Βρετανία: Τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 για 500.000 ανοσοκατασταλμένους

Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ εξασθενημένο, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μια τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού στη Βρετανία, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Τα άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών και τα οποία έχουν προσβληθεί από ασθένειες όπως η λευχαιμία, το AIDS σε προχωρημένο στάδιο ή υποβλήθηκαν πρόσφατα σε μεταμόσχευση, θα ενημερωθούν “το νωρίτερο δυνατό” για τη δυνατότητα που έχουν να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ.

Η κυβέρνηση ακολουθεί συνεπώς μια σύσταση της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI), της επιστημονικής επιτροπής που εποπτεύει την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid στη Βρετανία.

“Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από συγκεκριμένες ασθένειες που τους καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτους στην Covid-19 μπορεί να έχουν λάβει λιγότερη προστασία από τον ιό έπειτα από δύο δόσεις του εμβολίου (σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό), επισήμανε ο υπουργός σε ανακοίνωση. “Είμαι αποφασισμένος να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους αυτής της ομάδας και μια τρίτη δόση θα μας βοηθήσει να το επιτύχουμε”.

Η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης συνιστά να εμβολιαστούν τα παιδιά ηλικίας από 12 έως 17 ετών με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, και όσοι είναι 18 ετών και άνω είτε με το Pfizer-BioNTech είτε με το Moderna, δύο εμβόλια που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA.

Ο Τζάβιντ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να ξεκινήσει εκστρατεία χορήγησης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου για τον υπόλοιπο πληθυσμό τον Σεπτέμβριο, θέτοντας στόχο πρωτίστως τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από την Covid-19, και αναμένει γι αυτό τις τελευταίες συστάσεις της JCVI.

Καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη για την επέκταση της εκστρατείας εμβολιασμού στα παιδιά από 12 έως 15 ετών που έχουν καλή υγεία.

Περισσότεροι από 132.700 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο στη Βρετανία μέσα σε διάστημα 28 ημερών μετά τη διάγνωσή τους με Covid-19.

Η χώρα, που έχει περισσότερα από 66 εκατομμύρια κατοίκους, καταγράφει σχεδόν 30.000 νέα κρούσματα ημερησίως.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ