Βραζιλία: 21 νεκροί ο τραγικός απολογισμός από κυκλώνα στο νότιο τμήμα της χώρας

Ένας κυκλώνας που έπληξε τη νότια Βραζιλία προκαλώντας τον θάνατο 21 ανθρώπων, ανακοίνωσε την Τρίτη (5/9) ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, εκφράζοντας τη λύπη του για “τον χειρότερο απολογισμό από ένα κλιματικό φαινόμενο” στην περιφέρειά του.

“Δυστυχώς, πληροφορήθηκα ότι 15 πτώματα βρέθηκαν στην κοινότητα Μουσούμ, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 21”, δήλωσε ο κυβερνήτης Εντουάρντο Λέιτε σε συνέντευξη Τύπου.

Τον Ιούνιο, ένας άλλος κυκλώνας προκάλεσε τον θάνατο 16 ανθρώπων στην ίδια πολιτεία που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουρουγουάη και την Αργεντινή.

Ο κυβερνήτης διευκρίνισε ότι έχουν κινητοποιηθεί αρκετές δεκάδες πυροσβέστες και ότι “πολλές εκατοντάδες άνθρωποι” διασώθηκαν.

Ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά κατοίκων απομονωμένων περιοχών, καθώς λόγω των πλημμυρών ορισμένοι δρόμοι δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν.

Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι από σχεδόν 60 πόλεις επλήγησαν από τις καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες προκάλεσαν “κατολισθήσεις και πλημμύρες”, εξήγησαν οι τοπικές αρχές σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Βολνέι Μπαρέιρος, υπουργό Πολιτικής Προστασίας του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, περισσότερα από 300 χιλιοστά βροχής έπεσαν στην πολιτεία τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα εξέφρασε την “αλληλεγγύη” του προς τους πληγέντες και δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση “είναι έτοιμη να βοηθήσει” το Ρίο Γκράντε ντο Σουλ.

Η Βραζιλία έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από φονικές κακοκαιρίες, η διασύνδεση των οποίων με την κλιματική αλλαγή δεν αποκλείεται από τους ειδικούς.

Οι επιπτώσεις είναι ακόμη πιο καταστροφικές σε ένα πλαίσιο ανεξέλεγκτης αστικοποίησης και πολλών φτωχών πληθυσμών που διαμένουν σε επισφαλείς κατοικίες στην πλαγιά του λόφου.

Τουλάχιστον 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Φεβρουάριο από πλημμύρες και κατολισθήσεις τις οποίες προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές στην πολιτεία του Σάο Πάολο, στη νοτιοανατολική Βραζιλία.

Σχεδόν 9,5 εκατομμύρια από τους 203 εκατομμύρια κατοίκους της Βραζιλίας ζουν σε περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες ή κατολισθήσεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ