Βερολίνο: Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει νομικά και πολιτικά κλείσει

Ενώ ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ φθάνει στην Ελλάδα, όπου αναμένεται να τεθεί θέμα γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, το Βερολίνο ξεκαθαρίζει τη στάση του για το ζήτημα.

Διαμέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ η Γερμανία επισημαίνει πως το ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων έναντι της Ελλάδας είναι «νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμισμένο», προσθέτοντας ότι η θέση του Βερολίνου δεν έχει αλλάξει.

Απαντώντας σε ερώτηση Πολωνού δημοσιογράφου σχετικά με τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης ενόψει της διατύπωσης νέων αξιώσεων από την ελληνική πλευρά, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε: «Έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα πραγματικά πολλές φορές. Η θέση μας είναι ότι το ζήτημα γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμιστεί. Σε αυτήν την θέση δεν έχει αλλάξει κάτι. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει καμία επίσημη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης».

Όσον αφορά στο αν υπήρξε συνεννόηση της ελληνικής με την πολωνική κυβέρνηση για τη διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε άγνοια.

«Ειλικρινά, δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό. Θα αποτελούσε και έκπληξη εάν είχα πληροφορίες για πιθανές συνεννοήσεις μεταξύ Πολωνίας και Ελλάδας. Δεν τις έχω», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ.Όπως αναφέρει η Deutsche Welle κατά την επίσκεψη του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ ξεχωριστή σημασία θα έχει το θέμα της γερμανικής κατοχής και οι ελληνικές διεκδικήσεις. Με την επίσκεψη του στο παλαιό Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Χαϊδαρίου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα θελήσει να επισημάνει την «ηθική ευθύνη» της σύγχρονης Γερμανίας για τα ναζιστικά εγκλήματα στην κατοχή. Έπειτα από πολύχρονες διαπραγματεύσεις πρόκειται να υπογραφεί η συμφωνία για τη σύσταση και λειτουργία του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.

Ανάλογους θεσμούς διατηρεί η Γερμανία μόνο με τη Γαλλία και την Πολωνία, δύο χώρες που βρέθηκαν όπως και η Ελλάδα υπό γερμανική κατοχή. Το Βερολίνο αναμένει ότι η ελληνική πλευρά θα θέσει θέμα αποζημιώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ, Deutsche Welle

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ