Βρετανία και ΗΠΑ ετοιμάζονται να χτυπήσουν τους αντάρτες Χούθι – Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε ο Σούνακ

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να χτυπήσουν τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη για να προστατεύσουν τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως αναφέρουν πηγές του βρετανικού Telegraph. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, συγκάλεσε νωρίτερα ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου μια ώρα τηλεφωνικά.

Πολεμικά πλοία του Βασιλικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσαν «σύντομα» να συμμετάσχουν στη δράση εναντίον της πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν και απειλεί τη ναυτιλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πράγματα πρόκειται να κινηθούν πολύ γρήγορα, με την Ντάουνινγκ Στριτ να μην διαψεύδει τα δημοσιεύματα.

Νωρίτερα προηγήθηκε τηλεφώνημα μεταξύ του Σούνακ και του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντούλ Φαταχ αλ -Σισι. Η Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι οι ηγέτες συζήτησαν «την ανησυχητική αύξηση των επιθέσεων των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον ανατρεπτικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ναυτιλία, συμπεριλαμβανομένης της διώρυγας του Σουέζ».

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να αναλαμβάνει δράση για την υπεράσπιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και την προστασία των ζωών στη θάλασσα», πρόσθεσε εκπρόσωπος του Νο10.

Πριν από μία εβδομάδα είχαν χτυπηθεί βρετανικά εμπορικά πλοία από τους Χούθι και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας είχαν από κοινού ανακοινώσει την καταδίκη τους και τη συνεργασία με τους συμμάχους για την αποτροπή τους.

Οι συζητήσεις για κοινή επίθεση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στους αντάρτες Χούθι έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς συνεχίζουν να στοχεύουν τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα. Το παγκόσμιο εμπόριο μάλιστα μειώθηκε κατά 1,3% από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023 καθώς οι επιθέσεις μαχητών κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα οδήγησαν σε μείωση των όγκων φορτίων που μεταφέρονται σε αυτή την περιοχή, όπως ανέφερε σήμερα γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο.

Ναυτιλιακοί κολοσσοί, όπως η Maersk και η Hapag-Lloyd, στέλνουν τα καράβια τους σε μεγαλύτερα σε διάρκεια και πιο δαπανηρά ταξίδια περνώντας από το Ακρωτήριο Καλής Ελπίδας της Νότιας Αφρικής.

Από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, έχουν αυξήσει τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα προκειμένου να σταματήσουν τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή, δηλώνοντας ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Κύριος σύμμαχος του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκρότησαν τον Δεκέμβριο έναν διεθνή συνασπισμό για την προστασία της θαλάσσιας κυκλοφορίας από τις επιθέσεις των Χούθι, σε αυτήν τη στρατηγικής σημασίας περιοχή, απ’ όπου διέρχεται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

O ΟΗΕ απαιτεί να σταματήσουν «αμέσως» οι επιθέσεις

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απαίτησε την Τετάρτη να σταματήσουν «αμέσως» οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, καλώντας ταυτόχρονα όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων σε βάρος των υεμενιτών ανταρτών.

Το κείμενο, που καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, υιοθετήθηκε με 11 ψήφους υπέρ και 4 αποχές. Αξιώνει οι Χούθι να «βάλουν άμεσο τέλος» στις επιθέσεις «που παρακωλύουν το διεθνές εμπόριο και υπονομεύουν τα δικαιώματα και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» καθώς και «την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Το κείμενο εμμέσως πλην σαφώς εγκρίνει τη δράση του διεθνούς συνασπισμού που δημιούργησε η Ουάσιγκτον για την προστασία των εμπορικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή στρατηγικής σημασίας. Απαιτεί ακόμη οι Χούθι να αφήσουν ελεύθερο το Galaxy Leader, πλοίο μεταφοράς αυτοκινήτων που διαχειρίζεται ιαπωνική εταιρεία και συνδέεται με ισραηλινό επιχειρηματία, και το 25μελές πλήρωμά του, στα χέρια των υεμενιτών ανταρτών από τη 19η Νοεμβρίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ