Βατικανό: Αποκάλυψε τις πρώτες εικόνες πριν από το Κονκλάβιο – Έτοιμη η Καπέλα Σιξτίνα να υποδεχθεί τους Καρδινάλιους

Μια ιστορική διαδικασία, «βυθισμένη» σε περίπου 533 χρόνια παράδοσης και άκρα μυστικότητας, αρχίζει σήμερα στο Βατικανό για την Καθολική Εκκλησία. Οι 133 εκλέκτορες Καρδινάλιοι απομονώνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες της Καπέλα Σιξτίνα για να εκλέξουν τον νέο Ποντίφικα, διάδοχο του πάπα Φραγκίσκου, που απεβίωσε τον περασμένο μήνα.

Βατικανό: Γιατί ο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα θεωρείται φαβορί για τον παπικό θρόνο – Ο «χορός της πίτσας», το Κονκλάβιο και η ανταλλαγή με παιδιά-ομήρους στη Γάζα

Η αυλαία ανοίγει με κάθε επισημότητα, ωστόσο η «σκηνή» δεν είναι ανοιχτή για το κοινό και τα ΜΜΕ, σε μια διαδικασία όπου η πίστη, η πολιτική και οι φιλοδοξίες συνυφαίνονται σε κάθε βήμα των Καρδιναλιών, σε κάθε ψήφο τους.

Η Καπέλα Σιξτίνα περιμένει την άφιξη των Kαρδιναλίων για το Kονκλάβιο / Φωτογραφία: Vatican Media

Έτοιμη η Καπέλα Σιξτίνα να φιλοξενήσει ξανά το Κονκλάβιο

Την Τρίτη, το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες της Καπέλα Σιξτίνα, η οποία έχει προετοιμαστεί για την άφιξη των Καρδιναλίων εκλεκτόρων ενόψει της έναρξης του Κονκλαβίου σήμερα, Τετάρτη.

Conclave: Ο συγγραφέας του μυθιστορήματος το συγκρίνει με ριάλιτι σόου – Οι ίντριγκες στο Βατικανό θυμίζουν την εκπομπή «The Traitors»
Μακριά τραπέζια στην Καπέλα Σιξτίνα περιμένουν την άφιξη των Kαρδιναλίων για το Kονκλάβιο / Φωτογραφία: Vatican Media

Ο χώρος, αφιερωμένος στον πάπα Σίξτο Δ’ που ανέθεσε την κατασκευή του μεταξύ 1475 και 1483, εκκενώθηκε από τους τουρίστες τη Δευτέρα 28 Απριλίου για να μετατραπεί σε τόπο πλήρους απομόνωσης, σύμφωνα με τους αυστηρούς κανονισμούς της διαδικασίας.

Η αίθουσα στην Καπέλα Σιξτίνα όπου θα διεξαχθούν οι ψηφοφορίες για το Kονκλάβιο / Φωτογραφία: Vatican Media

Όπως υπενθυμίζει η Αγία Έδρα, η Καπέλα Σιξτίνα έχει φιλοξενήσει κάθε παπική εκλογή από το 1492 με μόλις πέντε εξαιρέσεις, και τώρα ετοιμάζεται να γίνει ξανά το σκηνικό μιας καθοριστικής στιγμής για την Καθολική Εκκλησία.

Βατικανό: Πώς η μικρότερη χώρα του κόσμου μετατρέπεται σε «ψηφιακό οχυρό» για το Κονκλάβιο – Τα μέτρα υψηλής προστασίας με τη χρήση της τεχνολογίας
Ξύλινες σφαίρες, καθεμία από τις οποίες φέρει αριθμό που αντιστοιχεί σε έναν εκλέκτορα Καρδινάλιο, χρησιμοποιούνται για την κλήρωση προσώπων που θα αναλάβουν συγκεκριμένους ρόλους στη διαδικασία του Κονκλαβίου / Φωτογραφία: Vatican Media

Απόλυτη μυστικότητα με Θεία καθοδήγηση

Η διαδικασία θα διεξαχθεί με απόλυτη μυστικότητα, με τους 133 Καρδιναλίους να παραμένουν σε απομόνωση από τον έξω κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια του Κονκλαβίου, έως ότου εκλεγεί ο νέος Ποντίφικας.

Η «Αίθουσα των Ευλογιών» (Aula delle Benedizioni) του Βατικανού είναι μια τελετουργική αίθουσα στο Αποστολικό Παλάτι, που χρησιμοποιείται συχνά για ειδικές παπικές εκδηλώσεις / Φωτογραφία: Vatican Media

Οι εκλέκτορες θα βρεθούν «περικυκλωμένοι από την ομορφιά των τοιχογραφιών του Μιχαήλ Άγγελου, του Πιέτρο Περουτζίνο, του Σάντρο Μποττιτσέλλι και του Ντομένικο Γκιρλαντάιο», σημειώνει η καθολική ιστοσελίδα Crux, σε έναν χώρο που, όπως είχε επικυρώσει ο Άγιος Ιωάννης Παύλος Β’, «συμβάλλει στην εμπειρία της Θείας παρουσίας».

Η οροφή, όπου δεσπόζει η «Δημιουργία του Αδάμ» του Μιχαήλ Άγγελου, θα επιβλέπει σιωπηλά τις κρίσιμες ψηφοφορίες.

Φωτογραφία: Unsplash

Σύμφωνα με το Βατικανό, «από τη Γένεση μέχρι την Αποκάλυψη, το μαεστρικό χέρι του Μιχαήλ Άγγελου θα καθοδηγεί τους παρόντες Καρδιναλίους μέσα από τις ιερές Γραφές, από την αρχή του κόσμου μέχρι τις τελευταίες σελίδες της ιστορίας, σε μια ζωντανή κατήχηση μέσω της τέχνης, που θα τους υπενθυμίζει την απειλή της αμαρτίας και του θανάτου, αλλά και την ελπίδα της αιώνιας ζωής».

Η «Τελική Κρίση» θα επιβλέπει τις ψήφους

Κατά τη διάρκεια του Κονκλαβίου, το βλέμμα των Καρδιναλίων θα συναντά και το εμβληματικό έργο «Η Τελική Κρίση», που καλύπτει τον τοίχο του ιερού και δεσπόζει πάνω από την κάλπη και το Αναλόγιο του Ευαγγελίου.

Το βιβλίο των Ευαγγελίων εκτίθεται στην Καπέλα Σιξτίνα για το Κονκλάβιο / Φωτογραφία: Vatican Media

Εκεί, κάθε Καρδινάλιος θα δώσει τον επίσημο όρκο του ενώπιον Θεού, προτού καταθέσει την ψήφο του για τον επόμενο πνευματικό ηγέτη των 1,4 δισεκατομμυρίων καθολικών ανά τον κόσμο.

Τα άμφια στην «Αίθουσα των Δακρύων» στην Καπέλα Σιξτίνα πριν από το Κονκλάβιο / Φωτογραφία: Vatican Media
Τα άμφια στην «Αίθουσα των Δακρύων» στην Καπέλα Σιξτίνα πριν από το Κονκλάβιο / Φωτογραφία: Vatican Media
Τα άμφια στην «Αίθουσα των Δακρύων» στην Καπέλα Σιξτίνα πριν από το Κονκλάβιο / Φωτογραφία: Vatican Media

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK