Βασίλισσα Ελισάβετ: Σε στενό κύκλο η ταφή της, δίπλα στον πρίγκιπα Φίλιππο

Στην τελευταία της κατοικία, πλάι στον αγαπημένο της σύζυγο, πρίγκιπα Φίλιππο, και τους γονείς της, ενταφιάστηκε η Βασίλισσα Ελισάβετ, με την εξόδιο ακολουθία της να σφραγίζουν ο θρήνος της γκάιντας και ο εθνικός Ύμνος, ενώ η ταφή της, έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο. 

Η μεγαλοπρεπής τελετή της κηδείας της μεταδόθηκε απευθείας από δεκάδες ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο, καθώς η Μεγάλη Βρετανία να απηύθυνε το ύστατο χαίρε στη βασίλισσα που σημάδεψε το πέρασμα του 20ου αιώνα και την αρχή του 21ου στη χώρα της. Εκατοντάδες παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, παρευρέθηκαν νωρίτερα στην τελετή στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, ενώ χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Λονδίνου.

Το τελετουργικό ήταν επιβλητικό και πολύωρο, ξεκινώντας από το Αββαείο του Ουέστμινστερ το πρωί της Δευτέρας και τελειώνοντας το απόγευμα στο Κάστρο του Ουίνδσορ, όπου το φέρετρο με τη σορό της Ελισάβετ Β’ τοποθετήθηκε στη βασιλική κρύπτη.

 

Στη διαδρομή, χιλιάδες Βρετανοί έριχναν λουλούδια στην νεκροφόρα, ενώ το φέρετρο έγινε δεκτό με ένα “χαλί” από λουλούδια, αφού δεκάδες πολίτες είχαν φτάσει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου για τη λειτουργία και συνέχιζαν να ρίχνουν λουλούδια. Έτσι οι αρχές είχαν ζητήσει από τους συγκεντρωμένους στο Ουίνδσορ να μην πετάξουν λουλούδια στη νεκροφόρα που μετέφερε το φέρετρο της βασίλισσας και αντ’ αυτού τους ζήτησαν να αφήσουν τις ανθοδέσμες τους σε ένα σημείο κοντά στο Κάστρο.
Εκτός από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, στο παρεκκλήσι βρέθηκαν περίπου 800 καλεσμένοι. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας αφαιρέθηκαν από το φέρετρο και τοποθετήθηκαν στην Αγία Τράπεζα το σκήπτρο, το στέμμα και η σφαίρα, τα βασιλικά εμβλήματα.  Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας στάθηκαν γύρω από το φέρετρο της βασίλισσας. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας ο βασιλιάς Κάρολος φαινόταν δακρυσμένος, ενώ η αδελφή του, η πριγκίπισσα Άννα τον κοίταζε με ανησυχία και προσοχή. Στη συνέχεια έστρεψε το βλέμμα της στο φέρετρο και το στέμμα της μητέρας της.

 

βασίλισσα Ελισάβετ
Ο Αυλάρχης, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βασιλικής αυλής, έσπασε τη ράβδο του αξιώματός του και την τοποθέτησε πάνω στο φέρετρο, συμβολίζοντας το τέλος της υπηρεσίας του στη μονάρχη. Στη συνέχεια το φέρετρο με τη σορό της τοποθετήθηκε στη βασιλική κρύπτη.

Νωρίτερα, η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ έφυγε από το Λονδίνο αφού πέρασε για τελευταία φορά από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ακολουθούμενη από την συντετριμμένη οικογένειά της. Η θλίψη ήταν χαραγμένη στα πρόσωπα του βασιλιά Καρόλου, των αδελφών και των παιδιών του καθώς και στα πρόσωπα των χιλιάδων πολιτών που κατέκλυσαν την περιοχή για να αποχαιρετήσουν την Ελισάβετ.


Τα πλήθη ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές όταν το φέρετρο της βασίλισσας πέρασε από κοντά τους και όταν το φέρετρο έκανε κύκλους γύρω από το Μνημείο της Βασίλισσας Βικτώριας, έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, καθώς το Μπιγκ Μπεν χτυπούσε 96 φορές – μία για κάθε χρόνο της ζωής της.
Μόλις το φέρετρο έφτασε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, τα μέλη του προσωπικού του παλατιού προσκύνησαν το φέρετρο και τίμησαν την βασίλισσα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην αψίδα του Ουέλινγκτον.


Τότε, το φέρετρο τοποθετήθηκε στη βασιλική νεκροφόρα, υπό τα βλέμματα των μαυροντυμένων μελών της βασιλικής οικογένειας, μεταξύ των οποίων ήταν και τα δισέγγονα της Ελισάβετ, ο Γεώργιος 9 ετών και η 7χρονη αδελφή του Σάρλοτ. Ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ΄ χαιρέτισε στρατιωτικά, ο εθνικός ύμνος παιάνισε και το όχημα ξεκίνησε αργά, με αστυνομική συνοδεία, για το Ουίνδσορ, περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας.
Σιγή δύο λεπτών τηρήθηκε στη μνήμη της βασίλισσας Ελισσάβετ Β’ στο Αβαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, όπως και σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το πέρας της νεκρώσιμης ακολουθίας.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του βρετανικού εθνικού ύμνου “God Save the King” παρουσία 2.000 προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και μέλη βασιλικών οικογενειών.

 

Τα σύμβολα

Το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ, στην κορυφή του είχε το Imperial State Crown, (αυτοκρατορικό στέμμα) ίσως το πιο οικείο αντικείμενο στα Crown Jewels – μια ανεκτίμητη συλλογή από δεκάδες χιλιάδες πολύτιμους λίθους που συλλέγονται ανά τους αιώνες από Βρετανούς βασιλιάδες και βασίλισσες. Το στέμμα έχει σχεδόν 3.000 πέτρες – μεταξύ των οποίων 2.868 διαμάντια, 273 μαργαριτάρια, 17 ζαφείρια, 11 σμαράγδια και πέντε ρουμπίνια.
“Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να το κοιτάξουμε μερικές φορές λόγω του καθαρού φωτός που βγαίνει από αυτά. Είναι κυριολεκτικά εκθαμβωτικό… οπτικά υπερισχύον”, έχει πει η ιστορικός και συγγραφέας του The Crown Jewels, Anna Keay. Λέει ότι ιστορικά, ήδη από τον Μεσαίωνα, τα στέμματα θεωρούνταν έκφραση πλούτου και θέσης. «Δηλώνει μεγαλειότητα, σημαίνει κυριαρχία».
Κατασκευασμένο το 1937 για τη στέψη του πατέρα της Βασίλισσας, του Βασιλιά George VI, το Imperial State Crown σχεδιάστηκε για να είναι ελαφρύτερο και να ταιριάζει καλύτερα από το στέμμα που αντικατέστησε – το οποίο χρονολογείται από τη βασίλισσα Βικτώρια. Ωστόσο, το Imperial Crown εξακολουθεί να ζυγίζει 2,3 λίβρες (1,06 κιλά).
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ το φορούσε κάθε χρόνο για τα εγκαίνια του κοινοβουλίου – καθώς καθόταν σε έναν χρυσό θρόνο διαβάζοντας τα βασικά νομοθετικά σχέδια της κυβέρνησης για το επόμενο έτος.

Το στέμμα

Το σκήπτρο και η σφαίρα είναι δύο από τα πιο ιστορικά και εικονικά αντικείμενα που σχετίζονται με τη βασιλική οικογένεια. Και τα δύο κομμάτια χρονολογούνται από τον δέκατο έβδομο αιώνα και αποτελούν σημαντικό μέρος της τελετής στέψης όταν ένας νέος μονάρχης παίρνει επίσημα τον θρόνο. Καθένα έχει μια ιδιαίτερη σημασία που συνδέεται με τη βασιλεία του μονάρχη.
Το σκήπτρο αντιπροσωπεύει τη δύναμη και τη διακυβέρνηση του στέμματος και χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη από το 1661, όταν δημιουργήθηκε για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Β’. Δεν είναι στην αρχική του κατάσταση, giatr;i το 1910, ο βασιλιάς George V, ο παππούς της βασίλισσας Ελισάβετ, το άλλαξε, για να συμπεριλάβει το τεράστιο διαμάντι Cullinan I, 530,2 καρατίων. Το μεγαλύτερο κομμένο λευκό διαμάντι στον κόσμο, είναι μέρος μιας σειράς πολύτιμων λίθων κομμένων από το αρχικό διαμάντι Cullinan 3.106 καρατίων που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική το 1905 (η δεύτερη μεγαλύτερη από τις πέτρες, η Cullinan II, βρίσκεται στο Imperial State Crown το οποίο ήταν επίσης το φέρετρο της βασίλισσας).
Η σφαίρα είναι επίσης ένα σημαντικό μέρος της παραδοσιακής στέψης. Η χρυσή μπάλα με κοσμήματα, που έχει έναν σταυρό επικαλυμμένο με πολύτιμο λίθο, σχεδιάστηκε ως σύμβολο ότι η δύναμη του μονάρχη προέρχεται από τον Θεό. Όπως και το σκήπτρο, δημιουργήθηκε το 1661.

Η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε ήταν το 1953, στη στέψη της Ελισάβετ. Αναμένεται ότι πολλά από τα κομμάτια, συμπεριλαμβανομένου του σκήπτρου και της σφαίρας, θα κάνουν άλλη μια εμφάνιση όταν ο γιος της, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ θα στεφθεί επίσημα, αν και δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα γίνει αυτό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ