ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ-Ουκρανία:Τα πρόσωπα της πλατείας

ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ-Ουκρανία:Τα πρόσωπα της πλατείας

Παρά την εκεχειρία, χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν συγκεντρωμένοι στην πληγωμένη καρδιά του Κιέβου, εκεί όπου τις προηγούμενες ημέρες απλοί άνθρωποι αναδείχθησαν μέσα από τις φλόγες και με τις πράξεις τους ενέπνευσαν το πλήθος να συνεχίσει να μάχεται για τα οράματά του.

Η πλατεία της Ανεξαρτηρίας ή Μαϊντάν-σύμβολο της εξέγερσης- μοιάζει πια με βομβαρδισμένο τοπίο, τα γύρω ξενοδοχεία μετατράπηκαν σε αυτοσχέδια νοσοκομεία και νεκροτομεία ενώ ο επίσημος απολογισμός μιλάει για 77 νεκρούς. «Ξεπερνούν τους εκατό» ισχυρίζονται οι εθελοντές γιατροί που μιλούν για σφαίρες στην καρδιά, τους πνεύμονες και τον λαιμό ώστε να είναι αδύνατον να σωθούν.

Κι όμως παρά τη φρίκη ο κόσμος παραμένει στην πλατεία μέχρι να αποχωρήσει ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς. «Πως είναι δυνατόν να συνεχίσω να ανέχομαι για πρόεδρο έναν άνθρωπο που έχει βάψει τα χέρια του με το αίμα των συμπατριωτών του» αναρωτιόταν νεαρή διαδηλώτρια.

Δείτε μερικούς από τους απλούς πολίτες που έδωσαν πρόσωπο και φωνή  στην εξέγερση κι ενθάρρυναν κι άλλους πολλούς να αγωνιστούν για τα όνειρά τους.

 

Γιούλια: Το βίντεο που συγκλόνισε όλο τον κόσμο

«Είμαι μια Ουκρανή». Μ΄αυτά τα λόγια ξεκινάει το βίντεο της 25χρονης Γιούλια που μιλάει για τα όσα διαδραματίζονται στη χώρα. «Αν στους δρόμους είναι τρομοκράτες, τότε κι εγώ είμαι τρομοκράτης» λέει η Γιούλια που συγκίνησε περισσότερους από 6 εκατ. ανθρώπους που έχουν δει το βίντεο από τις 10 Φεβρουαρίου που ανέβηκε στο You Tube. «Σας παρακαλώ, βοηθήστε μας, μεταδίδοντας αυτό το μήνυμα» μας καλεί η όμορφη Γιούλια μέσα από το βίντεο…

 

Δείτε το βίντεο

 

Λουίζα Γκουλιαμάκη: Η Ελληνίδα φωτογράφος

Με το φακό της καταγράφει ακραίες καταστάσεις και γεγονότα που αλλάζουν τον ρου της ιστορίας. Η Ελληνίδα φωτορεπόρτερ βρίσκεται στο αιματοβαμμένο Κίεβο ανάμεσα στους εκατοντάδες φωτορεπόρτερ που δίνουν τη δική τους μάχη στην Ουκρανία. Μιλώντας στο «Έθνος» είπε ότι αυτό που συνάντησε ήταν η «φρίκη του εμφυλίου πολέμου που είναι προ των πυλών». Ερείπια σωριάζονται πλάι σε ιστορικά μνημεία, σπίθες από φωτιές που καίνε τα κτίρια και αυτοκίνητα που πετούν στον αέρα, άνθρωποι ουρλιάζουν…

 

Γουίλ Ινγκλουντ: Ο βραβευμένος ρεπόρτερ της Washington Post

«Ο κόσμος στην πλατεία Μαϊντάν είναι σοκαρισμένος, σαστισμένος αλλά και οργισμένος από το γεγονός ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε ελεύθερους σκοπευτές για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις» εξηγεί ο ανταποκριτής της εφημερίδας Washington Post από το Κίεβο.

 

Ολέσια Ζουκόφκσα: Η νοσοκόμα συγκίνησε με το tweet της

«Πεθαίνω» έγραψε στο twitter η εθελόντρια νοσοκόμα που βρισκόταν στην πλατεία για να προσφέρει βοήθεια σε όποιον είχε ανάγκη από περίθαλψη.

Η 21χρονη κοπέλα πυροβολήθηκε στο λαιμό από ελεύθερο σκοπευτή και η φωτογραφία της με το αίμα της απλωμένο στο μπουφάν της έκανε τον γύρο του κόσμου. Η Ολέσια υποβλήθηκε σε εγχείρηση και «είναι ζωντανή!» όπως τουίταρε η ίδια την Παρασκευή.

 

Κριστίνα Μπερντίνσκι: Η μπλόγκερ της πλατείας

Πρώην δημοσιογράφος του περιοδικού «Korrespondent», χωρίς να το καταλάβει έγινε υπεύθυνη της σελίδας Maidaners όπου δημοσιεύονται οι ιστορίες των ανθρώπων της πλατείας, οι αγώνες τους και οι αγωνίες τους. Ήδη, έχουν παρουσιαστεί οι ιστορίες 70 διαδηλωτών κι όπως λέει η ίδια: «δεν περίμενα ότι οι άνθρωποι θα είχαν το θάρρος όχι μόνο να πουν το όνομά τους αλλά και να φωτογραφηθούν». Οι ιστορίες, μετά την έκκληση της για εθελοντές μεταφραστές –ανταποκρίθηκαν 173 άτομα- μεταφράζονται στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ρουμανικά κλπ.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ