέψει να στοχεύσουμε τις προσπάθειές μας στην ανάκτηση των αντικειμένων», πρόσθεσε ο κ. Φίσερ.
Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης έρευνας Σερ Νάιτζελ Μπόρντμαν είπε ότι, «το Βρετανικό Μουσείο έγινε στόχος κλοπής και είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να κάνουμε την κριτική μας για να καταλάβουμε τι συνέβη και να διασφαλίσουμε ότι θα αντληθούν διδάγματα. Εργαζόμαστε μαζί με τη Μητροπολιτική Αστυνομία προς το συμφέρον της ποινικής δικαιοσύνης για να υποστηρίξουμε τυχόν έρευνες.
Ο πρώην διαχειριστής του Μουσείου κ. Μπόρντμαν πρόσθεσε ότι, «θα είναι μια επίπονη δουλειά» η ανάκτηση των αντικειμένων και θα γίνει με τη συμμετοχή εσωτερικών και εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, ώστε αυτά να επιστρέψουν στο Μουσείο».

Η απόλυση

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, μέλος του προσωπικού του Βρετανικού Μουσείου απολύθηκε, ενώ η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα, μετά την διαπίστωση ότι σειρά αντικειμένων από συλλογή «έλειπαν, κλάπηκαν ή είχαν καταστραφεί».
Όπως αναφέρει το μουσείο, αντικείμενα όπως χρυσός, κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι ήταν μεταξύ αυτών που βρέθηκαν να λείπουν. Η πλειονότητα των αντικειμένων φυλάσσονταν σε μια αποθήκη.
Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε: «Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου ήταν εξαιρετικά ανήσυχοι όταν μάθαμε νωρίτερα φέτος ότι αντικείμενα της συλλογής είχαν κλαπεί. Οι διαχειριστές έχουν λάβει αποφασιστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, συνεργαζόμενοι με την ομάδα του Μουσείου. Καλέσαμε την αστυνομία, επιβάλαμε έκτακτα μέτρα για να αυξήσουμε την ασφάλεια, δημιουργήσαμε μια ανεξάρτητη αναθεώρηση για το τι συνέβη και τα διδάγματα που πρέπει να μάθουμε και χρησιμοποιήσαμε όλες τις πειθαρχικές εξουσίες που διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε το άτομο που πιστεύουμε ότι είναι υπεύθυνο».

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Hartwig Fischer τόνισε ότι ο οργανισμός «έβαλε τέλος σε όλο αυτό» και πρόσθεσε πως «πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο περιστατικό. Ξέρω ότι μιλάω εκ μέρους όλων των συναδέλφων όταν λέω ότι λαμβάνουμε εξαιρετικά σοβαρά υπόψη μας τη διαφύλαξη όλων των αντικειμένων που έχουμε υπό τη φροντίδα μας».
Το μουσείο ανέφερε ότι θα ληφθούν νομικά μέτρα κατά του μέλους του προσωπικού που απολύθηκε. Παράλληλα, η Διοίκηση Οικονομικού Εγκλήματος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας διεξάγει έρευνα. Το Βρετανικό Μουσείο έχει επίσης ξεκινήσει μια ανεξάρτητη επανεξέταση της ασφάλειας.

Η είδηση αυτή εγείρει ανησυχίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, καθώς το Βρετανικό Μουσείο αρνείται την επιστροφή τους στην Ελλάδα με το επιχείρημα, μεταξύ άλλων, ότι τα προστατεύει και και τηρεί τους κανόνες ασφαλείας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ