Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Δεν ανυπομονούμε αλλά πρέπει να μιλήσουμε με τον Πούτιν – Τι απαντά το Κρεμλίνο

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία δεν ανυπομονεί να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, ότι ενδεχομένως αυτό να είναι απαραίτητο για να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Υπάρχουν πράγματα για να συζητηθούν με τον Ρώσο ηγέτη. Δεν σας λέω ότι για μένα οι άνθρωποί μας ανυπομονούν να του μιλήσουν, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα αυτού που ζούμε», δήλωσε ο Ζελένσκι, απευθυνόμενος σε ινδονησιακό think tank.

«Τι θέλουμε από αυτή τη συνάντηση… Θέλουμε πίσω τις ζωές μας… Θέλουμε να πάρουμε πίσω τη ζωή μιας κυρίαρχης χώρας εντός του δικού της εδάφους», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία δεν φάνηκε να είναι έτοιμη ακόμη για σοβαρές ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η απάντηση του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι κατηγορεί την Ουκρανία για το γεγονός ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών έχουν ‘παγώσει’, λέγοντας ότι δεν είναι σαφές τι επιθυμεί το Κίεβο.

Κρεμλίνο-Μπάιντεν

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους: «Η ουκρανική ηγεσία κάνει συνεχώς αντιφατικές δηλώσεις. Αυτό δεν μας επιτρέπει να κατανοήσουμε πλήρως τι επιθυμεί η ουκρανική πλευρά».

Οι τελευταίες γνωστές δια ζώσης ειρηνευτικές συνομιλίες έγιναν στις 29 Μαρτίου. Οι επαφές συνεχίστηκαν εξ αποστάσεως για ένα διάστημα αλλά και οι δύο πλευρές λένε ότι τώρα έχουν σταματήσει.

Χθες Πέμπτη, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο πως δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα και τη Δύση ότι υποστηρίζει το Κίεβο στη στάση του αυτή.

Ο Ζελένσκι έχει πει ότι θα διαπραγματευτεί μόνο απευθείας με τον Ρώσο ομόλογό του και μόνο αν προηγουμένως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις υποχωρήσουν στα προπολεμικά σύνορα.

«Βολεύει τη Δύση να υποστηρίζει αυτήν την αδιαλλαξία», η οποία από «λογική» σκοπιά «δεν στέκει και πολύ καλά», έκρινε ο ρώσος ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του στην αραβική υπηρεσία του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου RT.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ