Βρετανία: Πυρετός με το Εξκάλιμπερ – Δύτες ψάχνουν σε λίμνες για να εντοπίσουν το “μαγικό σπαθί” του βασιλιά Αρθούρου

Το μυθικό Εξκάλιμπερ, το σπαθί που θεωρείται από τα πιο διάσημα αντικείμενα στην ιστορία, είναι το νέο αντικείμενο φρενίτιδας στην Βρετανία για τους ανθρώπους που ψάχνουν μύθους. Μετά το τέρας του Λοχ Νες που επί δεκαετίες δεκάδες Βρετανοί (και άλλοι) ψάχνουν ακόμα και σήμερα, το νέο αντικείμενο αναζήτησης είναι το σπαθί του βασιλιά Αρθούρου.

Το σπαθί ήταν ιδιοκτησία του Αρθούρου, του θρυλικού Βρετανού ηγέτη βασιλιά που έζησε ανάμεσα στον 5ο και 6ο αιώνα. Θεωρείται ότι ήταν προικισμένο με “μαγικές” δυνάμεις που καθιστούσαν τρομερό πολεμιστή, τον Βρετανό βασιλιά.

Όπως λέει ο θρύλος, ο Αρθούρος το πέταξε σε μια λίμνη καθώς πέθαινε, μετά την τελευταία του μάχη κάπου στη Βρετανία. Τώρα, οι ειδικοί έχουν αρχίσει μια φιλόδοξη προσπάθεια να εντοπίσουν το αντικείμενο σε κάποιον από τους υδάτινους πόρους της Βρετανίας – αδιαφορώντας για την πιθανότητα να μην υπάρχει καν το σπαθί.

Λένε ότι έχουν εντοπίσει αρκετές πιθανές τοποθεσίες όπου θα μπορούσε να βρίσκεται το Εξκάλιμπερ και προσπαθούν να το βρουν με την ελπίδα να το δείξουν στο πλαίσιο μιας νέας τηλεοπτικής σειράς με τίτλο “Weird Britain”.

Μια ομάδα κινηματογραφιστών, ψαράδων, ειδικών σε θέματα τεχνολογίας, αρχαιολόγων και δυτών συμμετέχει στη νέα αναζήτηση για την εύρεση του Εξκάλιμπερ. Όλα θυμίζουν το κυνήγι για το τέρας του Λοχ Νες.

Το κυνήγι του σπαθιού

Το κυνήγι άρχισε σε μια άγνωστη τοποθεσία στην Κορνουάλη πέρυσι, αλλά πρόκειται να ερευνηθούν πολύ περισσότερες τοποθεσίες. ‘Δεν μας έχουν νικήσει ακόμη και κανείς δεν έχει τον εξοπλισμό που έχουμε εμείς’, δήλωσε ο Nigel Lamford, επικεφαλής της Northants Magnet Fishing, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα.
‘Αν είναι εκεί μέσα και είναι μαγνητικό, θα βγει έξω’.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετές πιθανές τοποθεσίες όπου θα μπορούσε να βρίσκεται το Εξκάλιμπερ στη Βρετανία. Στην Κορνουάλη, θα μπορούσε να βρίσκεται στο Dozmary Pool, στην άκρη του Bodmin Moor, ή κοντά στο Alderley Edge στο Cheshire.

Η ομάδα ελπίζει ότι το έργο είτε θα εδραιώσει περαιτέρω το μυθικό καθεστώς του σπαθιού είτε θα φέρει στο φως μεγάλες εκπλήξεις.  “Υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με τη θέση της λίμνης που αναφέρεται στις παραδόσεις του Αρθούρου”, δήλωσε ο Tim Whittard, παραγωγός του Weird Britain.

‘Ο εντοπισμός της εν λόγω λίμνης είναι ένας γρίφος που έχει κάνει τους ιστορικούς και τους ερευνητές να διαφωνούν εδώ και αιώνες, αν δηλαδή η λίμνη υπάρχει ακόμη – ή αν ο θρύλος είναι καν αληθινός εξ αρχής’.

Τα εργαλεία

Για την έρευνα, οι ειδικοί χρησιμοποιούν υποβρύχια drone και τηλεχειριζόμενα οχήματα (ROV) – μη επανδρωμένα μηχανήματα- που ελέγχονται με τηλεχειρισμό.  Τα ROV είναι είτε προσδεδεμένα είτε ελεύθερα.  Το προσωπικό που τα ελέγχει είναι σε ένα μεγαλύτερο σκάφος επιφανείας και τα χειρίζεται με τη χρήση ενός joystick, σχεδόν όπως το χειριστήριο μιας κονσόλας παιχνιδιών.

“Είναι η πρώτη φορά που είχαμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε υποβρύχια drone ή υποβρύχια ROV μαζί με επαγγελματικούς  «μαγνητοαλιευτές» σε μια αποστολή αυτού του τύπου”, δήλωσε ο κ. Whittard. “Νομίζω ότι είναι μια πραγματικά καινοτόμος και διασκεδαστική εφαρμογή της τεχνολογίας των drone, η οποία θα είναι εξαιρετική για την τηλεόραση”.

Όπως λέει ο θρύλος, το σπαθί προέρχεται από μια μαγική λίμνη, όπου η Κυρία της Λίμνης, χαρακτήρας του μύθου γύρω από τον Αρθούρο, το έδωσε στον βασιλιά. Αργότερα, όταν ο βασιλιάς κείτονταν θανάσιμα τραυματισμένος μετά την τελευταία του μάχη, διέταξε τον πιστό του σερ Μπεντιβίρ να πάει στο νερό και να ρίξει το σπαθί σε αυτό.

Ένα χέρι σηκώθηκε για να το πιάσει, έδειξε το Εξκάλιμπερ τρεις φορές και μετά εξαφανίστηκε.  Αυτό φέρεται να συνέβη στο μυθικό νησί Άβαλον, το οποίο έχει σχέση με το σημερινό Γκλάστονμπερι στο Σόμερσετ.

Ο Αρθούρος μεταφέρθηκε στο Άβαλον για να αναρρώσει μετά την τελευταία του μάχη, τη μάχη του Κάμλαν, η οποία πιθανόν να έγινε στην Κορνουάλη, κοντά στο τείχος του Αδριανού στη βόρεια Αγγλία ή ακόμη και στην Ουαλία.

Τα δύο σπαθιά

Ένα ουαλικό έγγραφο πιθανόν από τα μέσα του 10ου αιώνα, που ονομάζεται Annales Cambriae, καταγράφει την ημερομηνία θανάτου του Αρθούρου στο Camlann το 537-9 μ.Χ.  Το Εξκάλιμπερ είναι επίσης το όνομα που δόθηκε στο σπαθί που τράβηξε ο Αρθούρος από έναν βράχο, ως απόδειξη του εκ γενετής δικαιώματός του και της βασιλικής του ιδιότητας – η ιστορία που ενέπνευσε την ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney του 1963 – αλλά πολλές πηγές επιμένουν ότι επρόκειτο για δύο διαφορετικά σπαθιά.

“Υπάρχουν διάφορες εκδοχές του θρύλου, γεγονός που θολώνει τα νερά ας πούμε, αλλά ο θρύλος επιμένει μετά από πολλούς πολλούς αιώνες, οπότε θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρχει ένας πυρήνας αλήθειας”, δήλωσε ο κ. Lamford στη MailOnline.

‘Έτσι, αυτή τη στιγμή, ψάχνουμε για ένα σπαθί ή οτιδήποτε θα μπορούσε να είναι μέρος ενός σπαθιού, και αν βρεθεί κάτι τέτοιο, τότε εναπόκειται στους ιστορικούς, τους αρχαιολόγους και τους επιστήμονες του εργαστηρίου να προσδιορίσουν τι ακριβώς έχουμε βρει’.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ